Update perkembangan hutang dengan courth mamonth

Pukul 2.39pm semalam dapat sms begini :

NOTIS :-( MOHD ZAIDI BIN xxxxxx ) NO K/P 8xxxxxxxxxx) ANDA DIARAHKAN UTK MEMBUAT PEMBAYARAN COURTS MALAYSIA, JUMLAH RM (1,2XX.XX) KOS GUAMAN RM 38XX.XX. PD/SEBELUM 30/3/2014 & FAXKAN RESIT KE (03928xxxxx) KES DIBAWAH AKTA PENGHUTANG SEKSYEN (256), SURAT PERINTAH PENGHAKIMAN ENGKAR DAN TINDAKAN PROSES PENYITAN DAN LELONGAN AKAN DIJALANKAN DALAM MASA 24 JAM. NOTIS: KES DIBAWAH AKTA KONTRAK 1950 UNDANG2 SIVIL, DAN SEGALA PEMBEKUAN ACCOUNT/PASSPORT AKAN DILAKUKAN DALAM MASA 72JAM. PEMANTAUAN AKAN DILAKUKAN DIALAMAT KEDIAMAN..(KG ................... KELANTAN) HUBUNGI 03230XXXXX, pn kamar

Ok jomlah kita kaji pasal sms ni. Dah banyak kali diorang ni hantar sms-sms berbau ugutan dan menakutkan orang. Nombor yang diorang guna untuk hantar sms ni sama je macam nombor nombor kita. Tak delah pakai nombor lima angka tu. Pastu diakhir sms mesti letak nama dan nombor untuk dihubungi. Disitu pun nampak macam tak leh percaya. Tapi orang-orang suci macam aku bila dapat sms macam ni cuak jugaklah.

Terus rasa nak marah kat mr. mama apsal ler menjebakkan diri dengan courth. Sms ni dihantar sebanyak dua kali. Nasib baik time tu aku dah sampai rumah dari melaka. Kalau tidak confirm macam tak leh nak drive.

Perkara pertama yang aku buat lepas dapat sms ni aku pun google segoogle googlenya. Then aku jumpa satu treat kat Cari (klik untuk bacaan bagi orang yang bermasalah sangat dengan courth atau untuk yang nak menambahkan ilmu tentang keberhutangan). Pages 8 tu memang dah clearkan masalah aku.

Setelah habis khatam 9 pages meh aku simpulkan bagi yang malas nak baca.


  • Sape yang ada hutang lebih dari enam tahun kalau ada orang ugut nak saman tak payah risau nak bayar. Tak bayar satu sen pun tak apa. Diorang tak leh saman mengikut Limitation Act. Kalau ikut hukum agama hutang wajib bayar ye. Aku tak kaji apa tu limitation act penat nak baca semua dalam omputih. Nanti nantilah aku kaji pulak limitation act nih. Hutang aku dah lebih sepuluh tahun.

  • Kalau diorang nak sita rumah atau barang barang rumah kena ada surat dan dengan polis. Baru aku perasan selama aku cakap bodoh dalam phone, bazir ayaq liur aku. Tapi satu surat pun diorang tak bagi. Suruh aku stopkan process ke mahkamah la itulah ini lah tapi selama ni semua thru phone. Tak ada hitam putih langsung. Pastu siap nak rakam bagai.

  • Rata-rata komen dalam treat tu kata maybe yang call selama ini adalah debt collector bukannya peguam. Diorang memang diajar untuk bersikap rude/kurang ajar. Aku rasa nak call no (03928xxxxx) untuk mengetahui siapakah mereka ini dan call pn kamar untuk mintak surat yang mahkamah yang suruh aku bayar hutang court dan duit guaman. Hutang courth pun tak mampu bayar inikan pulak duit peguam. 

  • Ada yang dah pernah kena courth call nak datang sita rumah tapi tunggu punya tunggu haram batang hidung pun tak nampak. Selamat lah aku.... eh mek aku. Sian kalau barang dalam rumah mek kena sita. Nak dilelong pulak tu. Tak pe aku beli dalam lelongan itu nanti. kahkahkah...

  • Mengikut personal act kita tak boleh dedahkan maklumat/rahsia individu pada orang lain. Macam aku ni, hutang courth  dengan mr. mama tapi aku as  bini dia boleh dapat tahu. Ini dah kira bocorkan rahsia. Boleh sue balik. Lagi kes ni sudah sepuluh tahun berlalu, aku tak wujud lagi masa tu dalam kehidupan mr. mama.


Based on apa yang aku google walaupun takut takut, aku rasa courth tak boleh amik tindakan apa-apa kat mr. mama.



62 comments:

misz sheyla said...

biarkn jela...brg pun diorang dh tak hntar balik kan...dah ramai yg kena kot ngan cm ni..tapi kalau kite pun cuak kot kalau mention peguam bagai ni

Anonymous said...

DEFENDAN :NURSAKINAH BINTI KHALID. Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu selama utk 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum. EN DANIAL 60358805421 / 60323004985 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman

Anonymous said...

DEFENDAN :NURSAKINAH BINTI KHALID. Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu selama utk 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum. EN DANIAL 60358805421 / 60323004985 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman

Anonymous said...

Barang da 5 thn di da tarik tolong bantu

amkirara2 said...

Saya pon bru kena..bli tv n mini hifi thn 2002..thn 2003 x mampu byr..court dtg tarik..lps tu dorg x pnh bg surat atau call langsung smpai le bln mei 2015..ada dpt call n sms dri no 03-xxxxxxxx.Saya mls nk lyn sbb dah lama sgt pon..12 tahun baru nk cari saya mtk hutang sbyk rm2900..pd hal balance dulu x smpai 2k..lps tu bila call x di lyn..dorg sms arahan:penghakiman engkar..sila jelaskn hutang court sbyk rm2900 dlm tempoh 72 jam jika tak..premis akn disita..suka2 dia nk sita..dah la xde surat
..smuanya guna sms..ada jgk trbaca psl limitation act ni..hutang saya lg lama..12 tahun..apa perlu ke nk lyn kerenah debt collector ni?..saya tau..hutang ttp hutang..dlm islam wajib byr..tp skurangnye bg la pluang utk selesaikan gn cara ansuran..contohnye sbulan rm100 ke..ni tak..main paksa2 plk..dah duit xde..mcm mne nk byr..pgi mampos la sama court mammoth n debt collector tu..lgsung xde etika..saya trhutang gn bank 30k pon dorg msih boleh kawtim byr sbulan rm300..ni kn plk hutang lapok rm2900..pstu barang pon dh 12 thn lpas ditariknye..

jasnin apar said...

Ni aku pun terkena dgn courst hutang 1.100 courst tuntut 15.000.mampus lah aku tak bayar dgn courst ape pendapat anda ..kata nak sita barang umah .call banyak kali .sekarang ni aku block no dia .ape jadi jadi lah

Azi said...

@jasnin apar sy lepas dpt sms tu just ignore je. sampai skrg rumah mak mertua sy tu xpernah didatangi oleh peguam or org courth pn. tapi until now courth still anta sms suruh bayar dengan diskaun 50%. terdesak kot... rasanya diorg pn xleh buat apa. agreement yg dulu2 dh xde kot.

Dida Ejam said...

PERINGATAN TEGAS : MOHD NIZAM XXX Diatas kegagalan/keingkaran anda, Satu Petisyen Guaman akan dikeluarkan
terhadap anda dan akan diiklankan di media utama selama 5 hari. Anda akan dikehendaki mematuhi prosiding
guaman tersebut dan sekiranya kamu tidak mematuhi prosiding tindakan guaman selanjutnya dibawah Akta 256
akan diambil tanpa notis seterusnya dalam masa terdekat. Harap maklum. Hubungi PN JENNY : 0374914223 / 0382105209 UNIT
A4-Tindakan Perundangan
ape sy perlu buat dgn msj ni yer? Ade sesiapa blh bg tahu...

Dida Ejam said...

PERINGATAN TEGAS : MOHD NIZAM XXX Diatas kegagalan/keingkaran anda, Satu Petisyen Guaman akan dikeluarkan
terhadap anda dan akan diiklankan di media utama selama 5 hari. Anda akan dikehendaki mematuhi prosiding
guaman tersebut dan sekiranya kamu tidak mematuhi prosiding tindakan guaman selanjutnya dibawah Akta 256
akan diambil tanpa notis seterusnya dalam masa terdekat. Harap maklum. Hubungi PN JENNY : 0374914223 / 0382105209 UNIT
A4-Tindakan Perundangan
ape sy perlu buat dgn msj ni yer? Ade sesiapa blh bg tahu...

Azi Azidah said...

DIDA EJAM tak yah buat apa2, diam2 sudah. Insyaallah xde apa2

Anonymous said...

Ya lah, saya pun sama. Tiba2 dpt mesej sama padahal barang dah lama depa ambik 12thn lepas nak suruh bayar apa ntah. Dulu xda apa bagitau pun..

Saya pernah jadi baik call depa masa dpt surat, depa layan macam sampah. Mcm kita ni penipu lah apa lah,cakap kasar..nanti jumpa kat mahkamah la..memang rude cara depa cakap. Saya nak dok diam2 ja mcm kata azi azidah huhu..

Anonymous said...

Salam.. klu biar kn ja mslah ni.. tak apa2 ke.. sbb emak sya pn ada terima msj mcm ni..risau plak sya sampai naik makhamah.. keluar kn waran tangkap.. nak sita rumah.. tanpa notis plak.. kmu smpai skrg ke.tak jdi apa2.. ? Ples bgi jawapan. Risau sangat.. emak pn nmpak sangat byk di pikir nya. Ples

Azi Azidah said...

waalaikumsalam. sampai hari ni husband saya ok je. sy ada call mahkamah jln duta bukan nombor yang diorang sms tu. mahkamah tu kata itu semua tak betul. nak report polis pn boleh. nombor yang tertera dalam sms tu pn bukan nombor mahkamah jln duta. dont worries ok. insyaallah everything will be ok.

Anonymous said...

Lega sikit. Trima ksih ya .. nsib baik cri kat google n ternmpak ni blog.. klu tdk tak tenteram jiwa ank.. apalgi hati seorang emak.. trima ksi info..

Anonymous said...

Sy pn bru dpt msg mcm nie...memg cuak sgt2..tp ble dh bce bl0g nie...n k0men2..lega rsenye...xla sy pening sgt...spe x tkt klau nk kne saman mahkamah...

Anonymous said...

saya baru dpt surat prosiding tindakan ke mahkamah sivil
dh 3 tahun punya cerita sblm ni mmg ada dpt surat siap clour pink lagi sy x layan sbb barang pun dh return 2 thun lbih dh byr. bila dpt surat mcm ni cuak la smpai ke mahkamah bagai.. boleh ka?

Azi Azidah said...

husband sy pn pernah dapat surat dari peguam katanya. tapi xmenyakinkan. xde letter head. so sy just ignorekan

Anonymous said...

Sy br dpt sms mnta hbgi en.Ridzwan dr unit A4 saman waran..Brg 2 da dkt ex-husbnd tp rsanya dh xda.Sy cuak jg skrg,try g0ogle trjmp bl0g ni..Tkut sekat gji r..

wokYoh said...

XXXXXXXXX,sehingga kini tunggakan fail:COURTS (M) SDN BHD:811008549641 masih belum dijelaskan.Carian Mahkamah ke atas Alamat Majikan dan Alamat Surat-Menyurat terkini akan dikendalikan dalam tempoh terdekat.Kos Carian Mahkamah yang mungkin dicaj ke dalam akaun,RM875.00.PN FARHANA,Unit Tindakan Saman-03-78739960,ext:625.

Apa perlu sy buat...hutang 2001..brg dh tarik...dh 15thn..smlm diorg call bgtau...arinie sms cmnie...utang 2600..dia ckp klu proceed mahkamah kos guaman kena byr 1500..arinie sms plk kos carian alamat 8rts lbh...adoiii...betul ke nie

yana said...

NOOR DIANA :TINDAKAN MAHKAMAH/GUAMAN dibwh Akta 256 Sek 415 kk boleh diambil TANPA NOTIS. Hubungi Zul:0162164675 (SINGER)

yana said...

apa perlu sy buat?singer nk bekukan akaun dan dnda sy 10k atau penjara 2thun kalau x jelaskan hutang,plz sape2 yg thu

Unknown said...

Assalammualaikum.. baru sejam lepas ada org buat panggilan ke hpone mak sy.dia nk bercakap dgn ayah saya and saya ckp dia tkda keluar. Pasto saya tnya kenpa? Than dia kata ada pihak makamah dtg untuk sita brg2 rumah tk termasuk pakaian .. Dia bgy number tlpn peguam untuk call.. saya amek tpy malas nak layan.. betol ke bnda ni sbb ayah saya mmg ada hutang dalam 3k mcm to tpy tkkan nk sita2 bagai huhuhu

saril said...

Baru dpt sms ptg tadi..kes 2012 barang dah dihantar kat HQ...tp selepas hantar langsung court xde feedback nk suruh byr brape..tiba2 dpt sms suruh byr hutang 4k.Baik xpayah pulangkan barang sbb kalu hutang barang pun 4k.Nampak sgt court nie penipu.Huh btw da baca kat sini rasa lega skit n bhati2 kot dieorg buat tindakan luar kawalan..huhu

Farhan Ramli said...

Trima kasih kerana blog ni byk sharing pngalaman kwn2 yg ada masalah yg sama.

So far stakat ini yg asyik sms tu adalah pengutip hutang shj. Kdg mereka ni xsemak pun dgn bank yg kita ni dh ada buat bayaran.

Sy pnah juga dpt call dari org2 mcm ni. Mmg pnah sgkut hutang tp bila kita mampu semula bayar kita bayar. Tetiba call mcm2 ugut sy nasihat dia...abg p semak semula data sy di bank tu ada tak sy buat bayaran...hehe

Bank ni dia bisnes...kalau kita nak bayar rm100 sbulan pun dorg trima. Yg byk songeh tu pgutip hutang jer sbb dorg nak kejar komisen dorg.

Dh kalau kita mampu bayar stakat sbulan rm100 bodoh la bank tu kalau xnak trima duit kita. Biasanya bank lg suka kita bayar walaupun sikit2 janji bayar smpai habis.

Sy pnah dorg call mntak bayar rm2k lebih. Kita dh xmampu...sy terus cakap sy mampu nak bayar rm100 jer sbulan. Lastly dia selalu hantar sms mintak spt dia nak. Tp sy stay bayar sbulan rm100 jer.

Kemudian dia hantar plak sms mntak bayar tp harga dh turun kpd rm500. Sy buat dek jer tetap bayar rm100. Dia hantar lg sms soh bayar rm200 plak...hehehe dh makin bagus ni boleh makin turun. Sy buat dek jer sy bayar ikut kemampuan sy nk bayar rm100 jer.

Janji kita nak bayar. Kita bkn xnak bayar hutang. Kita pun tau la hutang kena bayar.

Wan Saiful said...

Saya baru terima surat prosiding makamah dari CM pada 22.4.2016. minta saya jelaskan hutang.. kalau tak jelaskan kena naik makamah sivil.. betul ke boleh naik makamah..

Naza@ Khj said...

As,salamualaikum....Khj pun dapat sms yang serupa juga...tapi malas nak layan...ne semua kerja pemungut hutang yang dilantik..saja je nak takutkan kita macam-macam cara dia orang akan lakukan sehingga melibat bank negara...jangan layan buat tak tau je...

Maimurni Yusof said...

Sayapon sma.. Pernah terima surat Dr lawyer.. Katanya sya kena naik mahkamah sivil jln duta.. Tpi sya x pergi.. Sbb jauh.. Lgipon sya rasa pelik sbb dia blh pula tulis.. Kes blh selesai luar mahkamah..

Anonymous said...

Azi..blh x bgi nombor tel mahkamah jln duta tu.. Sbb sya pernah terima surat dr lawyer CM suruh pergi mahkamah tpi sya x pergi.. Kalu ada no tel senang sya nk call tanya..

Anonymous said...

Azi..blh x bgi nombor tel mahkamah jln duta tu.. Sbb sya pernah terima surat dr lawyer CM suruh pergi mahkamah tpi sya x pergi.. Kalu ada no tel senang sya nk call tanya..

Azi Azidah said...

NO mahkamah jln duta : 03 62094000. Sy pernah call klu kes anta2 sms ni memang tak ada mahkamah buat macam tu.

Anonymous said...

Tkasih azi.. Kalau ada apa2 surat mahkamah senang la sya nk konpem..bln Jan 2016 bru ni ada terima surat prosiding mahkamah sivil jln duta.. Sya x hadir sbb meragui kesahihan surat tersebut

Anonymous said...

Sy br dpt surat dt lawyer johor...suh byr hutang court...xbyr aset, acc, kne sita n bnkrap segala nye nk bekukan...mslh nye sy dah di senarai kan bankrap...di bwh isolvenci...xkn diaorg xblh detect kot...blh bg pencerahan x di sini...sy pon xbrape phm...

mia safiera said...

Salam...bru2 ni suami sy ade dapt kol pasal hutang lma singer....hutang 2 mmang da lma,suami x dpat bayar dulu sbb kedai 2 berpindah n suami x tau nak bayar kat mne..tbe2 kol sruh bayar sekaligus.,ade smpai surat dri ajen pengutip hutang sruh bayar rm1700,n td ade kol lg pasal nak sita brang2 dlam umah,kmudian die suh kol ktanya pjabat peguam...ble suami kol...die suh wat byaran 8rtus lbih utk pnangguhan kes..selewat2nya esok..klu tdak hutang akan mningkat kpada 3k lbih utk kos guaman...akan jd kes mahkamah..skarang kmi mmang kesempitan wang...jd skarang perlu atau tdak kami ikut yg die ckap 2??

Go Bi said...

TINDAKAN PEMBEKUAN AKAUN,PENYITAAN DAN PENJUALAN HARTA BENDA.Satu petisyen sipiutang akan ditampal di papan notis Mahkamah Sivil Jalan Duta mengikut Akta Penghutang 1957(256) kerana En/Pn xxx xxx bernombor IC xxxxxx telah ingkar arahan mahkamah. Hubungi En. Mokhtar di talian 011-26226090 (9.00am - 6.00pm) dgn kadar segera ...

Kurang Ajor betul ..... !!!!

Go Bi said...
This comment has been removed by the author.
Go Bi said...

x perlu risau .. Jika hutang kita melebihi rm30,000 baru di istiharkan Muflis dan boleh membekukan akaun bank & sita umah dan sebagainya ...

Unknown said...

TINDAKAN PEMBEKUAN AKAUN,PENYITAAN DAN PENJUALAN HARTA BENDA.Satu petisyen sipiutang akan ditampal di papan notis Mahkamah Sivil Jalan Duta mengikut Akta Penghutang 1957(256) kerana En/Pn XXXXXXXXXX telah ingkar arahan mahkamah. Hubungi En. Suhaimi di talian 03-21824488 (9.00am - 6.00pm) dgn kadar segera

Anonymous said...

TINDAKAN PEMBEKUAN AKAUN,PENYITAAN DAN PENJUALAN HARTA BENDA.Satu petisyen sipiutang akan ditampal di papan notis Mahkamah Sivil Jalan Duta mengikut Akta Penghutang 1957(256) kerana En/Pn XXXXXX telah ingkar arahan mahkamah. Hubungi En. Suhaimi di talian 03-21824488 (9.00am - 6.00pm) dgn kadar segera

Anonymous said...

DEFENDAN :H××××××××××(nama)×××× (no ic). Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu selama utk 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum Mr Misha 0162555137/0361841869 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman


Saya dpt msg mcm ni..ap yg perlu sye buat ye? HAti da risau sgt..

Ahmad Albab said...

Petang tadi masa tengah kerja..ada org kol bg tau dia dari ape benda ntah yg ditugaskan utk datang kerumah pada 1/11/16 bersama 2org angota polis utk menyita dan melelong barangan dirumah mak saya.atas sebab tuntutan hutang courts sebanyak rm5020.lemah terus 1 badan bila dngr nak kena sita..jenuh memikirkan mcm mana nak bagitau mak.sebab takut pulak mak terkejut..maklum la org tua..lepas bgtau tu memang betul mak jd gelabah..saya pn gelabah sekali,kami keluarka simpanan masing2,mlm tu jugak saya p bayar..lepas dah selesai semua tu baru la ada sorang staff pangil aja sembang2 dan bagitau sepatutnya tak bayar pn tak apa..pihak courts memabg tak boleh buat apa..cuma ejen yg dilantik tu memang dah diajar supaya bersikap kurang ajar dan menakut2kan org..rasa mcm menyesal pn ada sebab pergi bayar..bila google pasal hutang courts,rupanya ramai yg cadangkan jangan bayar.lagi la bertambah2 menyesal saya tu.tapi fikir2kan balik,tak mau mak susah hati atau fikir yg bukan2.jadia tak apa lah.harap lepas ni tak ada lagi org yg kena macam saya..😭

Unknown said...

salam..sy pn alami masalah yg same..smlm ade org call kta dia dr mahkamah jln duta da kuar kn waran dan nk sita barang2..dia mintak sy jelas kan 10k tp itu kalau da pggil mahkamah tp sy perlu jelas kan 4700 selepas tu dia bg lagi diskaun 3800..sy mintak tuk jelas kan sikit2..tp diorg xnk.. sy nk tnye pendapat sume d atas,ape perlu sy laku kan..

Anonymous said...

Simple jerr bro .. jgn layan col mrk .. yg col tu bkn peguam @ org mahkamah , Collector Courth Mammonth lah tu . Mmg gitu mrk ugut org ..

Anonymous said...

Abaikan saja semua sms bodo tu. Saya pun ada masalah yg sama jgk. Barang pun diaorang dah tarik. Apa lagi nak dibayar, kira setel la. Lainlah kalau barang ada dgn saya lg. Kalau nak sangat kita bayar, minta blk barang yg diaorang tarik tu. Kalau barang dah takde sbb dah lama sgt, mintak je barang lain yg sama harga. Baru blh bayar. Mana ada urusniaga dlm dunia ni bayar habis tp barang tak dapat.

Anonymous said...

Salam Tuan/Puan/Cik xxxxxx, sila jelaskan bayaran pinjaman Kredit Singer (dibiayai oleh Singer (M) Sdn Bhd) berjumlah 2320.00, sebelum 11 Nov 16 untuk mengelakan tindakan undang-undang oleh pihak SINGER (M) SDN BHD. Sila fax bukti pembayaran ke 03-2xxxxxx4 / WhatsApp to 010-xxxxxx8. Sila hubungi Pn.Axxxx@ 03-2xxxxxx untuk kemaskini bayaran atau rundingan. Sila abaikan jika tidak berkenaan.Terima kasih.

Smlm sy dpt call kata dr peguam singer katanya, die suruh sy bayar hutang motor sbb dh lebih 9 bulan ttunggak. Kalau sy tak bayar sbelum tarikh yg dtetapkan, die akan keluarkan saman. Sy dh lama tak bayar sbb sbelum kawin keje, dh anak sy berhenti. Nk suruh husband bayar kesian kt die nk tanggung hutang sy pulak. Tp motor masih ada kt sy, n tahun 2017 bru sepatutnya habis bayar. Apa patut sy buat eh? Hri tu sy nk pulangkan moto, pkedai tu kata xpyah, suruh sy bayar je berapa yg ada. Kalau sy pulangkn motor, sy tetap kene bayar ke nt? Singer ngan courts sama ke law die eh?

emma aziz said...

Betul ke. Sbb sy dapat call nak sita barang ni. Kena bayar rm5170. Mcm mane tu yer... risau die dtg umah amik barang

Anonymous said...

I juga terima sms berikut:
Lepas nama, pihak kami akan menyerahkah satu notis tuntutan wss/bancruptcy melalui tangan di alamat rumah atau pejabat. Diminta tuan berapa di alamat tersebut dalam tempoh yang terdekat . Sila hubungi pegawai yang bertugas untuk keterangan lanjut.

Takutkan i. Betulkah ni? Macam mana i nak buat? I takut nak bagitau bapa. Tolong beri komen

Nia freya said...

Saya pun ada terima ugutan mcm2 dari pihak debt collector CM..siap lawyer nama tuan haji call saya kena settle rm3700 pada hari yg sama seblm jam 6pm..mana nak cari rm3700..pastu ada cina call nama mr Tan..dia kata nak dtg ke rumah nak sita barang semue..saya pon xnak bende nie jadi saya buat report polis..pastu saya email ke CM teros..pastu harini saya dpt call dari CM juga bagitahu saya..saya jerat diri sendiri sebab email teros ke HQ CM..pastu tetp minta saya bayr rm3700 atau rm1500 hari atau esok..ape patt saya buat..saya bukan tak penah byr..cuma sangkut sbb jobless..mcm mna tu..

Anonymous said...

saya just nak nasihat la, sebenarye silap pada pihak kamu juga jika tidak mampu kenapa berhutang bukan nk mng kn pihak bank sbb yg pertma kita xnmpak silap kita dan hanya salahkn org lain sedangkn tak mampu tapi hendak juga berhutang dan yg paling kelakar tu heboh kn pada semua org yg kamu x bayar hutang,org kejar kamu untuk bayar hutang kamu marah??? sedangkan nabi Muhammad S.A.W :-


“Barangsiapa yang ruhnya terpisah dari jasadnya dan dia terbebas dari tiga hal: [1] sombong, [2] ghulul (khianat), dan [3] hutang, maka dia akan masuk surga.” (HR. Ibnu Majah no. 2412. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih). Ibnu Majah membawakan hadits ini pada Bab “Peringatan keras mengenai hutang.”

sabdanya lagi ;-

“Barangsiapa yang mati dalam keadaan masih memiliki hutang satu dinar atau satu dirham, maka hutang tersebut akan dilunasi dengan kebaikannya (di hari kiamat nanti) karena di sana (di akhirat) tidak ada lagi dinar dan dirham.” (HR. Ibnu Majah no. 2414. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih).

Siapa saja yang berhutang lalu berniat tidak mau melunasinya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) dalam status sebagai pencuri.” (HR. Ibnu Majah no. 2410. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan shohih)

*dan fikir lah akhirat jika tak mampu jgn nak salah kn pada diri org lain dan jika kamu tak berhutang ada tak bank kejar kamu ?
cerminkan diri.... 1 jari tunding org lain maka 4 jari lagi tunding pada diri sendiri...

wallahuaklam.



Anonymous said...

Assalammualaikum. Cara bercakap itu ada bersifat riak dan takbur. Baca dan kaji barang sesiapa yg melengahkan membayar hutang ada berdosa besar. Sila kaji bahawasanya seorang hamba Allah telah meninggal dunia, rasullah saw enggan menyolatkan jenazah orang yang masih punyai hutang sehingga hutang itu dilangsaikan oleh warisnya. Renung-renungkan. Jangan terlalu mengambil ringgan atau persendakan soal hutang.

Brxken Neck said...

Tadi pun aku dapat sms macam tu jugak, kepada yang baca ni kalau dapat sms berbaur ugutan endahkan. Aku sarankan tukar no phone baru, hehe

Anonymous said...

Saya pun dpt ugutan yg sma myb org yg sma jga. Tn hj & cina ktnya dr logostik utk sita brg. Sy tertunggak 4bln ada mslh kwgn & blnannya rm119. Tp pihak cm suruh jelaskn hri ni jga sbyak rm19++ sblum pkl 4. Smpi tel office cri sy. Sy minta tempo utk jelaskn secara ansuran. Tp tidak diendahkan. sy juga xde dpt apa2 notis dr CM.

Anonymous said...

Ini semua kerja dari Collection Agency. Ignore je. Memang taktic diorang macam tu.

Yaya Syahirah Irah said...

Sypn same dia call bapak sy..ckp nk sitalh..hapelh..sy dh report polis dh

Anonymous said...

baru sebentar tadi saya dapat sms macam korg setelah setahun mereka x hantar apa2 msg..actually saya ada call mahkamah jalan duta, tapi mereka cakap dah banyak org call mahkamah cakap pasal courts mammoth ni. mereka kata tiada unit A4 endosment untuk saman.jika betul dia nak saman mahkamah suruh minta no fail kes. dan saya juga diterangkan mengikut akta yang disebut tu ada cuma jika mereka nak saman ada puluhan ribu org xbayar macam mana mereka nak bukak kes lagi satu mereka kena fill up satu form untuk buka kes penghutang atau pemiutang.kalau terima sms atau surat yang mengatakan peguam minta no lesen guaman mereka. atau boleh buat polis report terhadap courts mammoth. dan untuk mensahihkan apa yang mahkamah jalan duta bgtau saya pon pergi bertanya kakak saya iaitu seorang peguam sivil yang menguruskan jenayah civil.setelah dia baca aggrement tersebut, kakak saya kata kita berhutang sebenarnya atas kedai bukan atas bank negara.mereka tidak boleh sita barang atau apa saja melainkan mereka bukak fail kes dan ada waran serta perintah mahkamah yang valid sahaja.

saya dapat msg yg courts mammoth hantar no yg 5 angka tu 68886...siapa dapat?

Hassan Isma said...

Selepas 11 tahun baru court mammoth hantar surat tuntutan, tak ke menipu tu namanya.. kenapa tak ambil barang dalam dua tiga bulan tak buat bayaran. Saya pulang balik sebab barang rosak, dia nak repair saya nak yang baru.. tak jadi la ambil barang .. cilaka babi betul la court mammoth in ...

Unknown said...

Wife dpt kol dari mahkamah petaling jaya..tuntutan hutang courts mamoth..kna follow up ker...

Anonymous said...

Saya nk tnya..ada kat setahun xbayar..dulu ada ugut macam kes kat ats..saya buat tak tahu..ajar..tp hari ni..col..dia kata dari polis mna tah..mengaku..saya koperal sekian..2..ingin menangkap nama2..sekian2..apabila ditNya..kes apa..jwapN dia kata ..saya tak pasti..dia bg nmbor lg satu...sebelum siasatan waran dikeluarkan..mcm mana yea

Shakira Edora said...

sy dpt sm jgk berbaur ugutan mcm diatas.. tp sy xde hutang dgn court mammoth xpena ambil.. klau aeon adelah.. die siap hntr sms kt sy ngn husband.. lg 1 number bru yg sy pkai nie dftr nme adeq ipar sy tp mcm mne die tau sy yg pkai..sedang kan no lame sy tak dpt pon sms..pelik la.. blh spe2 tolong tak? nk tpn die bg number tpn tak ckop 1 mcm mne nak tpn yer?

Shakira Edora said...

smlm dpt sms hari nie dpt call..yg pelik nye no bru sy dftr ats nme adeq ipar pon die blh tau.. tny kes ape die ckp kes motor yg sy loan kt kedai tak byr..sbb moto da hilg.. da4thun kes tu.. die ckp lau surat smn da keluar die akn bekukn akaun bank then kne byr dgn die 25k lbh.. klau nk setel luar byr kt kedai moto tsbut 2.5k je.. jauh beza 25k dgn 2.5k.. betul ke akaun bank bole dibekukan

mad said...

tadi baru dapat call dari cina kata dia nak datang sita barang kat umah 0112932044/0142116972/0113343370. betul ke?? dia kata ada hantar surat guam.surat guam mmg dapat..tapi takde pulak mention pasal sita2 barang.just mintak jelaskan hutang tertunggak je.mcmana tu?

Hajar suhaimi95 said...

Bapak saya pun baru dapat. Syukur alhamdulilah. Saya pelik bapak saya mana ada hutang2 nih. Setahu saya semua dah bayaq. Tapi pelik kan. Mcm mana depa boleh ada nama penuh kita dengan ic?.

Anonymous said...

Mesej Pertama,
COURTS Tuan/Puan ARINA ANAK JELANIE Akaun 823001166481,Sila jelaskan bayaran anda di mana-mana CAWANGAN COURTS SEGERA,Sebanyak RM300.00 pada 29 Mar 17 Sebelum 12.00 pm Dan SILA WHATSAPP RESIT BAYARAN ANDA KE 016 647 0102

Mesej ke-2,

PERINGATAN TERAKHIR , TUAN / PUAN ARINA ANAK JELANIE Sila hubungi segera ke 0102788649 untuk mengelakkan tindakan UNDANG-UNDANG MENGIKUT AKTA PENGHUTANG 1957 ,SEKSYEN 148-149 (146) .

Tolong saya. Saya dah 5 tahun bayar Hutang kat Courts Mammoth. Sebelum ni ( thn lepas pernah dpt surat dari Courts Mammoth ), suruh bayar RM6K. Tapi saya lakukan apa2 tindakan spt yg diarahkan. Baru2 ini saya dpt panggilan dari org yg mengaku sbg peguambela, dan ada juga yg membuat panggilan dari Courts serta menghantar SMS spt yg di atas. Ada sesiapa tak yg mengalami masalah yg sama mcm saya ni. Kalau ada, apakah tindakan mereka terhadap kita dan betulke akaun bank kita akan dibekukan? Betul ke mereka hantar pegawai dtg rumah @ kpg kita ( memandangkan alamat IC saya ikut alamat kpg). Betul ke ? Saya risau sbb sy mmg betul ada loan dgn Courts TV & Camera DSLR dulu. Brg tu pun sy tak pulang balik kat Courts. Sbb sy dh jual.Ini dh masuk ke-5 tahun sy dh tak bayar. Saya cadang nk byr ansuran RM100 sebulan tapi mereka tetap berkeras nk suruh sy byr 300 sebulan. Sy surirumah tak ada pendapatan. Tolong la sy bg pendapat kpd sy, apa patut sy buat ?

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY