10 March 2011

Cabaran Hari Ke-2 : Berhenti hisap darah


Misi menghentikan sofea dari menyusu badan diteruskan untuk hari kedua. Selepas melalui malam pertama yang sukar, petang semalam macam biasa pas amik sofea kat nursery, bila sampai rumah sofea terus mintak te te te tetek tetek. Even dalam kereta pun dah mintak.


Sepantas kilat aku ke dapur letak garam kat puting. Memang agak berkesan la letak garam ni. Walaupun kebanyakan orang suka letak sirap tapi aku lebih prefer garam dari sirap. Tak sanggup wei nak biar puting jadi warna merah. Bila sofea tengok puting dah dipenuhi garam terus sofea tak jadi nak masukkan dalam mulut. Seakan serik agaknya teringat semalam kena makan garam. 


Kesian dengan keadaan tu aku buatkan susu botol dan ajak sofea main-main kat laman. Biar dia lupa tetek seketika. Kemudian aku masak, bagi sofea makan dan terakhir masa untuk tido dah makin hampir.


Cabaran lagi ni. Kalau sebelum ni hisap susu badan memang senangla nak tidokan sofea. Tapi kali ni tanpa tetek, buaian memang sukar la nak suruh sofea tido.


Mula-mula aku kena tutup lampu, pastikan sofea betul-betul penat dan mengantuk. Macam hari sebelumnya, sofea masih lagi meracau-racau, bercakap-cakap sambil mata tertutup. Sofea memang tak puas dengan susu formula. Bila aku suakan puting botol sofea campak sambil nangis. Aduh...memang sengsara.


Sebenarnya kalau sofea sendiri nak menyusu badan, aku pun sama rindu sangat nak menyusukan dia, rasa macam nak sua-suakan susu badan je time dia mintak tapi apa boleh buat, aku kena cekalkan hati, baby dalam kandungan pun kena diutamakan jugak. Malam tadi ntah pukul berapa baru sofea tido selepas keletihan menangis, aku tak sedar sebab aku sendiri dah belayar dahulu sebelum sofea tido.

2 comments:

mzhany said...

alahaiii sedey jugak dgr cite sofea ni azie...umm xpe azie InsyaALLAH, lama lama dia akan biasa k...azie sabar k and cekalkan hati...

mamaaizara said...

husband azi pn ckp cam tu gak..

 
Copyright by Aziazidah