12 November 2010

First Time Check Up Perut

Ceramah tentang penyusuan ibu dan kebaikannya diikuti dengan pemakanan seimbang bagi ibu mengandung adalah perkara wajib bagi ibu-ibu yang pertama kali medaftar dan membuat kad mengandung di klinik desa Puchong ini.


Rutin check up yang biasa setiap kali datang ke klinik adalah mengambil air kencing, mengambil darah, mengambil tekanan darah, diikuti dengan berjumpa misi dan seterusnya doktor jika perlu. Kepekatan darah yang baik adalah 11 keatas, tahap sederhana 10 - 10.99 dan kritikal di bawah 10. Betul ke doktor?. Macam lupa pulak walhal baru dengar ceramah semalam dan untuk kali yang ke duanya. Semalam aku dapat 12.1. Ok la kan?


Itu story pagi semalam, aku first time pegi check up untuk my second baby. Tetiba rasa terlalu awal pulak pergi buat kad, ada aje yang dah 5/6 bulan baru buat kad mengandung. Sudahnya dari pukul 7.30 pagi hingga pukul 11.30 pagi baru berakhir semuanya. Keburukan buat kad awal adalah 24 Dis ni dah kena minum air gula sebab first baby aku mengidap kencing manis masa mengandung. Harap-harap baby kali ni tak de dapat kencing manis lagi, susah macam-macam hal kena buat. Dulu pun nyaris-nyaris tak dipaksa bersalin awal. Seperti biasa nanti aku nak buang separuh air gula tu. Hanya ibu-ibu yang baik je akan minum sampai abis. Aku idak la yea...


Letih sungguhla semalam....letih menunggu satu satu sesi selesai.  Nasib baik husband rajin nak temankan jadi tak lah bosan sangat. Masa anak pertama sekali pun tak pernah husband temankan. Terkulat-kulat aku tengok orang lain duk borak-borak ngan husband dia. Sebab company kali ni sporting so bolehla teman aku semalam. Tapi next check up dan seterusnya aku tak nak benarkan husband teman walaupun dia rela. Buat penat aje tunggu lama-lama. Kesian pulak aku tengok. Aku sorang-sorang pun boleh aje. Takde masalah. Lone ranger...


note : smlm masuk opis kul 1 ptg.


5 Comment:

Amy Syaquena said...

salam..

Wah bestnya nak dapat baby baru , tahniah ye

Safinaz Hanum Ahmad Anuar said...

minum abes jer
tak tepat keputusan kalau minum separuh je

MAMA AIZARA said...

amy : tq
k.anum : tak lalula kak, nak muntah, klu muntah kena minum semula..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

dah tinggal lama dah..

nak mula semula ke?

MAMA AIZARA said...

boleh jugak kak azrina..
klu dh rezeki terima jer dgn tgn terbuka..