Melihat dunia

Alhamdulillah pagi ahad tanggal 28 september 2014 aku dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan sekitar jam 11pagi. Berat bby sekitar 2.7kg. Anak terpaling ringan nih... The exact weight n time aku update later sebab lepas bersalin doktor tak bagitau pun berat bby. Hari ahadkan... semua mcm malas jer...

Pengalaman bersalin antara ketiga tiga anak mmg semuanya berbeza. Nnti aku up satu entry lain ye. Hopefully ada yg nk baca. Hi3...

Hari ni masuk hari ketiga my princess (nama belum decide lgi) lahir kedunia dan kami masih berada di hospital serdang. Baby kena tahan sebab kuning.

Ikutkan mlm ni kena masuk nicu tp aku merayu supaya stay kt wad bersalin lg. Tak mo duk nicu. Klu dh duduk situ paling awal dapat keluar lps 5ari. Tak sanggup...

So doakan kami berjaya keluar pagi esok yer... klu tak berjaya, ada dua pilihan samaada bby stay kt nicu aku pun stay kt sana klu ada kekosongan tempat tinggal. Atau bby still stay kt nicu tp aku boleh blik rumah dan berulang dr rumah untuk bgi susu... dua dua pun tak mahu. Nak ibu dan anak boleh balik. Doakan mlm ni check darah kuning turun below 190 yr. Pukul 4 td 240...

update: berat baby : 2.78kg Waktu bersalin : 10:52pagi (ahad)

Zero nuffnang

Sebelum kita citer pasal part bersalin kita citer pasal money dulula yer. Amik mood... Macam biasa hujung bulan jer mesti ramai blogger yang pi cashoutkn duit nuffnangkn.

Alhamdulillah tahun ni dpt dua kali cashout. Kira ada peningkatan dari tahun sebelumnya. Semoga sy akan jadi part time blogger ke full time blogger yg berjaya. impian semua ibu ibu di dunia kn nk jd WAHM. Betul ker?

ohya hari ni birthday kakak aku yang ke dot dot dot.. terima kasihlah sbb jaga pia n hakeem masa aku kt spital. Ni still kat spital. Gigih taip pakai phone..

Yey dh pndai printscreen kt phone. Nnti boleh buat tuto... heee... Aku cashout pepagi td. Riso je xberjaya guna phone ni. Tp ttp nk cashout jugak sbb ada perancangan nk guna duit ni for something.

Petua Laki

Hari ni terasa nak cerita pasal mr. mama. Actually bukanlah lagi mr. mama. Yang dah masuk tv tu dah lepas, lepaslah... Adalah satu sejarah dalam kisah rumah tangga kitaorang. Sejujurnya bila ingat balik macam malu sesangat... Tapi apa nak buat time tu tak fikir panjang.  terima je tawaran. Pas ni kalau ada kena fikir memasak. Ada ker yang nak interview kisah rumah tangga kitaorang??? Ada ker??? huhuhu... Sekarang back to normal... Nak masuk anak tiga ni tak tahu gaya mana ler agaknya. Mr. mama mcm biasa ler suh ctg....

Tadi mr. mama call. Mr. mama mmg jenis jarang nak telefon. Kalau tepon mesti bersebab. Kalau tak ada sebab menangislah nak dengar bunyi tepon aku tu. Itu sebab aku tak heran tepon aku sofea pi campak dalam tandas. Cuma sebab sekarang ni menunggu waktu bersalin risau lah jugak. Kang jadi apa-apa kat tengah jalan. So pinjam tab kakak aku. Tab memang dia jenis loud speaker eh?. Malu pulak aku mr. mama duk tepon tepon orang dengar. Dahlah tengah berbengkel bengkel ni...

Bukanlah apa yang dia nak bagitau, dia nak bagitau tepon yang sofea campak dalam tandas tu dah elok dah. Tetiba boleh bukak kata dia. Aku tanya dia buat camna. Dia kata dia masukkan hp tu dalam beras. Itu aku dah buat hari tu tapi tak berkesan. Pastu hari ni dia kata ada job jadi dia letak tepon tu kat depan lori sepanjang bawak lori tu biar kena cahaya matahari. Pastu bila charge tengok ada cahaya. Bila bukak boleh pun menyala. Tak ada rainbow pun katanya.

Punya beria mr. mama kata tepon LG ni bagus.  Memang aku rasa antara smartphone yang aku pakai LG setakat ni the best. Actually mr. mama beli second dari kawan dia seratus jer. Kawan dia pun beli second kat kedai. Tak ralat sangatlah tepon tu rosak. But disaat kita nak juga duit banyak membebel jugaklah aku satu malam kat sofea. Telefon LG tu dah retak tiga ribu but masih dapat touch dengan elok. Pastu sebelum ni penah masuk longkang. Tak ke korang rasa LG terbaik. Sebelum ni pernah pakai samsung n nokia sekejap je rosak jika jadi macam kes atas ni.

Aku bukan nak cakap apa, mmg bab bab petua traditional ni mr. mama agak pandai. Kengkadang aku buat petua tu tak jadi. Tak ada skill/seni. Tapi mr. mama buat mesti jadi. Like petua merawat luka tu kan. Bangga betul aku ada reader yang kata dia buat berhasil. Aku buat hari tu tak menjadi. Tak bercantum pun luka tu. Dah sah nama orang bandar. Bandar jugak fikirannya. Lagi satu dia kata dia lupa masa sofea kena air panas tu sepatutnya letak mayonis. Dan dan...

Petua mayonis ni aku tak tahu betul ke tak. Letak mayonis jugak boleh mengelakkan luka berparut. So kalau uolls kena air panas cer cer la try petua ni. Nak suruh aku bereksperimental idak lah...





My opis mate pernah cerita yang laki diorang bila mintak tolong buat keje rumah langsung tak nak. Laki aku boleh diharap jugaklah. Bila mintak tolong gosok baju keje time tak sempat tu tak pernah ler menolak. Matilah aku nanti ada yang kutuk puji laki sendiri. (~.^). Buat kerja rumah memang tugas orang lelaki kan... Tu time mr. mama tengah rajin biarkan aje. Kalau malas... aptb



Check up 37 weeks - Bahaya hb rendah

Mood aku sekarang tak ok sangat. Mood orang nak meletup memang macam tu. Dalam otak ni macam macam fikir. Risau menghitung hari je ni. Ntah tetiba minggu depan dah bersalin atau esok lusa tuhan je yang tahu. Harapnya biarlah waktu kat rumah.

Pagi ni aku dah letak beg nak bawak kat spital dalam kereta. Selama ni beg dah ready tapi biar jer kat bilik tu. Ni macam takut je tetiba kang keluar tanda tak sempat balik rumah bersalin tengah jalan acaner... Kat paper kat fb banyak pulak share pasal bersalin sendiri dan kematian. Im not ready... huhhuhu...

Semalam pergi check up. Misi tanya tak ada lagi ke tanda nak bersalin. Kalau minggu depan dah ada tanda-tanda cepat cepat pi spital tau. Laporkan kelahiran sebaik sahaja bersalin. Amboi nampak macam nak kurangkan patient jer!. What ever... aku pun tak sabo sebenarnya nak bersalin. Eh nak bersalin seremmmmm... tak sabo nak cuti. Dah malas sangat nak pergi keje. Ni hari ni dengan esok ni ada bengkel. Baik! Saya yang menurut perintah. tskk... Tak boleh ke nak bagi aku bersenang lenang menikmati hari hari terakhir diopis. (^.^)

Macam biasa semalam checkup hb aku makin lama makin rendah. Pelik sangat. Malam sebelum check up puas aku makan sayur bayam banyak pun makin turun. 8.9. Misi tengok mata aku ok. Terus dia suh jumpa doktor terus. Doktor suruh amik darah sekali lagi tapi tak nak student yang amik nak staff nurse. Nasib naik 9.7 kalau tak dah kena pi spital masukkan darah.

Actually salah aku jugak, selepas disoal siasat misi sebab sekarang aku ketagih minum teh sebab tu hb low. Masa mengandung tak elok minum minuman berkafein kata misi. Nanti makanan berkhasiat yang kita makan tu tak jadi apa. Dah diserap dek minuman tadi. Mana tahu....

Kalau korang nak tahu juga jika hb kita low sangat bahaya untuk kandungan dan diri kita. Pelbagai komplikasi boleh jadi. Jika hb low mungkin anak yang lahir akan kekurangan oksigen. Ini boleh menyebabkan kematian kalau oksigen kurang dan tak sampai kat otak.

Sebab tu lepas bersalin doktor akan tepuk tepuk baby bagi baby menangis supaya oksigen akan mengalir ke otak. Hb low juga boleh menyebabkan anak yang lahir cacat. Ibu yang kekurangan hb juga boleh meninggal ketika melahirkan anak atau anak meninggal dalam kandungan. Sekali lagi akak insaf misi... Ini sangat sangat seram untuk didengar. Padahal kalau korang nak tahu aku baru sahaja membangga banggakan diri pandai buat teh tarik depan mr. mama.

Sungguh sebelum kawin hatta dah bertahun kawin baru ni aku reti buat teh tarik. Sebelum ni berapa kali je aku beli susu. Sebab aku teramat jarang minum minuman bersusu. Mak aku tak ajar. Tapi sejak mengandung ni dah berbotol botol susu aku beli semata-mata sebab nak buat teh tarik... Lepas ni no more susu ye until habis pantang. Aku kecewa dengan kepandaian membuat teh tarik itu....

Beg Jeans For Sales

Jomlah cuci cuci mana tengok beg jeans yang aku buat. Mana tahu ada yang berkenan boleh email edyeda@gmail.com. Hari ni mood nak mengarang agak malas walhal banyak nak cerita...

Beg beg ni ada yang aku buat sebelum tak larat dan orang reqeust. Lepas dah siap aku wassap pm senyap.. Aku ni jenis yang tanya sekali je. Kalau lepas tu korang senyap, bagi aku korang dah tak berminat. Dengan laki je aku tanya puluh puluh kali sampai laki pun kengkadang bosan.. hehehe...


Sling Beg
Measurement : 7" width X 6" height X 2" tapak
SOLD

Sling beg bebudak
Measurement : 6.6" width X  7" height 
AVAILABLE
Price : RM 19.00



Simple Sling Beg
 Measurement : 8" width X 8" height 
*tak leh adjust tau talinya
AVAILABLE
Price : RM 25.00

 Sling Beg Bebudak
Measurement : 6.6" width X 7" height 
AVAILABLE
Price : RM 19.00


Tote Bag
 Measurement : 12.5" width X 12" height 
*finishing snap button. 
*Beza depan belakang. Depan ada butang 4 ketul tu...
AVAILABLE
Price : RM 28.00

Harga semua belum masuk postage ye...
More beg available boleh tengok kat MY LITTLE SHOP
Happy Shopping (^_^)

Card Holder

Aku masih lagi pegang mesin jahit ye. Sampai hari ni masih ada yang berminat nak menempah. Sementara ada rezeki dan larat kita buat sikit-sikit. Tapi sebelum tu bagitau awal awal dulu tak janji boleh siapkan sebelum bersalin. Sebabnya kalau aku jahit over over perut cepat senak...

Weekend baru ni aku ada buat card holder. Untuk mr. mama actually. Geram betul dia asyik hilangkan card bank & ic. Kalau saja saja hilang ic kena bayar dua ratus setengah tahu tak. So bini mithali dia ni pun buatkan lah card holder supaya lepas ni laki lebih sayangkan card card macam dia sayangkan bini dia. Dengan adanya card holder ni diharap lepas ni tak ada kes kehilangan card bank, ic, lesen memandu dan sewaktu dengannya. Sila sayang pemberian bini...


 Cantik?

Pertama kali buat card holder masa mula-mula beli mesin jahit. Masa tu rasa punyalah susah nak jahit card holder dengan kain jeans sebab tebal. Jarum pun masa tu tak betul jumpa beli. Now still rasa susah but dah pandai sikitlah. Nak jahit card holder ni tak leh jeans yang tebal tebal sangat. Sebab dalamnya aku guna heavy cotton. Kalau nak guna jugak jeans yang tebal baik dalamnya guna kain cotton nipis....

Next teringin nak buat purse/wallet pulak....

Bahaya Overdue

Biasa aku dengar orang yang awal bersalin je ada macam macam implikasi. Normally implikasi pada baby. Sorang my friend dulu pernah bersalin awal 32 weeks. 8 bulan... Tetiba bukaan dah 8cm. Then anak dia kerap sakit/demam every month. Pernah kena angin pasang. Sampai kena amik cuti separuh gaji. Not surelah baby dia bermasalah sebab bersalin awal. Tapi rasanya gitulah daya ketahanan sedikit lemah.

Itu pasal bersalin awal dari jangkaan. Kalau lebih overdue pun tak elok juga. Bahaya... Like adik ipar aku. Actually adik ipar aku dah bersalin masa bulan puasa hari tu lagi. Anak dia meninggal. Sebab meninggal tu aku tak tahu sangat. Dapat msg kata anak dah meninggal pas dua hari bersalin so kitaorang tak tanya banyak. Dah dalam mood sedih... Minggu lepas wassap baru aku tahu sebab apa...

Masa aku bersalinkan sofea dulu aku lewat 3 hari dari jangkaan bersalin. Tapi aku dah masuk wad betul-betul hari jangkaan bersalin sebab ada kencing manis. Doktor/misi nak pantau takut apa-apa. Hari ketiga kalau tak bersalin diorang nak induce. 

Luckily pagi hari ketiga sebelum sempat induce sofea dah keluar. Kalau yang tak ada kencing manis misi biasanya suruh datang hospital lepas seminggu dari tarikh jangkaan bersalin kalau tak silap. Tapi ramai yang kadang tak datang on time... Tunggu tunggu. Macam aku kalau bukan sebab anak pertama tak tahu apa2, tak mahu juga kena tahan di wad lama-lama. Sedih ko duduk sengsorang kat wad. 

Lepas dengar cerita adik ipar aku ni, aku rasa bersyukur sangat kejadian tu jadi masa anak pertama. Masa kitaorang nothing, tak tahu apa2 tentang pengalaman bersalin. Apa doktor cakap semua ikut. Kalau kejadiaan tu masa anak kedua or ketiga mungkin, dah senior katakan.. maybe aku tak datang spital on time kot. Sehari dua lewat maybe.

Macam kes adik ipar aku ni dipendekkan cerita, dia dah overdue 10 hari. Doktor tunggu hari ke 10 baru cadang nak induce. Tapi tak sempat induce dah sakit. Bukaan dari pukul 9pm - pagi bukaan 4cm. So doktor cadang nak caeser pukul 8 pagi. Pukul 10 baru operate. Disebabkan lambat operate baby lemas. 

Actually adik ipar dah mintak operate awal-awal tapi sebab doktor kat situ tak bagitau kat doktor pakar. Kes ni dah jadi kes kat hospital kt. Diorang mintak maaf sebab memang salah doktor kat situ. Doktor kata diorang akan bantu adik ipar aku tu untuk mengandung balik dalam tempoh setahun. Caeser patutnya dua tahun baru boleh. Dah lah anak pertama tu pun caeser. Tapi dah salah mereka mereka dibolehkan sahaja. Kalau adik ipar aku mengandung lagi kes dia automatik doktor paka yang akan handle... Ermm ingat senang ke nak mengandung.... Fobia kata adik ipar aku...

Dengar cerita ni memang pengajaran for me ni yang suka menangguh nangguh setiap hal. Doktor pun manusia. Kitalah sendiri yang kena care tentang diri kita sendiri... 


Check up 36 weeks, scan jantina & anak soleh saya

Ya allah minggu ni baru hari ni masuk keje. Kalau bukan sebab cuti nak abis memang aku terus sambung sampai sabtu ahad macam kita pulak cuti sekolah ye. Itu sebab belog pun tak update. Padahal banyak nak cerita ni... Ni ntah bila boleh update lagi tak tahu ler. Perut asyik sakit sakit plus mengeras. Misi cakap next week dah boleh bersalin. Dah 37 weeks dah genap 9bulan dah... So be ready...

Ni aku dah insaf setiap hari eh baru dua hari makan ubat yang klinik bekalkan tu. Itu pun sebab kena marah dengan mr. mama. Anak dalam perut tu ma... Baby tu... Kesian... Ok ok timbul kekesalan bila laki tegur. Udahlah dah tahu jantina baby lagi lah kekesalan datang bertandang. Iye masa ngandung jantina anak yang sama dulu punya lah kita berjaga makan minum segala. Ini adiknya buat tak tahu. Sian ko dik. Bersalah sangat mama... Tak pe sempat dua minggu lagi pun ok. Mama will care u more...

Check up 36 weeks lepas, dua hari sebelum check up aku makan bayam. First time sepanjang mengandung okeh. Teruk betul tapi result naik jugak. Hb dari 9.6 naik 10.3. Oklah ada kemajuan at least... Berat badan macam biasa naik bagai di pump2 dua minggu dekat tiga kilos.. Misi pun pelik kata makan buang makan buang tapi berat naik juga. Jangan katakan misi aku sendiri pun pelik. Aku syak timbang kat klinik tu dah weng.... Perut aku ni ramai yang cakap kecik... Doktor masa scan tu pun ingat aku baru tujuh bulan.

Tanda tanda bersalin.... Diakhir akhir check up ni memang misi duk tekankan pasal tanda bersalin sesaje. Tiga tanda bersalin yang biasa adalah keluar lendir/darah, sakit perut yang kerap dan pecah air ketuban. Antara tiga tiga tanda ni aku pernah alami satu jer. Pecah air ketuban. Yang lain tak pernah lagi so tak tahu camna kali ni. Berdoa jelah... Sakit perut kerap tu mmg bila aku dah duk dalam labour room. Harap jangan jadi kat opis. Seram akak...

Ni gambar semalam.. Masa solat zuhur aku teringin sembahyang pakai sejadah biru. Sejadah ni saiz kecik. Biasa aku rentang kalau hakeem nak solat sekali. Semalam aku solat dia tak ada. Tengah rakaat kedua dia masuk bilik mula membebel2 marah aku guna sejadah dia. Kata dia sejadah aku yang besar tu. Ni dia punya. Tak tenang aku nak sembahyang....







Nak amik lah... Ini dia simpan dalam almari baju. Kat tempat yang aku simpan khas untuk tuala dan toto. Tak nak gantung dah kat penyidai. Pandai betul....

Jiran

Kalau korang nak tahu aku mmg tak rapat@ngam dengan jiran kiri kanan. Tradisi sejak zaman arwah mak ayah aku lagi. Dah mak ayah aku tak ngam wajiblah anak anak ikut tak ngam sekalikan. Sonok je aku baca orang yang baik baik dengan jiran sebelah. Aku hareemmm.... Owh rumah aku jenis tanah lot bukan rumah teres ye.. So tak kudis sangat jiran tak ngam ke ngam cuma cam tak best kalau ada function sebelah sebelah memasing tak datang. But ada aku kisah... hehehe...

Sebelum ni banyak jugak aku cerita dalam blog ni pasal kegeraman aku pada jiran sebelah aku ni. Pasal kes pembakaran terbukan, anak suka mencuri eh bapak sedara mara diorang ni memang kaki skor. Jiran belah yang satu ni je ha, belah belakang bontot rumah aku (^.^). Jiran yang satu lagi tu masih boleh berkompromi. Datang jugak kalau dia buat majlis. But jiran belakang rumah aku ni betul betul menjengkelkan.

Seingat aku mak aku dulu close jugak dengan tuan tanah (dah meninggal) sebelah ni. Mak aku selalu sembang dengan tuan tanah. Satu hari mak aku citer la impian dia nak bukak kedai runcit kat bawah rumah. Rumah mak aku dua tingkat. Ntah kenapa sejak bagitau pasal impian tu, makcik tu terus tak nak kawan dengan mak aku. Pelik jugak... Maybe dia pun ada cita cita nak bukak kedai runcit kot. Tapi sampai sekarang non ada pun bukaknya. Kitaorang pun tak jadi jugak bukak kedai runcit tu...

Tuan tanah ni ada dua orang anak. Sekarang anak-anak dia lah yang mewarisi tanah tu. Tapi tanah diorang sekarang ada yang dijual suku dan selebihnya dibuat rumah sewa. Diorang jual tanah tu kat kat suku sakat diorang jugak. Padat kawasan rumah tu.... Tak kisahlah kan diorang nak buat apa dengan tanah diorang. Yang jadi masalah semua penduduk dalam tanah lot tu menyakitkan hati.

Dulu masa aku nak buat rumah pembeli tanah suku lot (sedara tuan tanah tu) suruh aku bayar lima ratus kalau nak sambung longkang aku dengan longkang besar yang diorang punya tu. Actually kiri kanan rumah aku ada longkang besar yang digunakan untuk salirkan air dari kawasan perumahan atas. Jiran sebelah yang ok sikit tu kitaorang kongsi separuh separuh tanah tuk buat longkang. Yang jiran belakang bontot ni, dia kata longkang tu totally dalam tanah dia. So kalau aku nak guna longkang tu kena la bayar. Jangan harap aku tak bayar. Baik aku buat longkang sendiri.

Sekarang ni tengah ada pembinaan parit depan rumah oleh pihak JKR. So diorang nak robohkan semua jambatan kitaorang supaya seragam. Tahu tak jiran aku ni mintak lima ribu kalau nak robohkan jambatan dia. Tentu tentu JKR tak kuasa nak layan tuntutan dia. Memang dia ada hak terhadap jambatan dia. Dia buat mahal mahal pastu jkr nak robohkan. Masalahnya kalau ko tak robohkan jambatan kecik tu camna air nak menyalir elok. Nanti kalau ujan lebat jadi banjir kilat acaner... Aku jugak yang susah kan....

Dua hari lepas aku tengok anak tuan tanah bersihkan longkang yang dia tak kasi aku guna tu. Sumbat agaknya. Dah sape suruh orang suh seragam awak tak nak seragam. Ko rajin nak bersihkan itu ko punya pasal. Masalahnya ko dah kenapa sampah sarap dalam longkang tu buang atas kawasan tanah aku? Lainla kalau kita berkongsi longkang.

Aku tengokkan je kat tepi tingkap tu... Masa ni mr. mama tak ada. Kalau ada dah lama aku suruh dia sound. Aku malas sound sebab dulu ada kes wayar telefon penyewa kat situ yang dah halang aku nak naikkan bumbung rumah bila aku bersuara diorang buat aku umpama cakap ngan tunggul. Kuang aja sungguh. Tak pe tak pe ko tunggu sabtu ahad ni aku campak balik sampah ko kat kawasan rumah ko tahu... Al sakit hati mak encik.  Berombak2 dada aku mengenangkannya....



Sling Beg Jeans

Tunjuk sikit pic sling beg jeans yang aku berjaya buat minggu lepas. Ada dua tiga lagi yang belum snap. Dah siap tapi malas nak tunjuk kat customer.. Dah kaya sangat ke tak nak duit ker... hehehe... Mood di third trimester ni agak tak stabil. Malas rajin bercampur baur... Tapi banyak malas... kihkihkih...


Beg ni actually customer repeat order. Bila dah siap kita pm dia duk senyap pulak. Tapi tak pe dah selamat jual dah kat kawan mr. mama. Up lagi itu harga...

Uolls berminat boleh email edyeda@gmail.com. 

My Small Family

Ini bukan nak cerita pasal me, mr. mama, pia, hakeem & becaming baby. Huh tak sangka dah nak berlima dalam rumah kecik tu. Sure huru hara... Ok ini pasal my adik beradik. Last weekend abang aku dari tronoh tu datang. Lama giler dia tak jejak kaki kat tanah pusaka mak bapak aku.

Last kitaorang together gether masa adik aku bertunang. Tiga empat tahun ler plus minus kalau tak silap... Pastu lost contact. Macam friend nak lost lost contact. Malas nak citer lelebih pasal apa kat sini tapi senang kata sekarang kasih bertaut kembali sejak sejak kitaorang balik raya hari tu... Yang hitam2 kita lupakan bukak lembaran baru walaupun pedih dan menyakitkan... eeeeeeecewah...

Abang aku datang dengan bini muda dia hari sabtu. Itu pun dah nak maghrib. Actually dia sampai sejak hari jumaat tapi pi tido kat hotel area chow kit sana. Dating datingan ngan bini dulu. Bukan selalu boleh dapat gini. Bini dua kena pandai sembunyi sembunyi. Sabtu tu jalan sana sini jumpa kekawan lama katanya sampai kat umah pusaka mak dan ayah dah senja. Punya risau kakak aku tu asyik duk tanya nak masak apa. Last last abang aku pun tak nak makan dah kenyang makan kat luar.

Malam tu memacam ler abang ngan kakak aku sembang. Aku tak join. Pasal sekolah pasal kerjaya sebagai guru. Dua dua laki bini tu cikgu. Kakak ipar aku cikgu kafa. Eh ikut umur cam adik ipar ... hehehe muda trang tang tang tau bini abang aku tu.

I was terkejut bila abang citer pasal skandal kat sekolah dia. Between cikgu dan murid. Nowdays benda benda ni biasa jer jadi kata abang aku. Aku je tak tahu. Masih percaya cikgu adalah orang yang diharap dapat membimbing anak bangsa. Zaman aku dulu siaplah kalau ko melawan cikgu.

Tapi bila aku dengar orang yang cikgu yang kita harap harap kan tu umpama haruan makan anak hilang terus respek aku. Risau ni aku kan ada anak dara. Nasihat aku pantaulah anak anak memasing. Budak budak sekarang bukan leh caya. Pi sekolah bukan belajar, duk mengorat cikgu. Sekarang bukan budak bandor yang buruk akhlak yang area kampung felda pun teruk. Mak pak ingat anak diorang pi sekolah belajar rupanya terlibat gejala kurang sihat. Simpang malaikat 44. Harap tak jadilah keatas anak-anak kita.

Esoknya ahad tu kitaorang jalan IOI. Nak pi daiso. Timbal balas balik hari tu abang aku bawak daiso kat AEON Station 18. Ni kita kasi tunjuk daiso kita lagi besar. hehehe... Perabih duit betul la pi daiso ni. Sedap je main cecapai. Lima ringgit je... Amik empat lima barang dah nak tiga puluh ringgit. Kendian terjumpa kedai RM5 jugak ape ke namanya Komonoyokoyoko ke apa. Susah na nak sebut. Barangan jepun jugak. Banyak barang kaca like pinggan mangkuk cawan.

Abang aku dulu gemuk skrg kurus sbb kencing manis. Pia sayang betul kat paklong dia, tido pun ngan pak long.. eh lupa lak nak snap pic kakak ipar.. hehee

Aku hakeem dan pia duk luar jer. Makan aiskrim. Seram nak masuk dalam. Buatnya terlanggar kaca kaca tu, mati mak encik nak bayar. Before pi ioi mall, kitaorang round kat One city yang orang duk sibuk boleh tengok dari atas ke bawah melalui cermin kaca tu. Kitarang tak naik pun atas tu. Pegi kul 10am lebih dah panas berdenting. Nak naik atas tu sesuai waktu redup redup.



Actually ke one city nak cari kedai loveandcraft. Ni first time pi one city. Orang tak ramai lagi plus mall pun masih lengang. Aku jangka dalam tempoh setahun ni akan meriah kat sini. Belakang mall ni sekolah menengah. Ini pun mengundang keseraman mak encik. Tak strategik betul buat mall dekat dekat ngan sekolah. Area usj memang cam gitula pembangunannya...


korang masih boikot mcD? Sori i cannot tahan aiskrim dia ni...


Lunch kitaorang tapau kat An najihin area proton tu memang my favorite ayam dara dia. One set RM 7.50. Dpat nasi, ayam dara seketul, gulai kawah semangkuk, ulam2 + sambal belacan dan air boleh pilih air teh ais ke bandung ke sirap ke. Murah,... Beli empat set. Tapi hari tu ayam dara dia macam dah busuk... Sabar jelah...

Dap sangat gulai kawah tu...

Dah siap makan semua abang aku terus gerak balik perak. Nak singgah rumah mertua... Itu jelah perjumpaan tiga beradik. Adik beradik aku lima orang. Itu itu ajelah. Kitaorang membesar kat KL. Jarang balik kampung. Sedara mara tak rapat. Apa apa hal kita kita je lah...

Yang dua lagi tu sorang kat dungun, sorang lagi kat Semenyih. Tak bagitau kat kakak aku kat semenyih tu sebab  abang aku datang tu lebih pada nak berhoneymoon ngan bini muda dia... Banyak agenda duk rumah pusaka tu sekejap jer. So jangan plak ada yang sentap baca entry ni kata tak bagitau ye..

Kecik je family aku kalau di banding ngan mr. mama..Anak sedara masuk pia akeem ada lima. Ni nak masuk enam. Abang dan kakak aku tak de lagi rezeki nak dapat anak. Adik aku yang kat dungun tu patut dah dua tapi anaknya meninggal pas dua hari bersalin. Aku pulak maybe kalau lahir yang ketiga ni tutup kilang dah kot... :-)



Berhenti menyusu botol di sekolah

Sejak minggu lepas sofea dah tak bawak botol susu kat sekolah. Nak kata aku gembira tak juga. Lebih pada curiga dan risau. Tetiba hari pertama nak ke sekolah, selepas kena air panas hari tu dah seminggu lebih tak pergi sekolah, dia kata tak yah bawak botol susu. Tak ke ko sebagai mak terkejut dan curiga seketika.

Ni dah masuk minggu kedua, setiap hari aku berperang dengan perasaan sendiri. Apsal la sofea tak nak bawak susu botol. Balik dari tadika or waktu malam ok je aku tengok dia menyusu. Hari tu cikgu cakap air panas tu terkena kat kaki sofea masa dia nak buatkan susu kan...

Puaslah setiap hari aku tanya pasal apa sofea tak nak menyusu. Alasan yang dia bagi mmg tak leh nak pakai. Berubah berubah. Sekejap cakap gini sekejap cakap gitu. Sofea dah besar, kawan semua tak bawak botol susu dah. Kalau sofea minum susu muntah masa tido. Alasan muntah ni kerap dia cakap. Terus aku syak agaknya cikgu marah kot dia muntah atas toto, penat nak kena cuci. Aku agak je lah... Bila aku pura pura nak letak dalam beg sekolah dia dia marah.

Selama ni kat rumah menyusu tak pernah muntah pun. Kecuali masa tak sihat. Bila aku tanya kawan-kawan lain pun tak bawak botol susu ker? Dia kata muhammad dengan aqilah je bawak. Haa ada jugak orang  lain yang bawak. Jadi cikgu buatkan lah diorang susu? Cikgu buatkan untuk aqilah dengan muhammad dengan sapa ntah lagi aku tak ingat namanya. Dalam tiga empat orang yang bawak botol susu kat sekolah tu.... So kenapa pia tak nak bawak susu botol? Sebab pia dah besar. Dah tak leh menyusu kat sekolah. Kat rumah je boleh cikgu kata...

Ikutkan dari sudut positifnya patut aku gembira sebab pia dah boleh tak minum susu botol kat sekolah. Jimat milo kat rumah tu... hehehe... Tapi sebabkan dia berenti lepas kena air panas aku rasa pelik. Tak ada angin tak ada ribut tetiba tak nak bawak botol susu.

Lebih lebih lagi, lepas raya hari tu semua cikgu cikgu sofea dah berenti keje. Tinggal cikgu lin sorang je cikgu lama. Yang lain semua cikgu baru. Ustaz, cikgu fatah, cikgu tehah semua dah tak ada... Kalau dulu setiap kali balik dari sekolah mesti dengar sofea cerita pasal cikgu cikgu dia. Ini nak tahu nama cikgu baru dia, cikgu ros ngan cikgu rubi tu setiap malam aku soal selidik. Akhirnya malam tadi baru dapat tahu nama dua cikgu ni...

propa je lebih ni, bila kita hala kamera pura2 study... :p


Sekarang sofea dah tak pernah bawak balik homework kat rumah. Ingat dulu aku bebising bulan ramadhan pun kena bawak balik homework. Bawak balik homework bising, tak bawak balik homework pun bising ye...

Bukan apa, aku curiga sekarang minat belajar sofea dah menurun. Tak berapa nak dah duduk kat meja study dia tu. Pastu kalau dulu setiap hari i was excited nak amik dia dari sekolah sebab nak tengok apa benda baru yang dia nak buat. But now ermmm camtu je statik.. Yang best nya dulu masa cikgu fatah ada, sofea dah reti eja kuku, jari, gigi, bibir tau.... Sekarang setakat perkataan itu jelah tak ada pun pertambahan. Di tanya tanyanya kita lagi ada....

Aku teringin nak tepon tanya kat ustazah pasal hal ni tapi tak sampai hati. Takut nanti disalah erti kan kita punya kecurigaan itu...


Melawat baby Iman

Jumaat lepas pi melawat orang bersalin. Niat asal nak melawat my exopismate yang bersalin dah dekat tiga bulan tapi dia demam pulak. Tengahari dia nak pi klinik. So ubah planning gi melawat kakak opismate yang dah besalin 5 hari. Kat dalam putrajaya ni jugak. Nak keluar jauh jauh tengahari mmg tak la. Ini pun ikutkan malas. Sebab my opismate kata mak dia masak sup daging ngan ikan percik jomlah kita serbu. Jimat duit lunch...


Cekodok pisang tu sedap. Ada buah salak dukung.... Bihun tu siap tapau bawak balik. Mr. mama kata kena sangat dengan selera dia. Mementang tukang masaknya orang kelantan. Aku rasa biasa biasa jer. Hari ni pi korek rahsia resepi rupanya masak bihun kena bubuh gula juga. Tak pernah ler selama masak mee bihun buh gula. Kalau sambal iyela... 

Baby iman. Berat 2.8kg. Tak leh tunjuk muka kan baru lima hari... Kreatif betul diorang ni tilam bunga-bunga tu sebenarnya bantal... 

*tak sabar nak dapat baby...



ALLANO hand and Body Lotion - lotion yang sangat berkesan

Bagi yang tanya lotion apa yang aku pakai kat sofea masa terkena air panas tu.... 

Jawabnya ALLANO Hand and Body Lotion keluaran AMWAY. Made in USA. 
*Gambar ehsan google malas nak snap.

Actually memula masa aku dapat lotion ni aku tak tahu apa kegunaan dia sebenarnya. Kat botol tu tak dak tulis pun boleh untuk merawat luka atau menghilangkan parut. Tanya kat my opismate pun dia kata orang yang jual kat dia just kata lotion ni elok dan sejuk. Lain lain akak leh baca kat botol tu saya tak faham bahasa inggeris. (~.-)..

Aku pulak ingatkan sekadar lotion biasa yang melembutkan or mencerahkan body. Bila opismate bagi ni aku macam ok ... terima kasih. Nak pakai belum tentu, kalau bukan anak dara aku tu sendiri yang beria nak pakai... hehehe... 

Opismate kata lotion sesuai untuk hilangkan parut yang kurang dari tiga bulan. We wait and see. Aku tengah apply kat kaki tangan aku sebab masa mengandung ni aku alami kegatalan teruk. Habis parut parut. Kalau berkesan aku review kalau tak de tak berkesan ler tu... Masa aku letak lotion kat tempat yang masih berluka tu aku tak rasa sejuk pun tapi lebih pada rasa pedih sikit. Tapi memang sekali apply je luka yang kecik kecik tu dah kering. 

Lotion ni jenis berbuih tau. Nak picit tu kena slow slow takut terkeluar banyak bila tekan. Rugi pulak... Harga lotion ni aku tak tahu berapa. Opismate bagi free. But aku ada google kata RM33.00 dan antara kegunaan  allano hand and body lotion ni sesuai jugak untuk merawat ekzema. Banyak lagilah kegunaan ALLANO hand and body lotion ni korang boleh baca kat SINI... 

*AMWAY memang telah diakui produk yang bagus kan?





Check up 34 Minggu

Semalam check up macam biasa plus jumpa doktor. Klinik desa ni ada hari hari dia je yang boleh jumpa doktor. Check up yang handle. Kalau ada kes tertentu nak jumpa doktor ke baru diorang refer kat klinik kesihatan berdekatan. Aku kena jumpa doktor ni sebab baru pas minum air gula... Ok ke tidak...

Actually aku kesian dengan baby dalam perut ni, walaupun bebas dari kencing manis macam kakak dan abang dia tapi sebenarnya bab pemakanan aku langsung tak jaga. Minum susu ikut mood, ubat sejak aku sakit kepala tu langsung aku tak makan. Nampak sangat aku tak prepare nak dapat baby. Beg nak bawak pi spital pun tak masukkan lagi dalam kereta.

Last week check beg tengok ada banyak lagi barang yang tak masuk dalam beg. Itu belum bab preparation lepas bersalin. Memang banyak yang tak cukup lagi... Barang berpantang memang non ada. Almaklum pantang sendiri kali ni. Dulu semua mak mertua yang ready, ntah bila nak beli. Eee seram buat terberanak awal...

Semalam check doktor suruh buat scan kali ketiga bila dah cukup 36weeks. Nak tengok air ketuban ok ke tak. Ini ekoran kes aku kena cirit birit hari tu. Takut air ketuban kurang. Scan yang klinik kesihatan buat tu xde tunjuk paras air ketuban. Kena scan kat klinik swasta. Ermmm awat ada different antara scan kat klinik kesihatan, klinik swasta and hospital?? Klinik desa yang aku check up tu non ada mesin scan...

Lepas tu doktor check degupan jantung dah boleh balik. Tunggu dekat dua jam itu jer. Padahal kalau nak compare result check up dua minggu sebelum tu HB aku sekarang turun lagi 9.6, berat dua minggu naik 3 kilos and tekanan darah pulak rendah... Doktor langsung tak tanya or sembang apa-apa. Kalau dulu result macam ni mesti dah kena marah, kena bebel dah dengan doktor. Atau diorang akan tukar appointment jadi seminggu sekali. Ini doktor buat derk jer... Yang sibuk dia  tengok kertas scan kes cirit birit itu hari. Sebulan dah berlalu oii...

Aku bukan nak prejudis ke apa. Tapi kalau doktor kap lam ya nga ni memang la... Lorat. Ko tengoklah depa ni kat jalanan, kalaau bawak gah sikit macam pelesit. Warna merah menyala sesaja... Potong sana cilok sini... Ini statement yang kakak aku selalu keluarkan.. hihihi...

Ni mementang ko doctor senyum pun idak, langsung tak de nak ulas pasal minum air gula hari semua... Haiiiyaaa kesian la kau anak... Dahla doktor tak amik peduli. Mama pun selamba je tentang kewujudan mu. Pastu nak salahkan doktor pulak ye....


Saja nak taruk gambar ni masa cuti merdeka hari tu. 
Hakeem suka betul makan serdak goreng pisang tu...




Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY