23 December 2015

Keputusan Ujian Penempatan Kelas Sekolah Agama

26 hb Nov hari tu sofea ada ujian nak tentukan kedudukan dalam kelas sekolah agama. Aku sampai 9.20am. Ujian start pukul 9. Jangka tamat 10.30am. Sepuluh kali aku baca surat tetap set dalam mind ujian start pukul 9.30am. Patutlah masa nak cari parking tengok tak de satu umat budak pun berlegar-legar kat hall. Semua dah duduk dalam kelas. Cikgu pun dah bagi explanation. Tak kan lah dalam surat suruh datang awal semua menurut perintah. Parah betul otak mak ko sofea...

Ujian tamat awal dalam 10.05 am. Lepas habis ujian tanya sofea dia kata sampai je terus kena buat muka surat 3. Jadi muka surat 1 & 2 buat tak? Buatlah lepas siap semua tu. Semua ada 9 muka surat. Betul ke jawab semua soklah tu. Cepat benar.. 

Antara soklan yang ditanya kata pia mana satu ciptaan allah & mana satu ciptaan manusia? Pia kata kereta dia buat ciptaan allah. Allahurabbi..... Dah la datang lambat, salah pulak. Kalau gini changes nak datang kelas pertama macam ermm la kan. Pastu sekejap sekejap dia kata boleh jawab, sekejap lagi pia macam tak tahu. 

Keputusan keluar 14hb Dis. Isnin hari tu balikla awal. Pergi beli buku sekolah sekali tengok keputusan ujian kelas tu. 

Nama sofea yang nombor tiga tu. Dapat kelas 1 Ehsan. You know what kelas 1 ehsan kelas keberapa? Kelas pertama untuk sesi petang!!! Terus kembang kuncup mak engkau. Gembira, sebak, terharu semua perasaan ada dalam hati ni. Mak ko dulu pun masa darjah lima dan enam baru dapat masuk kelas pertama. Memula dulu kelas ketiga@last ko. Anak dapat masuk kelas pertama haruslah gembira tahap the max. Kalau dapat result nombor satu tak tahu macam mana nak melompatnya. 

Sepetang tu keje meluahkan perasaan. Mr mama senyum je. Mr. mama apa tau, aku ni yang duk high pressure setiap hari. Mengajar setiap malam masa cuti tanpa gaji hari tu. Ada ke cikgu tadika bagi homework tiga empat muka surat masa bulan ramadhan. Untuk apa? Inilah hasilnya. Tak sia-sia juga tiga hari sebelum ujian tiap malam mengajar sofea. Juga tepat pilihan mama hantar tadika islam. Tadika yang orang kata tak glamor tu. Tapi akhirat nanti glamor u. 

Ini kelas sofea. Satu ilmu kelas pertama sesi pagi. Sofea sek. kebangsaan sesi pagi jadi sekolah agama sesi petang. Dapatlah kelas satu ehsan. Kawan mr mama cakap cikgu kata kelas keberapa pun tak penting. Nanti dah belajar oklah. Mana boleh tak penting. Jadi kenapa nak diadakan ujian penempatan kelas? Murid tahun 2 - 6 pun di pampang juga kedudukan kelas. Pentinglah tu...

Pengalaman aku dulu masa duduk kelas last memang semedang cikgu jarang masuk. Berbanding dua kelas pertama tu. Orang kata sekarang cikgu lebih menumpukan perhatian pada semua murid sebab nak kekalkan kecemerlangan sekolah. Ntah.. anak ko dapat kelas akhir haruslah ko cakap macam tu. Cer anak ko dapat kelas pertama lainlah pulak intonasinya kan... Sape tak bangga weh. Semua mak mak mesti bangglah anak dia pandai. Aku tak tahulah macam mana perasaan mak aku dulu bila aku bawak balik result upsr dapat 1A jer. Mesti ada sedih jugak dalam hati tapi mak aku tak tunjuk je tu.

Dulu aku memang sekolah agama kat sini. Aku ingat lagi kelas sofea tu bilik guru. Sekarang sekolah ni dah bertambah tiga bangunan. Dulu ada dua jer. Time aku darjah enam bangunan satu lagi dalam pembinaan. Aku tak sempat merasa bangunan yang dua tingkat tu. Bila tengok, masuk dalam sekolah ni teringat nostalgia zaman dulu-dulu. Tempat jatuh lagikan dikenang. Rinduuuu sangat zaman kanak-kanak. Masa kanak-kanak xsabar nak besar sebab malas nak pergi sekolah asyik belajar belajar belajar...


Hebat juga sekolah agama ni. Semoga sofea one of the student yang akan cemerlang tahun 2021.

Aku masih tak tahu beza antara sekolah agama dengan kafa. Yang aku tahu kafa tiap bulan kena bayar yuran. Kalau sekolah agama bayar sekali je awal tahun. Yuran every month average dalam rm8-9. Kafa kena bayar rm30 yang kat putrajaya tu. Member bagitau. Sekolah agama pia ni bawah Jais. Kafa yang putrajaya tu bawah Jawi ke?. 

17 December 2015

Dua hari selangor cuti

Long time no see blog.
Rindu...
2 minggu jer. mihmih...
Bz weh hujung tahun.
Katanya duduk jabatan besar kutip hasil kerajaan.
Makanya adalah terasa sikit panas punggung key in data penyata pemungut.
Walau pun begitu taklah sampai kena stay back malam.
Masih boleh update blog...
Masih boleh bawak anak kat opis...
Maknanya beban kerja bertambah 50% sahaja.
Eh maybe 5% aku rasa.
Banyak lompong... Main fb, ig, wasap.. (~.~)

Weekend lepas seronok no selangor cuti berderet.
Orang selangor keje putrajaya yang tak seronok sebab taska tadika tutup.
Kena bawak anak-anak kat opis.
Cuti aku dah habis licin licau.
Opis lama salah kira cuti jadi maybe kena bayar balik gaji terlebih amik cuti rehat.
Geram. 2013 pun pernah jadi kes sama.
Kdn bagi cuti 25hari sebab dah berkhidmat 10 tahun lebih kan
Padahal aku cuti tanpa gaji jadi kekananan turun.
Ni jadi lagi. I cannot accept.






Sekitar gambar airis dan hakeem kat opis.
Bercinta dua hari kena bawak gi opis.
Sofea kat opis mak ngah dia. Bahagi-bahagi.
Kalau bawak tiga-tiga mau pecah opis.

03 December 2015

Beg Jean untuk dijual air tangan Rina Hazrina

Hari ni aku nak promote beg jeans dari kawan maya aku. Kot ada sesiapa yang berkenan. Aku orang tengah@agent yang tak amik untung sesen pun tau. hehe. Bantu membantu amalan yang mulia. Gitu. Nak beg jeans dari air tangan Aziazidah jugak. Later-later ok. Later tu jangan tanya bila.... Tahulah aku kan lembs....

Bukan beg jeans pulak. 
Finishing guna magnetic button. 
Terus pada harga.  RM 35.00 exclude postage



Tote bag.
RM 45.00 exclude postage.
Wasap lelaju 019-2033086 or email edyeda@gmail.com kalau berkenan.
Sekian, wassalam.

02 December 2015

Majlis Kecemerlangan dan Graduasi Sofea 6 Tahun

Hari ni dua-dua member unit terimaan bercuti. Jadi iolls ada lebih masa nak publish dua entri. Bukan sebab member cuti kita pun cuti kerja. Mana boleh tak berkat rezeki tu nanti tau. Cuma kerja aku ni tak banyak dan bermusim. Sib baik pilih jadi pembantu akauntan dari PTKew dulu. Tak silap keputusan kita. Kita suka dah duduk kat kastam ni. Dulu masa kat kawalan filem rasa nak mati keje setiap hari kejar masa. Kena tanggung kerja cc lagi. 

Pengalaman lalu mendewasakan diri ini. Jangan tunjuk pandai dan rajin sangat nanti bila rerajin semua keje orang hambat kat kita. Now.. i am no body, no body., no body no.... Cer teka lagu apa tu? ?? Walau pun begitu bila bos suruh cover keje aku ok je nak belajar. Aku bukan pekerja derhaka. Belajar hari tu setengah hari jer. Amik amik nota apa yang patut pastu isnin semalam terkial-kial buat. Nak tanya orang lain pun tak de siapa tahu. Itu semalam hari ni pukul sebelas dah siap. Expert dah. Petang nanti baru nak sambung skit lagi. Matching matching penyesuaian pulak. Sementara tunggu petang, ada masa terluang tak tau nak buat apa, bosan giler so taiplah entri ni. Yang sorang lagi punya keje aku tak buat. 

15 November hari tu ada majlis kecemerlangan dan graduasi tadika pia dan hakeem. Sebenarnya tak ingat pun tarikh tu tapi sib baik je nampak kat gambar hakeem tu.

Altamat sudah sofea dua tahun sekolah tadika amali falah. Keputusan periksa akhir tahun hari tu still dalam lingkungan dua puluh-an daripada hampir 60 orang murid.





Gitulah serba sedikit gambaran suasananya sebelum naik pentas amik sijil dan goodies. Bila dah dua kali lalui benda macam ni mood nak amik gambo pun kurang. Lebih-lebih lagi ada anak kecik.

Ootd. :-) hehheh heh


Budak empat tahun dan lima tahun pun dapat jugak beg dan naik pentas. Dalam beg yang besar tu cuma ada sepeket kecil gula-gula jer. Itu pun dah buat hakeem kemain happy. Tak lepas pegang beg tu. Hakeem periksa dapat no 5 daripada 12 orang murid empat tahun. 

Ok, itu saja cerita dimajlis ini. Pintu belakang aku ni asyik bukak tutup bukak tutup taulah orang aku tulis blog nanti. Chow....

Keputusan kemasukan murid tahun satu 2016 selepas rayuan


17 Mac 2014 aku mohon sekolah A *akibat kes anon hari tu aku rasa dah tak selamat nak letak nama sekolah bagai* Aku mohon awal dengan harapan dapatlah sekolah A tersebut. Rupanya tak ye. Ko isi lambat pun tak apa. Asal alamat yang ko letak nanti searea dengan sekolah. Maksudnya kalau nak sekolah seksyen 2 kena alamat seksyen 2 atau 3 gitu. Macam aku alamat dengan sekolah dengan alamat rumah totally menyimpang jauh. 

Aku nak sangat sekolah A ni sebab dekat dengan rumah, ada bus sekolah dan hanya ada satu sesi. Tak delah nanti darjah satu sekolah kebangsaan sesi petang, darjah dua tukar pagi, tahun depannya tukar petang balik. Pening mak.

Mohon 2014, 16 Julai 2015 baru keputusan keluar. Sofea gagal ditempatkan di sekolah A. Dapat sekolah B. Jauh sangat sekolah ni. Dah la jauh, jem pulak nak kesana. Kawasan tempat tinggal aku sekarang semua perkhidmatan bus sekolah tak nak hantar kat sekolah B. Rugi ke diorang masa dan kos. Kecewa sangatlah bila tahu ditempatkan kat sini. Tak faham kenapa dalam banyak-banyak sekolah di hantar nya tempat yang lagi jauh dan lain kawasan.

Aku positifkan diri insyaallah bila buat rayuan nanti akan dapat sekolah A balik atau sekolah pilihan lain. So 10 September 2015 aku buat rayuan mohon balik sekolah A. Semua ni buat online jer. Idaklah aku turun naik PPD. Tapi kesilapan aku kat sini patutnya aku pergi je PPD sebab kawan aku dia terus pergi PPD dan paksa ppd masukkan jugak anak kat sekolah pilihan dia.  Dapat... Tambah sorang je lagi murid tak kan tak boleh.....

Dalam sistem kita boleh buat dua pilihan. Aku pilih sekolah A dan C. Kalau tak dapat sekolah A, sekolah C pun quiet ok. Sekolah C adik aku pernah bersekolah kat sini dulu. PMR dapat 7B. SPM pangkat satu ujung-ujung. Budak lelaki oklah kan. Eh apa kena nak bagitau result bagai ni. hahaha....

Sekolah ni ada dua sesi. Sesi pagi dan petang. Takkisah kalau sepuluh sesi sekali pun, janji kemudahan bus sekolah ada senang. Kalau tak dapat nak naik bus sekolah ustazah sekurang-kurangnya tak adalah buntu sofea nak pergi sekolah naik apa. 

16 November keputusan rayuan keluar, aku check jangan kata sekolah A, sekolah C pun tak dapat ko. Memang rungsinglah. Tak kan aku nak berhantar berjemput sofea pulak. Jauh tu putrajaya puchong. Tol lagi... Nampaknya 18/1 tahun depan kena bersujud melututlah kat ppd.... Sebelum tarikh tu maybe banyak lomponglah sofea sekolah tak sekolah. 
 
Copyright by Aziazidah