VIDEO

Hari ni nak show video-video sofea. Lepas-lepas masuk tadika ni banyak sungguhla lagu yang meniti dibibir pia. Tiap hari volunteer nak nyanyi untuk mama dia. "mama, pia ada lagu nak nyanyi untuk mama". Erm layankan ajelah. 

Kat opis aku tak boleh nak upload video dalam keek. Baru nak feeling-feeling retis2 like eira shazira, erra fazira yang selalu letak video anak diorang. Mencik tau video keek i ada dua jer eh satu je pun dalam akaun tu.. Opis ni semua nak bersekat. Nak upload  upload dalam you tubes je. You tubes dah tak musim dah. Untuk mencari bakat okla kat situ kan. Tapi yang ni aku upload terus masa compose bila publish dia terus direct ke you tubes eh? 



 Video lagu labah-labah. Aku rasa masa sekolah dulu aku tak pernah nyanyi lagu ni. Ke aku yang tak ingat.. Biaq pi lah janji pia bahagia. Siap labah-labah naik atas tangan lagi tu. Beliji tu apa?
video



Video pia mengira. Tengah mengajar sampai twenty pulak. Bolehla dia ingat sixteen, fifthteen, eleven tunggang tebalik. Baru sebulan kan sekolah.. Balance la nyanyi dan belajar seiring gitu. Good job sofea... *suara aku terover pulak*
video




Yang ni lagu omputih mana tah. Sampai sekarang aku tak boleh nak detect lagu apakah yang pia nyanyi. Korang tau ke lagu apa ni?
video


Ok itu jelah video yang ada. Sebenarnya banyak tapi semua macam kureng menarik plus malas nak upload..


Beg jeans omputih

Sejak aku publish & pakai beg jeans (lihat di SINI), ramailah yang nak suruh buat serupa gitu. Tapi apakan daya bukan semua seluar jeans ada corak macam tu. Corak tu hanya budak-budak je yang pakai. Beg aku tu pun nasib baik jumpa seluar kat bundle pasar malam rumah. Brand wrangler. Tuh pun dah lusuh sikit. So kalau customer request nak serupa macam beg aku tu memang tak dapatla. Limited edition katanya. Nak guna seluar jeans kanak-kanak memang takla aku tuk jual kat customer. Satu sebab seluar jeans budak kecik dan satu lagi material kebanyakannya palsu. Bukan real kain jeans. Jeans jenis strectable jugak aku tak guna. Kualiti kena jaga beb.. Jadi bila orang nak beg jeans bercolourful susah aku nak penuhi permintaan. Hatta mesin jahit i pun bukan yang boleh buat corak sulam dan sebagainya...


Macam beg ni lama dah my friend request. Dah berbulan-bulan baru dapat buat. Ni nasib aku baik jumpa jeans ni dalam timbunan bundle. Dari us seluar ni tau. Malaysia mana ada. Mr. mama kata dah jadi beg cantik pulak. Imagine korang pakai seluar jeans ada star star kat lutut peha. Sah dituduh minah indon.



Yang ini first time buat sling beg tuk lelaki. New customer order untuk tunangnya. Maju setapak... :)

I is malas sebenarnya nak buat ready stock. Tapi kata mr. mama, ma buat je banyak-banyak nanti ada orang nak tengok senang nak tunjuk. Boleh terus beli. So seminggu dua ni gigih lah aku jahit purse sebagai permulaan ready stock. Dan dah terjual pun satu. Gambar tak snap. Kata my kawan ramai sebenarnya yang berminat dengan beg jeans. But aku still tak de keyakinan dengan apa yang aku jahit....


Selepas 3 minggu sekolah tadika

Aku paling tak suka kalau hakeem bangun pepagi time aku nak pergi kerja. Walaupun bangun awal pagi tu elok sangat. Tapi sebab dia punya menangis meruntun jiwa baiklah tak payah bangun. Mau El di buatnya kita. Malam tadi aku dah syak pagi ni dia akan bangun awal sebab dia tido awal. Dari petang semalam sampai pagi tadi duk mintak nak ikut aku pi keje. Dah diberi breakfast ngan sogok tengok cd upin ipin pun tak jalan. Aisshhhh..sedih.. sedih....

Itu hakeem.. Kakak dia pun sama setiap hari bila nak mandi nangis. Yang ni sedih pun boleh jadi sakit hati. hahaha... Dia punya duk erat peluk tubuh sambil cangkung time kita nak mandikan ya rab. Tak leh la nak berdirikan. Lagi kuat meraungnya hah. Nak sabun bahagian depan tak dapat. Rambut tak boleh. Lagi kuat raungannya nanti. Kaki pun tak dapat sabun dah dia mencangkung pas kencing tak bangun-bangun. Bahagian belakang badan jela dapat. Kalau orang nak dekat ngan anak aku dekat kat bahagian belakang je la ye. Bahagian tu je yang wanginya. hihihi.. But lepas siap mandi pakai baju dia ok. Mintak selimut then kelubung dalam kereta. Tak dak tido balik. Cabaran mak mak kan. Aku dulu lagi teruk apa...

Minggu ni kira dekat sebulan sofea bertadika. Setiap hari bila amik dari tadika nampak macam-macam benda yang dia belajar. Dalam kereta duk sibuk nak nyanyi lagu abc, alif ba ta, ber selawat, baca doa. Dua tiga hari ni mula nak baca fatihah. "Mama sofea nak baca surah fatihah" Belum hafal sepenuhnya. "Mama bacalah...". Kalau bab doa, doa makan paling expert. Doa nak tido dia tak ingat langsung. Masa baca doa makan ada tambahan bacaan dalam bahasa melayu. "engkau permurahkan rezeki kami dan jauhi kami dari api neraka". :) Memang macam tu makna doa makan eh.

 
 Sebelum ni aku ada ajar tulis huruf besar ABC. Sebelum sekolah lagi memang sofea dah reti tulis sampai J. Yang suprise nya dia dah boleh tulis huruf a kecik. "Mama buat bulat pastu tarik bawah". Jadilah a kecik. Terbaiklah cara cikgu ajar... Tak terfikir aku.

  Juga selepas ke tadika dah makin suka dengan susunan. Buat susunan, block block ni merangsang minda kan.

Semalam pulak time aku dah nak terlelap-lelap tu dengar pia baca gini "kau ampunilah dosa kedua ibu bapa kami dan ......" Apatah, aku tak ingat. Baru sehari dengar. Tapi ayat kedua ibu bapa tu buat aku touch. Apa lagi yang mak bapak nak selain anak-anak pandai. Mesti nak anak yang soleh dan solehah yang boleh mendoakan mereka apabila mereka dah tak ada kelak.



"Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya kecuali tiga iaitu anak soleh yang mendoakan untuknya, ilmu yang dimanfaatkan dan sedekah amal jariah yang ditinggalkan."

Court Mamonth what do you think?

Amboi tajuk omputih sangat...

Aku nak tanya apa pandangan korang tentang court mamonth? Kalau pada pandangan aku barang MURAH dan menarik. Setiap kali aku tengok iklan kat paper harian metro mesti terdetik nak beli. Setiap masa ada sales. Dua tiga kali aku tatap. Nama kata manusia gila tak tertarik tengok harga runtuh macam tu. Tapi aku tertarik tertarik macam tu jelah. Tak ada sampai nak pergi beli. Jejak kaki ke court pun tak pernah! Eh ada sekali aku tumpang teduh masa court shah alam masa hari hujan time gi dating. hahaha... Aku tak tau la kenapa aku suka sangat tengok iklan court, tapi belinya idak. Bagus la jugak aku tak terbeli sebab mr. mama dah penah beli barang court ni sekitar tahun 2003/2004. Beli TV LCD berapa inci tah. 36" kot. Anak mithali katanya beli nak bagi mak ayah guna kat kampung. Tapi baru guna setahun rosak.

Dijadikan cerita jumaat lepas peguam call hp aku suruh mr. mama bayar baki ansuran tv tu. No phone aku didaftar kan atas nama mr. mama. Sebab tu kot dia dapat cari mr. mama. Kalau nak ikut nombor telefon memula dulu memang dah ada. Giler betul court nih! Sepuluh tahun baru cari. Apa motif pun aku tak tahu. Dah nak bankrap kah? Atau nak bagi senang mereka saman kat customer yang dah buang semua agreement kah? Dah lah suh bayar sebelum pukul 12 tengahari isnin. Mana ler aku nak cekau duit. Bukan sikit hutangnya. Seribu dua ratus. Lawyer banyaklah duit. Seribu dua ratus tu dah bersamaan dengan setengah tahun yuran tadika sofea dah hah.

Bank pulak tutup tiga hari tu kan. Kalau aku tak bayar jugak isnin tu dia akan failkan kes ni kat mahkamah jalan duta katanya. Semalam aku terhegeh-hegeh call court mamonth nak tanya cara alternatif tuk settlekan hutang ni. Iyelah walaupun ramai yang kata barang dah amik so tak yah lah bayar. Aku fikir sudut positive hutang tetap hutang. Kat akhirat nanti menjawablah. Dalam diri ni adalah 50% rasa nak bayar. Tapi bila sekali aku call court dia punya kasar jawab suh deal dengan lawyer sendiri aku jadi bengang. Terus rasa cancell nak bayar. Aku dah deal dengan lawyer, lawyer cakap suh deal semula ngan court tentang cara bayaran. Mana satu nak aku deal kan sebenarnya. Aku tahu korang suruh aku deal dengan lawyer sebab nak pergunakan lawyer yang dah korang bayar tu. Kalau aku tak dapat bayar korang nak tarik barang-barang dalam rumah aku. Pastu kalau naik mahkamah aku kalah aku kena bayar sekali duit lawyer dalam lima ribu. Bijak bijak.. Lawyer tu masa aku tengah deal siap sindir kata barang court memangla murah tapi interest tinggi. Dah tu nak beli cash tak boleh. Kena ansuran jugak syaratnya.

 Ni aku curious court nanti nak ambush rumah yang mana satu. Mr. mama beli kat court tanah merah. Court tanah merah pun dah bungkus. Alamat sah sah alamat kelantan. Sianlah kalau court tarik barang dalam rumah mil aku. Kalau rumah aku sekarang ni mana dia tahu alamat aku. Ic mr. mama alamat kelantan. Kalau celcom kasi alamat aku tak tahu la aku nak cakap apa. Tu kira melanggar privasi tak ha... Boleh ke aku saman syarikat telekomunikasi yang dedahkan maklumat tu? hehe...

Semalam aku google pasal court nih rupanya ramai yang tak puas hati dengan servis and barang dia. Kalau korang google berlambak orang bukak thread kutuk court mamonth. Aku baca court ada bukak FB pastu tutup sebab tak tahan dengan kutukan orang agaknya. Memang barang court nih kata orang tak berkualiti. Iye kot... Tengok je lah tv yang mr. mama beli. Tv rumah aku aku beli kat tesco. Tiga empat tahun dah guna elok je.

Aku tanya kawan opis aku pun dia cakap sedara dia beli laptop tiga bulan pakai dah rosak. Baiki dua tiga kali rosak lagi. Isk isk isk... Penyudahnya dia stop bayar ansuran. Then orang court datang tarik laptop dia semula. Samalah kes mr. mama. Panggil datang service tak datang. Bila stopkan bayaran tahu datang rumah tarik balik tv tu. Bila aku terangkan kat orang court dia salahkan kita balik kata tak buat complain kat hq awal-awal. Kalau semua orang pandai gitu tak jadi masalah segini. Yang beli barang-barang court ni majoriti orang kampung yang tak tahu menda, orang yang hanya tahu nak berbakti pada ibu bapa. Mr. mama lah orangnya tu. huhu... Nak beli cash idak mampu. 10 tahun lepas gaji banyak mana lah sangat.

Mr. mama kata lantaklah penjara pun penjara lah. Uishh betul ke boleh kena sampai ke penjara kalau tak bayar hutang court? Habis lah laki aku..




Masalah tadika selesai

Hello hello.. lama giler kan tak update blog. Emosi tak stabil korang. Tahun 2014 tahun yang mencabar kata fengshui cina. Dengar dalam WHI tahun 2014 bagi masyarakat cina tahun yang mencabar dan berliku dari segi kerjaya dan rumah tangga.  Aku terasa gak akan kebenarannnya. Tapi idak ler nak percaya seratus peratus.

 semalam kereta rosak jadi sempat saksi apa yang pia buat kat rumah ustazah.

Alhamdulillah masalah nak hantar pia ke tadika dah selesai. Aku amik jalan selamat hanta pia ke rumah ustazah. Kesian nak suruh kakak aku hantar. Udah ler dia sekarang dah kena pakai thumprint. Sebab nak hantar sofea punya pasal kakak aku kena masuk WP3. Aku sedap sedap masuk WP1 kul 4.30 balik. isk isk isk idak ler aku sekejam itu pentingkan diri sendiri. So jalan terbaik hantar sofea kat rumah ustazah tiap-tiap pagi dalam 6.50/6.55. Kalau jalan jem confirm punch card merah nih. Setiap hari sampai opis dalam 7.25 lebih lebih gitu. Tough la skit. Nak ubah schedule memula. Nak mandikan sofea. Nak masak nak gosok baju kalau baju tak bergosok. Now dah boleh manage masa. Pia pun hari cuti dah bangun awal pagi. Dah terbiasa.



Hantar pagi-pagi kat rumah ustazah dia dah siap-siap bukak tv bagi budak-budak tengok sementara tunggu bus sekolah datang amik. Merasa lah anak aku naik bus sekolah. Ini pun kira latihan nih. Ok jer dah dua minggu pun. Ustazah tu pepagi aku hantar dah tak de kat rumah. Dia dah keluar bawak van amik budak sekolah rendah. Yang ada anak-anak dia. Anak dia yang perempuan tu memang keje kat tadika tempat pia tu. Bus sekolah tu ustazah sendiri yang bawak. Kagum aku bus sekolah besar-besar pempuan bertudung litup bawak. Lagi kagum ustazah ni duduk rumah sewa tapi ada bus sekolah sebijik van sekolah sebijik. Keta exora sebijik.  Ada taska sebijik. Tadika sebijik. Tadika yang boleh mohon skim bantuan tadika selangor (tunas). See... memang boleh diharap dan diyakini ustazah ni. Tak delah risau sangat, Mr. mama kata ntah ntah rumah sewa tu rumah sewa dia. "Ntah". Janji pia suka sangat ke sekolah dah. Tinggal rumah ustazah pun dah biasa. Cuma time pagi bercintalah sikit nak mandikan dia. Siap kena mandi dengan air panas. Menangis bagai. Since dah pakai baju masuk kereta dia ok dah walaupun ngantuk-ngantuk sikit.



Dalam kul 5  aku amik tengok diorang still belajar lagi. Schedule memang pack. Terisi dari pagi sampai petang. Memang pia tak boringla duduk situ. Sekarang kat rumah tengah tengok tv mandi kengkadang menyanyi dan berselawat.

"lima jari lima jari lima jari allah jarikan
pandang atas pandang bawah 
tepuk tangan clap clap clap"

Kat tadika kemas dulu tak de kot nyanyi lagi cam gini. Lengkap ada math, agama, english... loike...

Pia suka aku lagi suka. Allah tu maha adil maha mengetahui mana yang terbaik untuk pia. Berpenat aku cari sekolah tadika merata dekat rumah jugak berjodohan. Alhamdulillah sangat dipertemukan dengan sekolah tadika islam ni. Dah macam ni aku ingat sekolah rendah nanti nak hantar puchong jelah. Pia dah biasa kat sini. Senang aku jugak tak delah tengah hari nak berkejar keluar amik anak hantar pulak ke kafa petangnya...


hakeem pun insyaallah bakal ke sini jugak..
 

First day real school

Asyik citer pasal school je la minggu ni ye. Dah namanya anak baru nak sekolah. Mama excited.. Excited ke pening kepala?.  Semalam sepatutnya semua orang first day gi sekolah anak aku duduk rumah melepak, minum susu, tengok tv segala.. Adoiiiiii

Pagi semalam kemain aku mandikan pia 6.45pagi. Siap pakai uniform pass kat mr. mama. Petang semalam balik aku tengok semua tengah kroohh krooohh depan tv. Idak ler tergamak nak mengejutkan walaupun dalam hati tak sabar nak tanya pergi sekolah tak, macam mana sekolah.

Walaupun sebelum ni dah pergi sekolah start 26 dis, itu cuma dua jam. Yang tu lebih pada main-main block, plaster sin. Semalamlah the realnya... Tak pe sementara mereka tido mama cepat-cepat basuh pinggan kemas rumah. Kang bangun hakeem tak dapat dah nak buat kerja dah. Asyik nak nens je. Cun-cun siap kerja didapur semua bangun. Dan ayat pertama keluar dari mulut mr. mama "papa jatuh dalam bilik air, pia tak pergi sekolah.". haaa....

So hari kedua yang menjadi hari pertama sofea pergi sekolah aku hantar. Tadika dalam lima enam tujuh minit dari rumah. tak leh nak agakla. tapi dekatla cuma pepagi jalan nak masuk tadika tu sesak. Sebab klinik kesihatan le kat situ, masjid kat situ, giat mara disitu, sekolah rendah agama pun disitu. Nasib aku pandai masuk lorong lain. Take note ye makngah nanti lepas ni makngah kena hantar everyday. Aku mana boleh hantar. Masuk keje pun kul 7.30. Tadi pun sampai sharp sharp kul 8.00. But aku masih dalam perkiraan lagi ni samaada nak hantar kat rumah ustazah pagi-pagi atau nak kakak aku yang hantar. Kalau hantar pagi pagi kesian pulak sofea kena melangut kat rumah orang.

Pagi tadi hantar pia kat tadika dia ok. Excited. Tak dak nangis-nangis. Aku hantar tadi tak ramai budak yang datang lg. Pintu tadika pun belum bukak. Pintu gate je dah bukak. Cikgu dah ada dua orang. Maybe pintu tadika ustazah (owner tadika) yang pegang kot. Aku dah siap bawak toto, susu, baju dan towel. Hari ni hantar dull day lah. Tak taula kot tengahari mr. mama nak amik.

Aku tunggu dalam lima minit then tak boleh jadi kalau tunggu sampai belajar lambatla sampai opis. Sampai lambat tak pe sebab dah memang sedia lambat cuma kalau lambat sangat parking tak de. Jalan pun jem. Tadi nak masuk perkarangan opis sikit punya panjang beratur. Memang tak bolehla nak hantar dan masuk wp2. Dengan tolnya queue baik smart tag touch n go panjang giler. Itu belum lagi card tng tak leh baca. Tadi pagi satu lorong ada kereta yang card dia tak leh baca, kereta belakang siap bagi guna card dia lagi. Untung...

Cakap kat sofea mama nak pergi keje pia ok je. Lepas salam terus aku masuk kereta dan intai dari dalam kereta tengok pia berlegar-legar kat tepi playground. Aim nak main la tu. Tapi tak main. Pastu peluk tiang. Alahai sedih mama tengok. Semua aksi tak dapat dirakam sebab cari handphone tak jumpa. Pesanan sesiapa nak call call nombor opis handset tertinggal. :(.  Mungkin pia tak biasa lagi dengan kawan-kawan tu yang tak duduk dengan budak-budak lain. Tapi aku yakin sikit hari lain mesti dia ada ramai kawan tu. Pia jenis yang pandai berkawan.

Isnin depan tak tahu macam mana pulak. Baru melega pasal tadika, sekarang kembali rungsing hal nak hantar pulak. Semalam dah timbul hal yang nak kena fikir. Darjah satu nak sekolah mana ni hoiii.. Putrajaya ke puchong. Enam tahun nanti nak sekolah pra ke tadika. Hoih hal sekolah anak-anak sokmo mak mak yang kena fikir lebih...




Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY