23 September 2015

Jawab survey dapat voucher MC Donald percuma

Jawab survey kat internet, korang suka tak? Aku rasa hanya untuk orang yang bersabar sahaja kot. Yang tak bersabar bagilah reward apa sekali pun dah tak minat dan bersabar memang tak lah kan. Aku suka je benda benda macam ni. Mohon free free sample, jawab jawab survey, contest baru try nak berjinak. Contest memang aku tak minat tapi sedang memupuk minat. Sebab kalau survey sah sah akan dapat reward samaada ko rajin atau malas je nak dapatkan reward tu. Contest ada luck baru dapat. 

Mungkin bagi orang apalah sangat voucher dua puluh ringgit tu. But for me is satu kepuasan. Susahlah nak cakap dan gambarkan perasaan tu. Feeling dia macam dapat hadiah berjuta. Dah itu minat aku kan. Minat orang tak sama. Like tulis blog jugak, tak minat memang jadi bersawanglah blog tu.Pastinya usaha kita menjawab survey dihargai syarikat berkenaan. Banyak dah laman web online survey ni sebenarnya. Ada yang bayar dalam bentuk voucher dan duit samaada bayaran melalui cek atau pay pal. 

Baucar mcd 20hinggit ni, aku dapat dari AIP online survey. Baru je sampai semalam. Dihantar by pos daftar. Bagus company ni siap hantar email bagi tracking number. Aku daftar dengan aip online survey sejak 2010. Tapi tahun ni baru aku aktif menjawab. Ada banyak masa terluang pulak. hihi.. Korang yang ada masa terluang tu daripada main game online baiklah jawab survey ni. Tak rugi pun. Kalau rasa tak makan makanan fast food, my lecture kat uitm sampai sekarang terngiang ngiang kat telinga aku kata makanan fast food ni sampah. Kalau korang rasa bersalah makan sampah (^.~) boleh redeem baucar lain. Ada baucar AEON, parkson dan banyak lagi. Nak chariety pun boleh. 

Search je aip online survey malaysia atau klik SINI terus. Soalan survey dari aip online ni aku suka sebab mudah dan simple. Tak delah meleret leret sangat. Ada tu 30 minit tak habis lagi. Ko sabar ke. Aku sabar je dah alang alang jawab biar habis. Lagi lama jawab lagi banyak point, lagi cepat boleh redeem. heheh. Actually aku ada join dua tiga survey online lagi tapi tak leh nak share dengan korang lagi sebab belum cukup point nak redeem. Tak de bukti itu online survey boleh dipercayai ke tidak. Tak nak lah share benda yang belum pasti takut takut kena tipu macam ensurvey hari tu. Menipu orang ramai especially blogger kan. Ada survey yang aku join boleh dapat USD. Hoi tak sabar tu nak tunggu cukup point..... 

Cuti dua bulan ni memang beri peluang aku jalankan aktiviti meredeem, mengcashout, menyopping dan banyak lagi yang me me.... lah. Sebab opis baru semua personal parcel/letter kena amik sendiri kat kaunter bawah. Haku malas..... Ni dah ada peluang surat sampai depan muka pintu. Lepas ni tak tau bila pulak boleh redeem lagi. Dasar..... Lepas ni tengah tunggu redeemtion dari drypers dan cek nuffnang pulak. Tak sabarnyaaa....

22 September 2015

Deco rumah anda : Beg letak charger hp, remote tv & etc

Bertemu kembali dengan cerita beg jeans sekali lagi. Sebab haku tak ada idea nak cerita pasal benda lain. Life akak setiap hari sama jer. As suri rumah sepenuh masa sekarang, bangun pagi basuh baju, masak sarapan, tak dan nak berehat teringat nak makan tengahari pulak, masak lagi. Pastu baru nak tengok sinetron dan telenovela, perut terasa lapar balik. Kedapur lagi akak mencari apa yang boleh dimasak untuk kudapan. Lewat petang kalau makanan tengahari ada selamatlah akak tak yah masak. Kalau tidak sekali lagi kita berkelentang kelentung kat dapur. Sape kata jadi surirumah tangga sepenuh masa ni seronok boleh berehat rehat. Lagi penat dari yang bekerja tau. Bestnya cuma kita tak terikat dengan masa dan jadual.

Malam baru aku boleh menjahit. Kalau letih alamat tak menjahitlah. Biasa aku akan tido dalam pukul dua tiga pagi. Tempahan so far so good. Alhamdulillah. Rezeki allah itu luas. hiks. Tapi kan sekarang susah nak dapat stock seluar jeans yang elok2. Yang elok2 semua mahal mahal belaka. Lining kosong dah habis. Kat kamdar, tewah tu semua jenis nipis nipis. Nak kena beli kat jakel jugak nampaknya. Yang tebal offcoursela mahal. Jadi andai kata ada yang tanya kenapa dulu post kat ig/fb harga lain sekarang bila tanya dah lain pulak sebab barang dah naik harga ye.

Sesiapa yang suka mendeko rumah ada satu produk keluaran bumiputera, aku nak suggest kat korang *terasa macam salesman pula*. "Poket jeans beg". Baru ni ada customer order poket beg jeans ni. Sebelum ni ada orang order sekali jer. Pastu aku dah tak buat buat lagi dah.Customer yang order ni kata nak letak bead kat poket tu. Dulu pun aku ada sekali letak bead memang unik dan cantik kalau kau tangan berseni. Boleh tengok yang aku letak bead kat SINI. Aku tak berapa seni + tak bersabar. Sekali tu je lah aku buat.




Beg ni sangat sesuai untuk letak hp time korang tengah charges. Kalau plug yang terletak kat tempat yang tak ada meja dan almari nak taruk mana hp tu. Taruklah kat dalam beg ni. Sangkut je beg tu kat plug charger tu. Atau pun boleh letak remote tv yang selalu hilang ntah mana anak main atau sangkut beg ni kat tepi almari boleh letak ketip kuku, kunci dan sebagai. Barang barang yang kecik yang selalu hilang dan tersembunyi di main oleh anak anak especiallynya kan.

Yang first time buat. Boleh request tali nk panjang pendek.

Harga beg jangan risau murah sahaja RM 8.00 tak masuk postage. Berminat korang boleh email edyeda@gmail.com. Nak tengok design beg yang lain lain boleh tengok kat ig/fb : aziazidah.

*buat-buat tak nampak jr rumah yang bersepah digambar itu*

17 September 2015

Tempahan beg jeans 2015 #4. Terima Kasih.

 



Tempahan semasa cuti ni alhamdulillah memberangsangkan. Baru je hari tu open order rasanya nak kena close dah. Aku cuti sampai hujung bulan sepuluh jer. Itu pun tak pasti lulus ke tak tu. Kalau tak lulus mati macam mana nak siapkan semua order sebelum bulan sebelas. Dah janji.... Aku buat waktu malam je tau. Airis masih tak boleh tak berenggang. Baru je pegang mesin jahit dah bergayut gayut kat kaki. Adoi. Malam pun kadang bukan tiap hari jahit. Banyak tido....

Atas tu semua order dari ex opismate untuk event kat RTC, Gopeng nanti. Kalau uolls nak tengok hasil kerja tangan aziazidah depan-depan bolehlah datang rtc gopeng pada 20/9/2015 ni. Kadang-kadang tengok pic tak puas. Tak dapat pegang pegang, belek belek kan.... Boleh jugak kalau nak beli beg ni. Limited design tau. 

Nak tengok banyak lagi design beg jeans boleh tengok kat ig/fb : aziazidah. 






11 September 2015

Fesyen gaun muslimah

Kebelakangan ni kan, kita tengok fesyen muslimah semakin mendapat perhatian ramai penggemar fesyen terutama sekali mereka bagi mereka yang berhijab/bertudung. Kalau dulu, wanita bertudung kurang terbuka mengenai fesyen disebabkan tak banyak pilihan pakaian muslimah yang menarik, trendy and up to date untuk digayakan. 

Nowdays fesyen Muslimah amat diterima baik dan semakin berkembang dari semasa ke semasa. Salah satu jenis pakaian Muslimah yang amat digemari oleh hijabers adalah Gaun Muslimah. Dresslah maksudnya.....

Gaun muslimah/dress bukan sahaja dapat memberikan penampilan yang feminin dan anggun kepada si pemakai, gaun Muslimah/dress ini juga sesuai untuk digayakan ke apa jua acara.. Samaada bersantai bersama rakan-rakan dihujung minggu atau jika menghadiri majlis-majlis istimewa seperti majlis perkahwinan atau sambutan perayaan. 

Tak lama lagi dah nak raya haji kan. Apa kata jika korang pilih gaun Muslimah/dress untuk dipakai di pagi hari raya. Mesti meletup raya korang. Cubalah beri kelainan  sikit. Asyik pakai baju kurung je pun bosan jugak.

Sebelum tu ada sedikit info aku nak kongsi mengenai gaun muslimah/dress kalau korang nak beli. Shopping online ni kita tak boleh nak try. Nampak je cantik kat dalam gambar tapi tak semestinya sesuai untuk tubuh korang. Nak tempah memang dah tak sempat dah.



Bagi korang yang mempunyai bentuk badan yang kurus dan tinggi, rekaan flared dress seperti gambar di atas adalah sangat bersesuaian.


Manakala bagi yang bertubuh sederhana pula, korang boleh memilih rekaan tunic dress seperti dress hitam ini untuk kelihatan lebih menyerlah.



Dan bagi wanita yang bertubuh sedikit berisi, koleksi yang bersesuai adalah dari koleksi kaftan dress .


Semua koleksi gaun Muslimah seperti yang dinyatakan tadi bukan sahaja sesuai untuk wanita bertudung, malah boleh juga digayakan oleh wanita yang tidak bertudung.

Untuk dapatkan pelbagai jenis koleksi gaun muslimah boleh klik di SINI.

10 September 2015

Jangkitan kuman & Cuti separuh gaji

Dua minggu lepas airis kena warded sekali lagi kat hospital putrajaya. Macam sebelum ni kes jangkitan kuman dalam paru paru dan ada virus influenza A. Bukan influenza A H1N1 tu tau. Kalau yang itu tak senang duduk aku. Panas bontot .. Ini masih boleh lek lek lagi. Menikmati hidup di hospital. Makan minum ditanggung. Kihkih. But still worried. Sapa tak risau oiii... Anak asal malam suhu 39 tak pun 40 darjah. Panas giler time nak menyusu.


Doktor masukkan air, pakai oksigen, amik nab dan antibiotik. First time melalui semua pengalaman ni. Susah betul nak nabkan airis sampai kena bedung. Setiap 4 jam kena nab pastu dah ok sikit continue 6 jam pulak. Lega. Tak sanggup tengok tiap kali nab melalak meronta ronta. Gambar nap tak de. Tak de sapa nak tolong amikkan. Tak kan time aku nak bersilat sambil nak selfie kot. 


3 hari pertama dapat duk bilik selesa. Dua orang satu bilik. Pastu kena tukar bilik empat tapi katil ada enam. Sebab tak cukup tempat patient ramai sangat. Sempit. Terus rasa nak balik....

Nowdays macam normal pulak budak budak dapat jangkitan kuman ni. Korang pi lah wad kanak kanak tu, boleh tanya hampir separuh sakitnya sebab jangkitan kuman. Dunia sekarang dah tak selamat.


Sebabkan laki tak dapat datang, rumah pun jauh, semua makanan pagi tghari, minum petang, mkn mlm semua aku belasah habis. Tak sedap belakang citer. Janji perut kenyang. Duk spital manjang lapo. Nak turun cari makanan, tak leh. Badan airis penuh wayar.

Lima hari duk wad doktor bagi keluar walaupun belum baik demam sepenuhnya. Lepas keluar dari wad, esoknya terus pi opis buat surat mohon cuti separuh gaji. Sebelum ni cuti tanpa gaji, sekarang ada peluang cuti separuh gaji kita mohon jelah. Aku tak nak nanti menyesal kalau jadi apa apa kat airis. At least dah buat apa yang termampu walaupun ada yang kata tak yah cuti pun tak apa. Kang jadi apa apa kat anak aku depa boleh kata apa "sabar lah naaa".....

Setakat ni cuti separuh gaji selama 14 hari dah diluluskan. Aku mohon cuti dua bulan lebih. Yang lebihnya kena mohon kat treasury. Harap harap lulus.....

09 September 2015

Barang buangan


Baru baru ni mr. mama ada bawa balik laptop. Jumpa kat tempat pembuangan sampah. Aku kalau dengar barang barang terbuang macam ni memang tak berapa nak pandang. Bukan nak berlagak sangat tapi ya ampun barang lama lembs. Loading lama giler. Baiklah aku guna tab. Dua bulanlah laptop tu sekadar jadi tempat caj bateri telefon.

Dua hari lepas mr. mama suruh buat invois. Dah nak cari mana microsoft word. Terpaksalah pandang jugak laptop yang bersambung sambung wayar tu. Nampak tak belah kiri laptop tu... Itulah chargernya. Mr. mama sambung ngan apatah yang pasti bukan charger laptop sebenar. Janji boleh hidup. Terus rasa sayang pulak kat laptop ni.... Kalau nak tahu aku jenis yang sayang kat barang yang aku beli jer. Barang orang rejected ni kureng. Mesti owner laptop ni pun tak sanggup nak pakai laptop yang macam &%$&^*...Grrr je tau. Tapi mr. mama semua benda dia dapat dia simpan, sayang. Tak kisah lah elok ke dah sopek ke. Semua bagi dia ada nilai sentimental. Ingat tak dulu aku selalu cerita pasal dapat barang pindah rumah... Pi korek balik entri entri lepas. Dia lebih rela barang tu memburuk dari bagi kat orang. 

Eh uolls pernah dengan tak perkataan 'tombot'. Tombot ni arwah mak aku kata tempat pembuangan sampah. Tempat pembuangan sampah yang besar besar tu tau. Bukan kat tong sampah majlis bandaran kat tepi jalan rumah kita tu. 

Dulu masa zaman kecik kecik kalau beli gula-gula kat kedai runcit dapat yang dah lembik mesti mak cakap tu jual barang tombot la tu. Sebab time tu ramai sangat orang kampung pi kutip barang kat tempat pembuangan sampah lepas ada sorang pakcik ni jumpa duit kat situ. Kaya dah orang tu. Sapa pakcik tu sampai ke hari ni aku tak kenal sapa orangnya. Ntah betul ke rekaan cerita ni tak dapat nak dipastikan.

Korang ingat tak ada satu drama kat tv lakonan lydiawati dengan sorang hero ni. Tak ingat aku sapa. Si hero jumpa buku diari lydiawati yang lydiawati buang. Kat dalam tu ada tulis ciri ciri lelaki idaman dia. Senang-senang sihero tu berjaya tambat hati lydiawati. Cerita apa tu eh. Ada ke dalam kamus dewan perkataan tombot?. Korang pernah dengar ke tombot tombot ni?

*Aku taip entry ni pakai laptop tombot ni la. Uitt zalora ko. Nantilah kita cerita pasal zalora pulak....

 
Copyright by Aziazidah