25 March 2012

Bintang itu API

Sejak mr. edy tak ada kat rumah ni, memalam memang aku kerap ke rumah mak ngah sofea dan Hakeem. Rumah mak ngah diorang sebelah rumah aku jer. Kalau mak ngah tak datang rumah aku, aku yang akan  datang rumah mak ngah.


Malam semalam masa nak datang rumah mak ngah, tetiba sofea cakap : mama api. api. api.  Bila aku tanya mana. Sofea pandang langit sambil tunjuk tangan ke atas. Bila aku pandang kat atas rupanya ada bintang seketul.


Macam kalau time burung terbang sofea akan kata bird bird. Kalau kapal terbang lalu pulak sofea akan melonjat-lonjat sambil kata atas atas. Dia tak reti sebut kapal terbang @ aeroplane lagi. Sebab jarang tengok kapal terbang lalu.


Macam bintang ni pun dia jarang tengok. Mungkin sebab kalau hari sabtu atau ahad kitaorang selalu mengemas kat luar rumah sambil bakar sampah jadi dia ingat cahaya bintang tu sama dengan cahaya api la kot. Tu yang dia sebut api.

gambar tak kena ngan story

* anak dara aku dah pandai memandang-mandang langit macam dalam cerita cerita cinta pulak.

2 Comment:

MaryaYusof said...

As salam Azi,

Comelnye ur dotter! Boleh buat kwn dah besar nnt ni ;)

Tp mmg betulkan star tu adalah bebola api yg besar mcm matahari kan? Betullah masa kecik2 dulu sy pun suka tgk bintang... berangan2 cinta smp ke bintanglah konon2nye..hehehe

Azi said...

wslm...
my husband pn slalu suruh buat sofea tu macam kawan-kawan...