22 June 2011

Amanah Dalam Cinta


video


dia kuat berdukung,

dia kuat berak,

dia kuat nyusu,

dia kuat kerana dia lelaki.

dia adalah...

amanah dalam cinta kami.

dia 'hakeem'...

^_^

20 June 2011

Mitos Susu dan Minuman

Nak perbanyakkan susu badan?

Ini antara perkara yang selalu bermain di fikiran ibu-ibu yang baru melahirkan anak. Aku? Juga tak terkecuali termasuk dalam golongan yang sering mencari maklumat tentang bagaimana nak memperbanyakkan susu badan.


Rungsing perkara yang sama terjadi keatas sofea {terpaksa topup dengan susu formula seawal kelahiran} aku persiapkan diri seawal usia kandungan 3 bulan dengan mencari seberapa banyak maklumat tentang bagaimana nak memperbanyakkan susu badan. Setiap hari aku buat research di internet.


Ada yang kata boleh banyakkan susu badan melalui makanan dan minuman. Ada juga yang kata melalui pemikiran. Dengan tagline "jangan stress, mesti ceria, yakin susu yang kita ada cukup untuk anak". Pasti ada hasilnya. Tapi ayat-ayat sebegini tidak begitu menyakinkan aku untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu sepenuhnya. Jadi aku teruskan mencari info yang lebih bermanfaat.


Kat sini aku nak cerita pasal minuman.


Sewaktu nak berhentikan sofea susu badan, ada individu yang suggestkan aku meminum Shaklee. Aku cuba yang trial pack, walaupun agak mahal tapi demi anak, aku sanggup beli. Sekali makan aku dah giveup nak teruskan. Ubatnya mak bapak besar, nak telan pun susah. Minuman susunya tak sesuai dengan tekak aku. Walau pun berusaha telan tapi tak sampai setengah sebulan aku dah berhenti. Hasilnya? Off courselah tak ada apa-apa.


Selain itu, ada jugak yang suggestkan minum certain minuman untuk tambahkan susu. Minum Horlick dan air longan. Yang ini aku cuba juga. Horlick aku minum setiap pagi sewaktu mengandung dan teruskan sehingga sekarang. Air longan aku minum masa mengandung dan stop waktu pantang. Nak buat air longan ni, punyalah dengan bersusah payah aku cari  buah longan kering. Cari kat tesco, giant, mydin tak jumpa. Akhirnya di Carrefour ada. Rasanya air horlick tak banyak beri kesan, air longan kesannya tak berapa pasti sebab belum sambung minum lagi lepas bersalin ni.


Selepas kelahiran Muhammad Amrullah Hakeem, susu badan memang kurang. Mungkin belum keluar banyak lagi. Tapi bila dah seminggu lebih masih tak ada banyak perubahan aku cuba ikhtiar dengan cara berurut. Alhamdullilah malamnya susu melimpah ruah. Tapi sebelah sahaja yang berlebihan sebab aku pernah operation jadi nak urut lebih-lebih bahagian operation tu tak berani. Jadi aku masih belum berpuas hati lagi.


Dalam sibuk-sibuk minum minuman untuk memperbanyakkan susu badan, nafsu mula menguasai tekak aku. Nak minum minuman berais sememangnya tak boleh. Aku pantang air ais masa sofea dulu pun sampai 8 bulan, ini dua bulan pun belum. Nak minum air epal susu, air jus oren, air teh tanpa ais mana sedap. Jadi aku terfikirkan air Barli.


Ye..air barli panas paling sesuai untuk tekak orang yang berpantang ais. Sehari minum gian nak minum kali kedua. Esok beli lagi. Malam kedua terasa perubahan pada buah dada. Membengkak hingga tegang urat. Hakeem hisap susu belah kanan, belah kiri meleleh keluar. Hisap belah kiri belah kanan meleleh-leleh keluar. Waktu siang pun susu masih banyak meleleh.


Mungkin ini jalan yang Tuhan nak tunjukkan pada permasalahan aku. Dengan RM1.00 setiap malam hari, hasilnya sangat memuaskan. Susu bertambah banyak. Aku tak reti nak buat air barli ni. Just beli kat kedai sehari sekali. Minuman yang disyorkan kawan-kawan aku amalkan juga tapi rasanya tak seberkesan air barli ini. Masuk hari ini dah 4 hari aku amalkan minum air barli ni. Hasilnya alhamdulillah. Mudah-mudahan aku dapat menyusukan hakeem dengan susu badan sepenuhnya sementara cuti lama ni.


Cubalah kawan-kawan atau pada siapa-siapa yang berniat nak tambahkan susu badan. Mana tahu serasi.

17 June 2011

Nora Elena di KPMC, Puchong

Drama Nora Elena dah tamat. Tak sangka diorang shoot Nora Elena bersalin di KPMC, Puchong. Rupa-rupanya glamor jugak KPMC, Puchong ni. Sebelum ini pun aku ada nampak orang shooting masa pi check up kat sana.


Tapi kalau dah bad experience tetap bad ok. Peristiwa itu tetap utuh dalam lipatan sejarah aku. Sori nak dapatkan service kat sana lagi.


My husband pun nampak geram lagi ngan peristiwa hari tu. Ntah apa mimpi masa episod akhir tetiba dia nak melayan drama ni. Dan masa Nora Elena bersalin my husband kata "Ma...ma... Nora Elena bersalin kat KPMC lah"

Masa anak Nora Elena kena culik dengan Yvonne, my husband kata cam ni pulak "Samanlah KPMC". Nampak no marah sangat kat KPMC.





Actually aku tengok ramai sangat yang search pasal KPMC ni.
Tiap minggu ada je keyword KPMC.



Banyak yang cari KPMC, Kajang. Sebelum aku pilih nak bersalin di KPMC, Puchong memang aku search jugak pasal hospital ni. Tapi tak dapat apa-apa info. Nampak macam everything ok.


Bagi aku, KPMC, Kajang maybe much better dari KPMC, Puchong sebab dia dah establish. Dah lama beroperasi. Dan kalau nak pilih KPMC ke hospital swasta mana pun, depend pada cara kelahiran anda. Kalau u all tak ada masalah apa-apa memang ok bersalin kat swasta. Tapi kalau ada masalah better ke kerajaan aje {ayat cedok dari misi klinik kerajaan}.


Maybe that time nasib tak menyebelahi aku.

16 June 2011

Tip membeli baju baby

Tips create by me.
{lain orang lain cara}


Saiz Baju
12 = 3 - 6 month
14 = 6 - 12 month
16 = 12 - 18 month
18 = 18 - 24 months



.:Brand:.
Beli jenama Pureen. Jenama yang sangat sesuai untuk baby newborn. Walaupun agak kurang glamor tapi saiz baju memang lebih kecik berbanding jenama lain. Taklah gedoboh bila bayi anda pakai. Sangat sesuai bagi baby yang below 3kg. My baby semua 3kg above. Untuk tujuan penjimatan jenama ini sangat tidak sesuai kerana baby cepat membesar.


.:Mix & Match:.  
Baju-baju baby yang dijual di pasaran kebiasaannya menjual baju dengan seluar secara berasingan. Macam aku kalau aku nak beli baju baby, kalau seluar saiz newborn bajunya mesti aku beli yang saiz 3-6 bulan. Kalau seluar 3-6bulan bajunya pulak 6-12bulan. Kiranya baju up satu saiz. Sebab sepanjang aku beli baju baby selalu bajunya cepat tak muat, manakala seluarnya masih besar dan panjang bedooh. Sayangkan kalau seluar masih boleh di pakai lagi tapi bajunya kena cari yang lain.


.:Sales:.
Better beli waktu ada warehouse sales. My second baby memang aku tak prepare baju baru langsung. Tup tup sebelum bersalin banyak pulak masalah timbul. Sebab nak release tension, 4 hari sebelum Hakeem dilahirkan kebetulan ada Pureen Warehouse Sales. Terus serbu kesana. Memang berbaloi.. bayangkan baju selai RM3 je. Satu masalah beli kat warehouse sales ni, baju dengan seluar kengkadang tidak didatangkan bersama. Tapi sama jugak macam beli kat mall baju dan seluar jual berasingan. Sebabkan aku beli baju besar seluar kecik so takde masalah bab mix & match.


.:Colours:.
Pilih baju yang berwarnakan warna asas seperti putih, peach. Jikalau anak yang bakal lahir, jantinanya tidak sama dengan yang di scan kan susah. Kalau dapat baby girl memang boleh masuk dengan semua warna. Tapi kalau dapat baby boy, tetiba dah beli warna pink, purple karang terjadi kekeliruan identiti pulak. Memanglah boleh nak pakaikan warna pink untuk lelaki tapi nampak tak berapa molek. Macam warna biru khusus untuk boy tapi aku selamba je pakaikan sofea warna tu. Alih-alih ada pulak yang menegur. Better biar bagi budak tu identiti yang jelas. Ye tak?


.:Material:.
Belilah baju dari jenis kain yang  100% cotton. Kalau baju cotton ni kata orang sejuk bila pakai. {aku pakai xsejuk pun o_o}. Kalau baby asyik kena panas nanti naik ruam pulak, kesian baby. Tapi aku kalau tetiba jalan jumpa baju menarik, tertarik, da bomb, 90% cotton 10% polyster pun aku rembat jugak. hi3

14 June 2011

Cha Ya Nun Alip

Sedikit sedutan perbualan telefon pagi tadi...

CC : Azi anak sihat?

Aku : Sihat..

CC : Susu badan banyak?

Aku : Banyak...

CC : Baguslah, bagi susu badan sepenuhnyalah kan?

Aku : Saya ada bagi susu formula sebab baby kuat sangat berak. Doktor suruh. Kalau saya termakan pedas je mesti baby terberak2..

CC : Cha Ya Nun Alip

Aku : Hah?

CC : Ada sejarahkan...mak azi..



"Cha Ya Nun Alip = CINA" 



Maksudnya orang cina tak kuat makan pedas. 
Macam Seth Tan, drama Nora Elena tu.. 
Ye tak?

12 June 2011

Doa seorang isteri

Memang aku lambat sesangat tulis pasal perlawanan bola sepak Piala FA semalam, Kelantan menentang Terengganu. Sebab aku tak minat bola, sebab aku bukan penyokong kedua-dua pasukan dan sebab aku memang sakit hati asyik Kelantan aje yang ke final.


Walaupun aku tak tengok perlawanan semalam kat stadium atau TV, tapi aku ada curi-curi dengar result masa berita kat TV3. Terengganu menangkan 2 - 1, pastu pemain kelantan terjaringkan gol ke gawang sendiri. Sape ntah pemain tuh. Daud Su ke sapa?.


Ingat tak masa tahun 2009, Kelantan bertemu Negeri Sembilan. Kalah jugak kan?

Time tu aku baru lahirkan sofea. Sofea lahir kat Kelantan. Piala FA kat Bukit Jalil. Kalau tak silap usia sofea baru 7 hari. Husband duk terhegeh-hegeh beli tiket nak balik KL tengok bola. Tinggal aku terkontang kanting dua tiga hari sementelaah dia kat KL. Semalam pun sama, gigih nak pergi tengok bola.


Walaupun aku dah habis pantang, baby dah 47 hari tapi tega teganya dia pergi. Lagi teruk dari tahun 2009. Tertinggallah aku sorang-sorang kat rumah. Pukul 3 pagi baru sampai umah. Jalan jem. Ntah betul tidak tak pasti. Atau melencong ke tempat lain.


Kalau nak tahu kenapa Kelantan kalah semalam, bukan sebab Daud su jaringkan gol sendiri, bukan sebab pemain Kelantan tak bagus, tapi sebab doa-doa isteri seperti aku. Doa isteri yang kena tinggal. Jadi balasannya sia-sia sahaja pergi, balik hampa kan???? Penat ada.... o__________o


kih kih kih...macam iye-iye aje aku berdoa Kelantan kalah. Percaya ke?

11 June 2011

Jom cuti-cuti Malaysia

Ok, semalam dah suruh my sister fakskan Borang Cuti Bersalin (i choose 90 days) dan Borang Cuti Menjaga Anak (diperuntukkan 5 tahun). Tapi idaklah aku nak cuti sampai 5 tahun. Aku dah amik cuti tanpa gaji 2 bulan masa lahirkan sofea jadi tinggal 4 tahun 10 bulan je. Juga tidaklah aku nak cuti selama itu. Aku nak amik tak lama sampai hujung tahun ni aje. 5 bulan.


Banyak sebab aku nak cuti ni. Antaranya..............
  • Mestilah sebab aku nak berehat sepuas-puasnya. Walaupun aku tahu kalau dah ada anak kecik jangan haraplah kau boleh rehat puas-puas. Plus bukan sorang anak, dua pulak tu. Pastu dapat lak anak buas cam sofea. Jadi tak ada istilah nak berehat puas-puas. (wei nape anak aku kali ni tak boleh baringkn langsung, letak skit sure nangis).
 
  • Aku sebenarnya dah malas nak mengadap Putrajaya tiap-tiap hari. Penat owh dengan masalah parking, masalah menjadi Pembantu Akauntan. Setiap hari sebelum sampai opis otak dah ligat fikir nak parking kat mana hari ni. Nak parking jauh ke atau follow belakang kereta bos-bos rapat-rapat supaya boleh dapat masuk di basement. Kalau parking jauh, jauhlah nak jalan..penat... Dah penat kena fikir pulak hari ni nak buat kerja apa. Nak kena berpura-pura banyak kerja. Kalau dapat makan gaji buta memang best tapi kalau sebulan dua tiga hari buat kerja selebihnya melangut bosan jugak kan. Paling tak best ada lak yang sound tak de kerja ke...


  • Aku nak tengok pembesaran anak dengan mata sendiri. Nak buat semua dari A to Z. Dulu masa sofea 4 bulan duduk kampung, semua mertua yang uruskan. Dari mandi ke basuh baju semua mak mertua yang buat. Itu pasal lepas dah 6 bulan baru nak dapat shape macam masa sebelum mengandung.


  • Aku nak elakkan cost yang berlipat kali ganda kalau aku pergi kerja. Bayangkan sekali jalan ke opis dah kena tol RM 3.20, sehari dah RM 6.40. Kalau sebulan dah berapa? Korang kiralah sendiri. Aku lemah mathematic dan bab kira mengira nih. Pastu minyak petrol seminggu dah RM 50, 4 minggu dah RM 200. Belum masuk kalau aku nak pergi jenjalan hari sabtu ahad. Dan lagi, kalau aku pergi kerja sure kena hantar anak kat nursery. Sorang RM 250, dua orang dah RM 500. Itu belum masuk hutang kereta, lori, personal loan bagai. Pasti kalau aku pergi kerja duit gaji aku abis untuk bayar hutang. Silap-silap duit untuk makan tengahari pun tak ada. Untuk mengelak malu aku tak makan tengahari (padahal sebab aku kuat makan) baik aku cuti duk rumah lagi bagus.


Korang sebenar-benarnya diatas itu hanya alasan, sebab paling yang utama aku nak cuti tanpa gaji sebab aku sayangkan anak-anak aku tanpa syarat.  Ini je yang aku mampu buat. Kalau aku ni kerja swasta dah lama aku berhenti kerja sementara waktu. Walaupun aku tak ada income lain aku tetap pilih untuk bercuti.


Yahoooo...dapat jugak aku bercuti panjang kali ni.

Kawan-kawan, aku naik kerja semula insyaallah 23hb Dec.


09 June 2011

44 Days.

Esok merdeka.
Esok bebas.
Esok tiada sekatan.
Esok tanpa batasan.
Esok... dalam erti kata sebenar hakeem dah berusia 45 days.







Maknanya esok aku dah abis pantang. Kalau dah abis pantang maknanya dah boleh bersamalah kan kan kan??. Kih Kih Kih.


Tapi sanggup kah aku?

Aku tak sanggup, kalau iye pun sabar-sabar lah tunggu 100 hari atau paling tidak hari ke-90 (3bln) kan...

Dan sebenarnya walaupun dah lepas 44 hari masih ada yang kena dipantangkan seperti minuman berais, berkarbonat, nangka, sayur labu, makan pedas-pedas (perut hakeem tak tahan pedas).....
Kalau orang Kedah lagilah pulak pantang tak boleh makan mee goreng setahun.

Cara Letak Iklan Advertlets

Tutorial ini request dari Rosmahani. Cara nak letak iklan Advertlets. Sama lebih kurang nak letak iklan Nuffnang.


  1. Mula-mula kena Register dulu kat laman web Adverlets
  2. Isi semua detail yang dikehendaki.
  3. Buat confirmation melalui email.
  4. Kemudian masukkan code iklan di blog.


Cara-cara masukkan Code Iklan Advertlets dalam Blog


Login Advertlets - Dashboard then klik 'Get a code for your blog'.

  • Cara letak "165 X240 Sidebar Ads"




  1. Login blog, buka Dashboard - Design - Page Element, klik 'Add a Gadjet' pada bahagian sidebar dan pilih 'HTML/Javascript'.
  2. Copy code seperti kotak di atas.
  3. Paste code.
  4. Then save.

  • Cara letak '728 X 90 Leaderboard Ads'




Ulang langkah yang sama seperti nak letak code 165 X240 Sidebar Ads. Cuma letak code di bahagian 'Add a gadjet' yang ada di header.

  • Cara letak '336 X 280 Large Rectangle Ads'


  1. Buka Dashboard - Design - Edit HTML kemudian tick "Expand Widget Templates"
  2.  Untuk letak code iklan, copy code "336 X 280 Large Rectangle Ads" dan paste dekat bawah code di bawah ini .{Tekan CTRL+F untuk memudahkan mencari code berikut}
<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
Lepas copy code "336 X 280 Large Rectangle Ads" dekat bawah code di atas klik 'Save Template'.
SS
Done.

02 June 2011

Tak kuasa nak buatkan susu anak | Ibu macam apalah ni

Ok fine, aku memang malas nak buatkan sofea susu hari ini. Walaupun banyak kali sofea cakap : Mama cucu..cucu... Langsung tak de perasaan belas kasihan pun dalam hati aku. Malah aku bagi sofea hisap susu badan balik. Nak senang. Terasa sofea dekat sangat dengan aku (rindu saat dulu).

For Sofea :
  1. Bukan mama tak nak kasi minum susu walaupun tak sampai seminggu dah habis 1.2kg susu sofea minum tapi mama tahu sofea dah nak terlelap tp still nak ada puting dalam mulut. Jadi mama tak nak jadikan itu sebagai amalan.
  2. Memang mama malas sangat nak buat sebab mama letih dari pagi sampai tengahari banyak kerja rumah yang nak disiapkan (ibu yang baik tak kan bagi alasan, :P) sampaikan lepas mandi tadi mama gatal-gatal cuba pakai jeans yang dah lama mama tak pakai, wah baru 37 hari bersalin dah muat. Hebat mama kan sofea.

For Hakeem :

Kakak mintak sikit aje susu yea. Tak sampai 5 minit pun hisap. Mama janji ini yang terakhir.


Sayanglah anak-anak mama.


 
Copyright by Aziazidah