Juadah berbuka

Tahun ini ramadan rasanya tak semeriah ramadan sebelum-sebelum ni. Selalu pabila ketibaan ramadan mesti juadah berbuka hangat diperkata sepanjang hari. Jadi terasa suasana ramadan tu serba sedikit. Since dah jadi housewife sepenuh masa nampaknya tiada lagi nak borak-borak kosong di pejabat tentang juadah apa yang bakal dimasak apabila petang menjelma. Tiada lagi pemandangan indah penjual penjaja di sepanjang jalan sebelum pulang ke rumah. Ditambah lagi dengan internet yang dah kondem. Nak post kat FB pun tak boleh. Ditambah plus plus dengan anak  yang masih bayi. Mati kutu dibuatnya. Duk diam-diam kat rumah je lah.



Masa zaman hingusan dulu masa nak buka selalu cedok nasi dan lauk sampai penuh pinggan sebab nafsu lapar nak mampus mula bermaharajalela. Pastu takut kalau amik sikit-sikit orang lain kebas tak dapat makan pulak. Sekarang ni bila dah jadi mak orang berbuka hanya setakat makan tuk alas perut dah. Bak kata berhenti sebelum kenyang. Kengkadang berbuka dengan air je dulu then terus uruskan hal anak-anak. Diorang ni pun bukan main demand lagi, nak meragam mesti time orang tengah berbuka.



Menu berbuka tidak lagi mengidam nak ayam golek, ayam percik dan segala macam resepi ayam. Cukup dengan ayam goreng je {ayat orang yang berpantang menyusu, padahal...}. Kih kih kih. Lagi kata orang apa standart makan ikan bilis sambal dengan udang salut tepung. Menu bodoh tu. Menu orang malas. Memang tapi itu menu pembangkit selera kata my husband. Kalau aku masak ala kadar tu yang ditambah-tambah, kalau masak heavy-heavy mesti tak dimakan. Kalau bab kueh pulak tak ada lah nak makan puding caremel, tepung pelita cukup kueh buah melaka atau kueh sagu. Back to zaman kecik-kecik. Juadah ini yang mak selalu buat. Senang, cepat tapi sangat sedap.

Seminggu Berpuasa

Update laju-laju pagi hari..

Dah seminggu umat islam berpuasakan..Rasanya belum terlambat nak ucap SELAMAT BERPUASA semua. Alhamdulillah setakat ini masih mampu berpuasa walaupun menyusukan baby.


Menyusu bukan halangan untuk berpuasa ya walaupun kita dibolehkan untuk berbuka kalau tak larat. Pastikan kita ambil minuman dan makanan yang berkhasiat serta boleh menambah tenaga. Yang pasti setiap pagi sahurku adalah dengan minuman Ho ho ho horlick {macam dalam iklan TV Liza Hanim ngan anak dia tu}. Memang berkesan minuman ni. Aku sampai ke petang masih ada tenaga.


Mesti ada yang tanya nape dah lama tak bersiarankan. Ada ke? Sebenarnya SIM CARD maxis broadband ni buat hal. Tak boleh detect. Nak tukar Sim baru ntah bila sebab pakai nama kakak ipar. Hanya tuan punya badan je yang boleh tukarkan. Nak balik kampung ntah bila-bila. Setakat hari ni husband masih kukuh dengan pendirian tak nak balik raya di kampung. Macam mana nak kelentong maxis supaya dapat tukar sim baru ni ha... any idea friend? Ni pun just pakai free HOT TICKET.



Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY