23 February 2015

Permohonan cuti tanpa gaji/cuti menjaga anak tak lulus?

Hujung bulan ni patutnya aku kena masuk keje. Dah abis dah ctg 2 bulan tu. Well... you know me punya perangai kan. Punya liat nak masuk keje lepas bersalin. Ntah perangai apatah. Orang lain elok je lepas bersalin pi keje. I byk pulak alasan. Anak kecik la, xada org nak jagalah. kenn. alasan semata mata. Sebab apa... ini  je peluang yg ada nak cuti lelama. Once dh naik keje ko tak dapek dah nak cuti. Hooii tak larat nk keje sampai pencen kot.

So awal bulan hari tu lelaju buat permohonan sambung cuti tiga bulan lagi. Suruh kakak aku faks kan je surat tu. Malas aku nk hantar. Nanti confirm kena ceramah. Itu pun hari tu diorg hold surat aku. Hari kamis kakak aku faks. Jumaat pagi kpsu call tiga kali aku tak jawab. Maaf ler i bz pepagi especially time airis tido laju je tangan ni capai senduk kuali. Bukan tak dengar ringing tp klu angkat miss soru pulak. Rugi masa jawab phone time airis tido lebih lebih no opis. hehe.. Kemudian masuk pulak sms drpd my kpsu tulis aku tak berkeperluan sambung ctg. Sape kata tak berkeperluan? Memandai je eh. Suruh aku naik keje bulan tiga ni, kawan kawan semua rindu. Sebagai satu pasukan kita kena bekerjasama, beban kerja makin bertambah takde sape nak tggung keje. Cheh rindu konon.. Fedulik aku nak ctg jugak.

Tiga hari pastu aku wasap my kpsu tanya kenapa tak nak luluskan aku ctg. Ikutkan aku mls nak amik port tak kasi cuti ke apa aku tetap nak cuti. Aku bukan langgar peraturan.  Dah termaktub dalam pekeliling yangaku berhak. Sebelum tu ada aku tnya tnya orang boleh ke ketua jabatan tak lulus cuti kita. Bukan ke cuti hak kita. Takut jugak kang jadi apa apa. Rupanya tahu tak cuti kita tu sebenarnya bukan hak kita. Kita terikat dgn ketua jabatan. Klu ketua jabatan tak luluskan kita bercuti kita kena kerja. What the hell?? Betui ke? Jadi buat apa bagi cuti 20 hari , 25 hari setahun cuti tu.

Ni aku nak cerita kes kawan aku ada mintak ctg atas sebab peribadi tapi tak lulus. Tiga kali isi borang still ketua jabatan tak nak luluskan. Pergilah tanya kat ag boleh ke kita nak keras kepala cuti jugak, ag kata tak leh nk buat apa kalau ketua jabatan tak nak lulus kenalah keje. Kuasa melulus cuti semua ditangan ketua jabatan. Sampai kawan aku tu buat keputusan nak berenti keje. End up ag tukarkan dia ke jabatan lain. Ada kan sorang penceramah terkenal sapa ntah tu namanya dulu dia keje kerajaan pastu mintak jugak ctg, tak tahu dia punya ctg tak lulus last last kena buang kerja. Tapi sekarang penceramah tu dah berjaya dah. Weh sampai macam tu sekali eh. Aku klu bos tak nak lulus cuti aku, aku pun nk berenti keje jugak. Mana tau lepas benti keje aku pun berjaya mcm penceramah tu kan. muahaha. Tak de makna ctg aku dah pun diluluskan.

Hasil perbincangan dengan my kpsu aku buat keputusan buat permohonan ctg lagi 19 bulan. Ambik kau. Biar airis genap dua tahun. Senang nanti diorang boleh poolkan aku. Tak nak lah susahkan org asyik nak tanggung keje akukan. Lepas cuti, cuti. Erm diorang ni nak bagi duit tambahan pun korang tak nak pehal ni. Bukan tanggung percuma. Apa ke kaya memasing nih. Kesimpulannya pada yang selalu duk email tanya aku klu ketua jabatan tak nak luluskan cuti jaga anak tu cam mana. Cam na lagi kena kerja lah. Yang duk mintak contoh surat permohonan ctg bukan aku tak nak bagi laptop aku dah takde soft copy dah tapi aku ada share kat entry sebelum sebelum ni. Korang searchlah kat popular post aku tu. Senang je tak yah nak buat ayat bunga bunga sangat janji sampai maksud dah. Yang nak bersambung sambung cuti pun boleh kata je nak sambung lagi dari tarikh sekian ke tarikh sekian. Antara ketua jabatan nak lulus ngan tak je sekarang ni..

Oklah nak pi menikmati cuti 19 bulan lagi. lalalala. . .


24 Comment:

Ida Puanstoberi said...

sekarang kan cuti menjaga anak boleh dapat 5 tahun = 1,825hari.
So, buleh la perabihkan tempoh tu. Huhu.

Tapi, mmg benar ya.. cuti mmg keistimewaan kita as penjawat awam, namun ia bukan hak.
Berkenaan kalau bukan hak kenapa ada cuti tahunan yang berlambak tu. Cuti tahunan yang diperuntukkan kalau tak habis tu, kita boleh carry forward ke tahun hadapan atau pun, bawa ke GCR. Itu pun jadi hak kita juga akhirnya. Small the matter kan :)

Kami kat sini, gred 41 above cuti bersalin pun KP bagi 2 bulan je instead of 3 bulan macam dalam pekeliling. Sbb kelulusan cuti adalah pada kuasa KJ/ KP. Unless, ada surat doktor.. tu buleh la..

Happy bercuti menjaga anak ya :)

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine 60 Mg[/url] Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Buy Dapoxetine[/url] Doxycycline Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine Usa[/url] Doxycycline Shelf Life http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine[/url] Purchase Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy[/url] Doxycycline Buy Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Online[/url] Doxycycline Cause Of Sore In Esophagus http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine[/url] Doxycycline Hyclate 100 Mg http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine Trial Pack[/url] Doxycycline Hyclate 100 Mg http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Cheap Priligy[/url] Order Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy[/url] Doxycycline Shelf Life http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine[/url] Doxycycline Shelf Life http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Buy Dapoxetine[/url] Doxycycline Hyclate http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine[/url] Where To Get Doxycycline Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine Review[/url] Doxycycline Hyclate 100 Mg http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine[/url] Purchase Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine Usa[/url] Buying Doxycycline Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine Trial Pack[/url] Doxycycline Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Buy Dapoxetine Online[/url] How Safe Is Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy In Pakistan[/url] Doxycycline Buy Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Priligy Dapoxetine[/url] Buying Doxycycline Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Dapoxetine Trial Pack[/url] Doxycycline Buy Online http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

[url=http://priligyonline-dapoxetine.net/]Buy Dapoxetine Online[/url] Order Doxycycline http://lasixonline-buy.com/

Anonymous said...

If they're bar furniture not very durable and economically priced.
A bar furniture couple of turns in, and replace when necessary and revitalize the overall ambience.


Also visit my web page Glassdoor