30 July 2010

Tolong aku buat keputusan

Masih lagi dalam mood tak tahu nak buat keputusan.
Sepatutnya hari ahad ni dah kena melapor diri di Kelantan
tapi aku masih belum decide nak pergi atau batalkan pemergian.
Hari ini bos dah bagi green light kalau tak nak pergi dia akan tolong batalkan pertukaran tanpa memblacklistkan nama aku.
Hari ini jugak aku tanya member2 kt Kelantan tentang rate sewa rumah di KB, amatlah mahal macam kat KL jugak.
Sekitar 300 - 500 ringgit.
Suami pun dah muncung sedepa macam tak nak balik Kelantan.
Hari itu dia yang beria-ia benar sekarang ni bila dah dapat mcm tak nak pegi pulak..
Aku ni anak jati KL, betah ke nanti tinggal kat sana.
Kata orang semangat kenegerian orang Kelantan ni amat kuat.
Dialek, cara pergaulan, cara percakapan dan makanan mereka totally different dengan kite-kite ni.
Expecially budu yang mereka duk tak tinggal.
Takut nanti bila dah pegi menyesal tak sudah.
Kalau korang, korang nak pergi ke ke negeri Kelantan tuh.
Tolonglah bantu bagi nasihat dan pandangan kat aku mcm mana nak buat keputusan ini...

Aku bakal berhijrah


Sekali lagi penghijrahan dalam hidup aku bakal berlaku.
Semalam petang aku  terima surat pertukaran yang aku nanti-nantikan sebelum ini..
Aku bakal bertukar ke Jabatan Akauntan Negara Kelantan.
Bermula 1hb Ogos aku akan menetap disana bersama suami dan anak.

Sebenarnya aku dalam dilema samaada nak pegi atau tak.
Semalam pagi aku dah buat surat batalkan permohonan pertukaran sebab suami dah bersetuju tinggal di KL.
Tup tup petang surat pertukaran dah dikeluarkan pun.
Nasib baik surat batalkan pertukaran belum sempat diposkan.
Ramai kawan2 nasihatkan pergi batalkan aje pertukaran tuh.
Tapi ingat sesenang itu ker.
Dulu masa aku kena tukar dari KL ke Putrajaya aku mintak batalkan pertukaran tu AG tak mahu luluskan.
Aku kalau boleh tak mahu tebalkan muka pegi sana lagi.
Atau aku kena tebalkan muka sekali lagi.
Lagi satu kalau aku batalkan pertukaran nama aku mesti kena blacklist punya.
Tolongla...buntu kepala otak ku ini...


Layan dulu lagu ni :


"Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan

Hijrah Membentuk Perpaduan"

26 July 2010

Lala Masak Lemak Cili Api

Sehari dua lepas aku duk mengidam nak makan lala. Teringat restaurant di TTDI, Shah Alam tiap hari masak menu lala.. Tak ingat lak nama restaurant tuh apa...

Bukan apa ni gara-gara kehabisan idea nak masak rebus-rebus dek kerana sofea kena campak.

Dulu sebelum kawin selalu lepak makan nasi ulam kat sana dengan suami. Memang sedap...

Bila dah tak tahu nak masak apa, aku dan suami mereka-rekala nak makan itu ini terkeluar idea nak masak lala lemak cili padi

Nak masak menu ni memang simple gile dan sesuai bagi orang yang malas macam aku..hi3
Jom belajar masak lala ni...

Bahan :
1/2 kg lala
2 btg serai diketuk
suku ibu jari halia di tumbuk 5 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
7 biji cili api ditumbuk
sedikit kunyit ditumbuk
1/2 biji kelapa untuk dibuat santan
setengah biji limau nipis
garam secukup rasa
sedikit daun kunyit dihiris

Cara-caranya :
panaskan kuali
masukkan bahan yang ditumbuk didalam kuali.
masukkan santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan santan
masukkan serai & kacau hingga mendidih.
masukkan lala yang telah bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit
masukkan garam,
perah limau kasturi
akhir sekali taburkan daun kunyit keatas hidangan.

Ta da siap sudah...


23 July 2010

My 2nd Anniversary vs Ramadan

Weeee...
Ulang tahun perkahwinan aku yang kedua bakal menjelma sehari sebelum puasa...Jika betul puasa jatuh pada 11hb...

              10 Ogos 2010 bersamaan My 2nd Anniversary
              11 Ogos 2010 bersamaan 1 Ramadan 1431

Sungguh tak sangka pejam celik pejam celik sudah hampir dua tahun kami menjalani kehidupan sebagai sepasang suami isteri dengan dikurniakan seorang puteri yang comel lote. :.COMEL KER??.: Banyak onak duri dan ranjau yang telah kite lalui dan semua itu semakin mematangkan kite serta mengeratkan lagi hubungan yang sedia terjalin.

Apa perancangan untuk ulang tahun kali ini yea ????
Rasenya tiada apa-apa intisari rancangan kerana fokus aku kini lebih terarah kepada menggantikan puasa tahun lepas yang masih tertunggak.. .:malu:.

22 July 2010

Sofea kena penyakit Kuku Tangan dan Mulut???

Bahaya tak penyakit kuku tangan dan mulut @ HFMD?
Sebahaya H1N1 ker?

Semlm pergi nursery dengan niat dapat ehsan dari nursery untuk jaga sofea sbb tengok chicken pox sofea dah kering dan badan pun dah tak panas lagi. Masa sampai nursery Mama T dan tenaga pengajar sibuk mengerumuni sofea dan mereka detect sofea kena penyakit kuku tangan dan mulut. Kenapa aku sebagai mamanya langsung tak terfikir pasal kewujudan penyakit ini. Dah doktor kat klinik pun bagitahu cuma Chicken Pox... Pihak nursery kata baik double check kat klinik yang biasa mereka pergi, lebih detail...

Petang pukul 3 selepas hantar baju untuk hari raya nanti (wah masih sempat lagi tuh) aku pun pegi klinik kesihatan puchong. Better pergi klinik kerajaan takut nanti kalau jadi apa-apa kat anak ibubapa tak akan dipersalahkan. Punya lama tunggu, lepas 2 jam baru dapat masuk jumpa doktor. Doktor tetap dengan pendirian kata sofea kena chicken pox aje. Aku bertegah mintak penjelasan takut ar mana tahu memang sakit kuku tangan dan mulut.

Sedikit info yang cukup melegakan aku dan suami kalau pesakit dapat penyakit kuku tangan dan mulut.. bintik-bintik merah hanya ada di dalam mulut, tapak tangan dan tapak kaki sahaja. Hanya TAPAK tangan dan kaki. Tidak akan ada di bahagian kulit badan kita. Syukur...ingatkan kami sekeluarga bakal di kuarantin.

P/s : Serah pada yang pakar. Jangan buat penilaian sendiri.

21 July 2010

Selamat Pagi Malaysia

Hari ini aku bukak Netbook tersangat-sangat la awal, LEBIH HANGAT AWAL DARI BIASA, walaupun hujan dipagi hari bisa melenakan tidor semua orang dan sepatutnya waktu-waktu begini adalah waktu memandu ketempat kerja tapi aku masih sempat nak melambatkan maxis broadband aku. Dah nak sampai limit dah...

Alkisahnya aku dah decide nak pergi kerja hari ini walaupun sofea masih sakit sebabnya cuti aku dah tak banyak dan husband pulak tak kerja malam tadi, jadi rasenya bolehla dia jaga sofea untuk hari ini sementara esok dan lusa aku yang take over. Selepas mandi sofea merengek-rengek & nangis-nangis ku tengok hubby buat dek je. Tidor mati apa....

Aku pun bergegas menyusui sofea, ermm tau tau aje kalau menyusu badan mesti take time punya. Time tu ku nengok jam dah 6.35 pagi dan di dalam otak malas & rajin berlegar-legar di kepala. Dan ku mengambil jalan mudah memakai pakaian kasual dan membukak netbook sambil mempos satu entri ini.

Psss...SELAMAT PAGI MALAYSIA"

20 July 2010

Pantang larang Chicken Pox

  • Jangan mandi, lap-lap aje badan
  • Jangan masak makanan goreng-goreng dirumah kalau ada penghuninya yang kena Chicken Pop
  • Jangan makan kicap
  • Jangan kena hujan
  • Kalau yang dah kawin, CUTI dari tidor bersama...hi3...kalau dua-dua dah terkena...TERPULANG!!

19 July 2010

Sofea demam lagi

Masuk hari ini dah tiga hari sofea demam..
Sedih dan kesian sangat tengok sofea..
Kata orang kalau baby demam tu nak pandai sesuatu atau mungkin nak tumbuh gigi...
Setakat ini sofea mmg dah pandai merangkak dan dah mula lepas tangan sambil jalan setapak kedepan..
Tanda untuk tumbuh gigi rasanye tak de lagi...


Kata orang kalau baby cepat pandai merangkak dan berjalan dia akan lambat tumbuh gigi...
Aku pun tak pasti sebab anak pun baru sorang...
Yang pasti aku sangat kesian kat sofea...
Malam tadi sofea nangis-nangis susah nak tido..
Mungkin sebab badannya panas sangat...
Bagi ubat pun masih tak turun-turun panasnya...


Tengahari semalam pulak aku lambat bagi sofea makan,
ntah macam mana waktu aku tak perasan aku tengok sofea makan tisu..
Yaallah sedihnya...macam mana la aku boleh tak perasan.
terus aku bagi makan roti sementara bubur siap..
tup-tup petangnya sofea tak mahu makan pulak..
selalunya walaupun demam selera sofea untuk makan masih ada...
aku tak la syak apa-apa..


hari ini pulak aku memang dah decide tak mahu pegi keje sbb nak jaga sofea...
pagi ni sofea bangun agak lewat dalam pukul 8.30 pagi...
mungkin sebab mengantuk semalam tidor dekat pukul 1 pagi..
biasa setiap hari paling lewat pukul 7 sofea dah bangun...
dalam pukul 9 lebih aku pun siap sedia nak mandikan sofea..
Bukak baju, seluar tidor dan pampers dia..
then... terkejut aku tengok punggung sofea merah-merah..
rasenya malam tadi aku dah tukarkan sofea pampers tak mungkin sofea dapat ruam atau alergik...
Aku terus pusingkan badan sofea ke depan tengok ada merah-merah jugak kat dia punya tu...
Pastu tengok kat kaki ngan tangan penuh bintik-bintik merah diikuti dengan bintik-bintik berair..
Sah...memang sah... sofea kena CHICKEN POX...


then tengahari tadi aku pegi klinik dapat la MC 2 hari..
aku mintak lebih tapi doktor tak kasi sebab aku tak sakit apa-apa...
kalau dalam dua hari ini sofea tak baik nampak gayanye kenala amik cuti rehat..
kalau chicken pox orang kata paling kurang seminggu baru baik...


Pastu aku ngan hubby pi cara alternatif lain untuk baikkan sofea secepat mungkin...
kata orang air kelapa muda elok diminum untuk orang yang kena chicken pox...
Daun bamboo elok buat lapik tidor tp aku tak cari sebab orang kampung kata daun tu banyak kat kuil india takut plak aku nak pergi kang aku pi cari sana tambah lagi satu penyakit tak pasal-pasal pulak..


Masa pi beli kelapa muda kat kedai goreng pisang tuan kedai tanya kat hubby nak buat apa,
hubby cakap anak kena chicken pox, then kakak tu tanya anak yang mana yang dalam kete tu ke..
Hubby pun angguk...
then tuan kedai sempat berpesan jangan bagi makan kicap ye, kesian anak lawa, kulit pun gebu nanti ada parut dan lagi satu tuan kedai cakap 'MAKNYE PUN LAWA JUGA '
weee...kembang semangkuk aku...


* dalam hati ada taman lawa ker?

17 July 2010

Kerana mulut badan binasa

Pernah terlepas cakap..

Biasa....... siapa yang tak pernah, sebagai manusia kerana ketidakpuasapuasan hati kita sering terlepas kata.

Bukan terlepas kata sebenarnya tapi disebabkan oleh amarah dalam diri yang membuak-buak kita sering berkata sesuatu yang menyebabkan orang lain sakit hati tanpa berfikir panjang sebelum mengeluarkan satu satu perkataan.

Bila dah terlajak cakap baru tersedar, waktu itu dah tak ada gunanya. Bak kata pepatah kerana mulut badan binasa.... terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya......

Panjang mukadimmah kat atas...
In conclusion aku sebenarnya dah terlepas cakap...**Hati ini rase tak keruan dan bersalah sangat!!

Sekadar renungan :
Nabi saw pernah berpesan: "sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia bercakap hanya perkara yang baik atau DIAM".

16 July 2010

SPA vs JOBs MALAYSIA

Nak kerja kerajaan. Nak nak nak!!!!
Tapi macam mana nak apply jawatan dalam perkhidmatan kerajaan.
Senang aje cuba masuk laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

 
Kat sini anda boleh memohon maksimum lima jawatan mengikut kelulusan yang anda ada.
Satu lagi alternatif adalah mendaftar di  Jobs Malaysia - Gerbang Kerjaya Interaktif Anda.


Rasanya lagi baik anda mendaftar di Jobs Malaysia sebab boleh diumpamakan laman web 2 3 in 1.
Jobs Malaysia adalah laman web dibawah kelolaan Kementerian Sumber Manusia(KSM).

Disini anda boleh memohon bekerja dalam perkhidmatan kerajaan, separa perkhidmatan kerajaan atau swasta.  Bagi jawatan dalam perkhidmatan kerajaan pengambilan masih diuruskan oleh SPA.

Sekarang ini banyak jawatan kosong samaada dalam perkhidmatan kerajaan atau swasta permohonan dibuat melalui online. Segalanya di hujung jari anda babeh..:-)

* Borang SPA penah isi, Jobs Malaysia pun penah isi tapi dua dua pun sama masih tak panggil-panggil untuk diinterview. :-(

05 July 2010

Microsoft word Tutorial

Sekarang ni zaman IT, rasenye semua orang tahu sal komputer & internet. Kat suratkhabar pun kalau iklankan jawatan kosong mesti tak ketinggalan tulis kelayakan yang diperlukan "berkebolehan dalam mengendalikan komputer" atau "berkebolehan menggunakan Microsoft Office".

Kalau dulu zaman sekitar tahun 1990-an lepas abis SPM mesti perkara wajib dibuat sementara tunggu result gi kelas komputer. Rasanye skrg nih dah tak perlu dh. Budak-budak zaman sekarang semuanya dah makin cerdik, dah reti godek sana godek sini, tak payah belajar secara formal pun dah pandai guna Microsoft Office & internet nih. Cuba hubby aku je yang agak lambat, mana tak nyer keje guna kemahiran nih mane reti sal komp.2 nih. huhuhu...Sian hubby aku... 

Kalau aku lak dulu mmg takde nye nak pi klas2 komputer nih ,rase cam membazir duit jer...Almaklumla 10,20hinggit dulu sgt2 bermakna woo.. tapi skrg nih dah takde nilai dah duit banyak tuh...Aku mula2 tahu sal komp. nih pun masa masuk U kena wat assignment Microsoft Word masa subject IT. Mmg ala2 bengap gitu. Nak bukak pc pun takut2 jer...Mmg aku siap simpan sampai sekarang buku toturial Microsoft Word ngan Microsoft Excell. Mana tau berguna dimasa depan... Masa tu sempatla aku faham dan reti nak buat 'column' 'drop cabs' 'word art' 'clip art' & mcm-mcm la....

Tapi zaman sekarang mana main pakai buku lagi kan..semuanya disimpan dalam laptop, thumdrive...then masa aku berblogwalk aku terjumpala tutorial Microsoft Word 2003 nih. rsenya semua dh expert dh guna mende nih. tapi layan jela ilmu nih k....

Klik download untuk paparan lebih jelas


*skrg nih mode aku ------- mode bola sepak IT
 
Copyright by Aziazidah