First day real school

Asyik citer pasal school je la minggu ni ye. Dah namanya anak baru nak sekolah. Mama excited.. Excited ke pening kepala?.  Semalam sepatutnya semua orang first day gi sekolah anak aku duduk rumah melepak, minum susu, tengok tv segala.. Adoiiiiii

Pagi semalam kemain aku mandikan pia 6.45pagi. Siap pakai uniform pass kat mr. mama. Petang semalam balik aku tengok semua tengah kroohh krooohh depan tv. Idak ler tergamak nak mengejutkan walaupun dalam hati tak sabar nak tanya pergi sekolah tak, macam mana sekolah.

Walaupun sebelum ni dah pergi sekolah start 26 dis, itu cuma dua jam. Yang tu lebih pada main-main block, plaster sin. Semalamlah the realnya... Tak pe sementara mereka tido mama cepat-cepat basuh pinggan kemas rumah. Kang bangun hakeem tak dapat dah nak buat kerja dah. Asyik nak nens je. Cun-cun siap kerja didapur semua bangun. Dan ayat pertama keluar dari mulut mr. mama "papa jatuh dalam bilik air, pia tak pergi sekolah.". haaa....

So hari kedua yang menjadi hari pertama sofea pergi sekolah aku hantar. Tadika dalam lima enam tujuh minit dari rumah. tak leh nak agakla. tapi dekatla cuma pepagi jalan nak masuk tadika tu sesak. Sebab klinik kesihatan le kat situ, masjid kat situ, giat mara disitu, sekolah rendah agama pun disitu. Nasib aku pandai masuk lorong lain. Take note ye makngah nanti lepas ni makngah kena hantar everyday. Aku mana boleh hantar. Masuk keje pun kul 7.30. Tadi pun sampai sharp sharp kul 8.00. But aku masih dalam perkiraan lagi ni samaada nak hantar kat rumah ustazah pagi-pagi atau nak kakak aku yang hantar. Kalau hantar pagi pagi kesian pulak sofea kena melangut kat rumah orang.

Pagi tadi hantar pia kat tadika dia ok. Excited. Tak dak nangis-nangis. Aku hantar tadi tak ramai budak yang datang lg. Pintu tadika pun belum bukak. Pintu gate je dah bukak. Cikgu dah ada dua orang. Maybe pintu tadika ustazah (owner tadika) yang pegang kot. Aku dah siap bawak toto, susu, baju dan towel. Hari ni hantar dull day lah. Tak taula kot tengahari mr. mama nak amik.

Aku tunggu dalam lima minit then tak boleh jadi kalau tunggu sampai belajar lambatla sampai opis. Sampai lambat tak pe sebab dah memang sedia lambat cuma kalau lambat sangat parking tak de. Jalan pun jem. Tadi nak masuk perkarangan opis sikit punya panjang beratur. Memang tak bolehla nak hantar dan masuk wp2. Dengan tolnya queue baik smart tag touch n go panjang giler. Itu belum lagi card tng tak leh baca. Tadi pagi satu lorong ada kereta yang card dia tak leh baca, kereta belakang siap bagi guna card dia lagi. Untung...

Cakap kat sofea mama nak pergi keje pia ok je. Lepas salam terus aku masuk kereta dan intai dari dalam kereta tengok pia berlegar-legar kat tepi playground. Aim nak main la tu. Tapi tak main. Pastu peluk tiang. Alahai sedih mama tengok. Semua aksi tak dapat dirakam sebab cari handphone tak jumpa. Pesanan sesiapa nak call call nombor opis handset tertinggal. :(.  Mungkin pia tak biasa lagi dengan kawan-kawan tu yang tak duduk dengan budak-budak lain. Tapi aku yakin sikit hari lain mesti dia ada ramai kawan tu. Pia jenis yang pandai berkawan.

Isnin depan tak tahu macam mana pulak. Baru melega pasal tadika, sekarang kembali rungsing hal nak hantar pulak. Semalam dah timbul hal yang nak kena fikir. Darjah satu nak sekolah mana ni hoiii.. Putrajaya ke puchong. Enam tahun nanti nak sekolah pra ke tadika. Hoih hal sekolah anak-anak sokmo mak mak yang kena fikir lebih...




3 comments:

Sya Nadia said...

baguslah anak tak nangis. senang hati mak dia.. :)

Rosmadi Shakri said...

nanti ini semua jadi kenangan sepanjang hayat :)

Nora Karim said...

hehehe kesian first day tak pi sekolah.. tak pe la nak buat cam mana kan?! hal anak2 ni mmg akan buatkan kita kalut tak tentu pasal... huhuhuh

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY