12 September 2012

Makan Makan Makan........

Duduk rumah memang syok ooo... Apa kau nak makan semua boleh dapat. Macam-macam makanan ada. Janji pandai  nak masak. Kalau tak pandai sediakan je duit. Tapi kena redha kalau makcik pakcik tukang jual mencekik darah. Macam yang aku pernah kena dulu. (boleh baca kat SINI macam mana aku kena cekik).

Jom layan menu pagi, tengahari dan desert yang semakin mendapat tempat di tekak aku.


Sarapan pagi yang sentiasa menjadi piilihan hati dari kecik sampai sekarang. Ada ke kat kedai jual jemput-jemput cam ni? 

Kalau ada lebihan makanan seperti sardin, kari ayam, sambal ikan bilis, esok pagi confirm menu breakfast  aku adalah jemput-jemput. Untuk buat cicah.




Last week mengidap nak lunch ikan goreng celup tepung. Erkkk? Tak macam ikan dicelup tepung. First time masak. Tercair pulak batternya. Tapi rasanya tetap sedap. Kalau dapat makan dengan nasi kerabu lagi sedap.

Senang sangat rupanya masak ikan goreng celup tepung ni. Aku celup pakai tepung gandum. Ada orang celup guna tepung beras. Ada celup guna dua-dua tepung. Apa bezanya?

Resepi style aku adalah menggunakan bahan-bahan berikut :

Ikan kembong/mabong (dibersihkan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk (dari peti ais) -/+
garam
1 sudu besar marjerin
sedikit serbuk kunyit

Cara-cara : 
Blend kesemua bahan kecuali ikan hingga sebati. Batter hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian, sediakan minyak secukupnya untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, celupkan ikan ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Toskan setelah masak. Kemudian, hidangkan panas-panas bersama nasi putih atau sos cili.


Aku rembat dengan jayanya kat SINI. Ingat aku pandai sangat masak. he3...





Yes.. my desert Jeruk mangga. Desert lah sangat. hihihi... Mangga ni aku gaul dengan cuka dan gula sesedap rasa. Tahu resepi ni dari my friend orang Perlis.

Pokok mangga kat umah aku tu, la ni berbuah lebat naa. Ini dah third round aku buat jeruk mangga. Sekejap je licin. Yang jantan-jantan pun makan kemain mengalahkan orang pompuan. Adik lelaki aku, mr. edy makan sekali hadap jer.

4 Comment:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Azi..kecur airliur k.atie tgk mangga tu memalam nih!
hadoiiiii....

Marya Yusof said...

As salam Azie,

Tulah pasal...kecur ayaq liuq ni tau tgk mangga tu! perghhh...

Rasa lapar tgk cekodok mu azie... terus rasa nak buat...macamana nak diet ni hukhukk... pewut da muncit!

Riena Haiqal said...

wahhh, jemput la makan jemput2 tu.. hehehehehehe... alamak mangga la.. teringin pula nak makan.. aduiii.. telan liur jer la dulu kan.. sedap pulak

IntaNBerliaN said...

alahaiii sedapnya nampak mangga tu