Menyedihkan kakitangan kerajaan terpaksa buat itu ini bagi menampung perbelanjaan seharian

Sejak dua menjak, sebulan dua bulan, sehari dua hari ni, cuepacs sibuk memperjuangkan kakitangan gred bawahan dalam perkhidmatan kerajaan. Daripada cadangan memansuhkan gred 1 - 16 kepada penyerapan ke gred 17 ke permohonan minimum gaji sebanyak RM 820/RM 900.00 dan syor menghentikan pengambilan kakitangan lulusan PMR. Semua tu benda yang samalah kan. Yang berkait mengait.


Kalaulah korang boleh melihat satu persatu payslip kakitangan kelas bawahan ni, gaji bersih yang tinggal setiap bulan kebanyakannya sekitar RM 400.00 ke RM 700.00. Ada yang pernah aku lihat gaji bersih dalam RM 200 je sebulan. Bahagian potongan hampir 90% daripada diorang ni mempunyai potongan angkasa sekitar RM 600.00 ke RM 800.00 sebulan. Kekadang rasa tak logik macammana diorang boleh survive untuk hidup kat kota metropolitan yang penuh pancaroba ini (ayat sikit punya debomb ko). Mungkin disebabkan itulah cuepacs sibuk mintak itu dan ini. Sibuk membela diorang.


Kata cuepacs kenaikan gaji yang diminta adalah untuk mengurangkan mereka daripada bekerja sambilan selepas waktu pejabat. Tapi setahu aku tak banyak yang bekerja part time diluar tapi mereka lebih kepada membuat overtime selepas waktu pejabat yang tidak munasabah. Kekadang ada jugak yang membuat overtime sebelum waktu pejabat bermula. Contohnya datang awal sejam dua sebelum opis hour (boleh ke tu).


Dari segi pembayaran overtime atau apa-apa claim bagi golongan ini tak usah cakaplah. Memang suffer dibuatnya orang kewangan seperti aku. Walaupun aku tak buat bayaran tapi kesian kat member-member aku yang tak pasal-pasal asyik kena sembur je. Sebab diorang ni ada link baik punya. Kita pulak yang jadi takut dengan diorang. (ha3...content out of topic pulak).


Pointnya kat sini aku nak tulis kalau mereka dinaikkan taraf setaraf kerani, kerja-kerja pekerja am sape nak buat eh? Rasanya kita masih lagi memerlukan golongan bawahan seperti mereka. Kalau dah sama level susah nanti nak suruh buat itu ini. Sekarang ni pun dah cukup payah. Dan last, cuepacs tak nak ke perjuangkan hak kakitangan golongan pertengahan terutama yang dalam bidang W ni. Kami selalu terpinggir (ayat sedihlah pulak).

Sini check up Sana check up

Usia kandungan dah masuk 37 weeks. Dah tak lama dah nak bersalin. Dalam 3 minggu lagi. Risau ni takut ada apa-apa masalah semasa nak deliver nanti.


Next week akan bermula check up tiap-tiap minggu kat klinik desa Puchong. Even dah decide nak bersalin kat spital swasta still masih teruskan pemeriksaan berkala kat klinik kerajaan nih. Tamak giler aku. Bukan apa sebagai langkah berjaga-jaga. Kalau ada problem atau sebarang komplikasi, aku sure swasta akan refer ke kerajaan, jadi baik aku buat back up. Bak kata orang 'malang tak berbau kan?'


Semakin hampir tarikh bersalin makin banyak pulak masalah yang timbul. Walaupun makanan seperti Roti Bakar dan Roti Canai yang banyak masuk ke mulut aku tapi kenapa today timbang berat kat klinik desa nurse cakap berat aku naik 2kg+++ dalam tempoh dua minggu. Total berat sepanjang mengandung aku dah 14kg+++.  


Kenaikan berat badan yang ideal sepanjang tempoh mengandung adalah dalam sekitar 12kg sahaja. Nurse Malaysia ni cakap belit-belit ah, masa aku check up sofea kat Kelantan dulu kata boleh naik sampai 15kg. Kalau lebih sikit-sikit tak pe.


Sib baik aku pandai cover kata last week masa aku scan kat KPMC, doktor ada cakap baby aku sekarang dalam 2.5kg je. Tapi bukti scan tak ada, diorang rekod dalam buku kat sana je. So hari ini terlepaslah aku dari berjumpa doktor. Kalau tak mahu nyer diorang suh aku tunggu doktor datang check atau tendang aku pergi ke klinik kesihatan Puchong.


Letih woo... sekarang ni, nak duduk lelama, nak jalan banyak-banyak. Tak larat. Tak macam anak first. Umur dah meningkat. Senang kata dah tua.

Sambungan : Sofea hisap darah semula

Dah lama tak update pasal sofea. Mesti mak ngah ngan mak su sofea rindu nak tahu perkembangan sofea kan? kan? kan? Nak tahu pasal perkembangan sofea ke nak tengok gambar sofea lebihnya?





Budak ni dah makin tembam, kuat makan sayur tapi kurang makan nasi. Nak jadi vegetarian agaknya. 


Straight to the pointlah, kan dulu aku ada bising-bising nak berhentikan sofea menyusu badan. Dan aku berjaya menghentikan, tapi masalahnya sekarang aku rasa bila time tido sofea dah lupa penangan garam yang pernah singgah dalam mulut dia agaknya.


Bila malam menjelma mulalah tangan dia merayap-rayap cari tetek dan terus sumbat ke dalam mulut. Yang aku ni pulak tido mati, ingat sofea menggentel puting. Kalau aku sedar memang aku tarikkan ke keluar. Tapi keadaan tidak kritikal dan masih dapat dikawal. Siang sofea faham tetek tu untuk baby dalam perut nih.


Act. tinggal dalam tiga minggu lagi kami sekeluarga akan dapat ahli baru. Aku rasa kalau aku layankan sofea menyusu sikit-sikit mesti lepas bersalin boleh menyusukan sofea semula. Taklah membazir waktu time susu tengah banyak tu. Bolehlah mereka dua beradik berkongsi.







Boleh ke macam tu? Apa kata korang? Pernah jadi situasi macam ni tak?


Contoh-contoh yang perlu dibuat dalam hidup bermasyarakat tapi akhirnya menjerat diri sendiri

Contoh 1 : 
Makan burger ajak opismate sebelah tempat duduk.

A: Makan?
B: Sikit.
A: Ambiklah
B: Aku suka makan daging burger je, roti tak suka.
A: Ok
B: Sikit lagi.

*Last2 dia bedal habis daging tinggal roti je untuk aku.



Contoh 2 : 
Ambil berat opismate sakit.

A: Selsema ke?
B: Haah. Ada tisu?
A: Ada.
B: Bak sikit.
A: Nak (bagi segulung)
B: Aku pegang dulu ye tisu ni.

*Last2 tak reti-reti nak pulang. Pakai sampai licin.



Contoh 3 :
Mengambil tahu perkembangan opismate.

A: Hari ni anak kau mula masuk sekolah kan.
B: Haah, banyak duit kena pakai.
A: Biasalah, tu yang kena menyimpan dari awal.
B: Duit memang ada, tapi tak ada masa nak pi ambik kat bank. Sibuk uruskan persiapan sekolah anak. Aku pinjam duit ko sepuluh hinggit dulu. Esok aku bayar.
A: (Bagi dengan tak rela)

*Esok lusa sampai hari ni tak berbayar-bayar.



Contoh 4 :
Ini kes menjerat diri sendiri.

B: Aku punya periuk nasi dah meletop.
A: Apsal boleh meletop.
B: Dah lama sangatlah tuh. Hari ni nak pergi market cari periuk elektrik baru.
A: Aku ada periuk lebih ko nak beli? Aku jual murah-murah.
B: Oklah kalau macam tu. Esok ko bawak.

Esok :-

B : Mana periuknya.
A: Ada dalam kereta. Jom pi amik.
B: Ok. Aku bayar 20 hinggit dulu. Nanti balance aku bayar kemudian. tak cucuk duit kat bank lagi.

* Dah berminggu-minggu masak still tak berbayar-bayar lagi. Berkat ke anak laki ko makan nasi masakan ko tu.



Oit si B, nak tegur salah tak tegur pun salah. Ke memang salah aku. Kalau kita tak berbaik-baik dengan kawan opis atau jiran tetangga nanti dikatakan sombong pulak.

Tapi faham-fahamlah hak orang tetap hak orang, jangan buat hak sendiri pulak.

Kata nabil " lu pikirlah sendiri"


Klik INI & INI kalau rajin untuk mengembalikan nilai wangku yang telah hilang itu.

Serius dalam hati masih geram dengan kes ke-4 itu. Mana nak dapat periuk nasi elektrik harga dua puluh hinggit zaman sekarang. Yang kecik dan cikai pun lima puluh hinggit keatas.

Syok gila dengan Roti Bakar

Apa makanan kudapan yang paling sedap?

Mister Potato? 

Twisties?

For me : Roti Bakar selet kaya sebelah kiri, planta sebelah kanan @ kaya sebelah kanan, planta sebelah kiri.

Planta yang digunakan paling sedap kalau yang dalam plastik. Tak mahu dalam bekas tu ye. Kaya selet jangan bebanyak. Sekadar buat syarat. Pilih brand nyonya punya.



Perhhh...Memang sedap. Chill lah.
Ini penangan dapat cabutan bertuah toaster di Gambang hari tu ke atau anak dalam perut ni yang suka makan atau aku yang makin kuat makan.
4 hari abis 3 buku roti gardenia.

* Pernah tergoogle roti planta boleh banyakkan susu badan eh?

Aku jumpa artis-artis ini kat KPMC

Semalam dah start check up kat KPMC Puchong. Dah decide nak bersalin kat spital swasta untuk second baby nih. Appointment dalam pukul 8.30 - 10.30.


Sampai je kat perkarangan KPMC tengok ada banyak lampu tinggi-tinggi. Terang lagi bersuluh. Rupanya ada orang shooting kat luar perkarangan KPMC. Aku buat dek jer lah kan, tak kan nak terhegeh-hegeh nengok sape artis yang ada kat situ.


Tak lama kemudian team produksi tu masuk pulak dalam KPMC. Team tu pandang slack je masa kitaorang nak duk kat kerusi belakang artis diorang. Terus aku beralih ke row yang lain.

Kemudian muncul pulak artis yang nak berlakon tu. Tau sape? Sape?

Jeng jeng jeng....



Aida Rahim




Anne Ngasri 


&

Zefrul




Aku pun apa lagi curi-curi pandang dioranglah sampai mata terguling-guling, malu ah nak tengok terang-terangan macam jakun sangat. Melalui pemerhatian aku yang terhad tuh, aku tengok muka Aida Rahim paling tak sama, paling beza di luar dengan dalam TV. Yang dua artis lagi ok. Sama. Maknanya Aida ni kureng skitlah kat luar yea. Jangan marah Kak Aida. Pandangan ikhlas. hik hik


Bukti aku jumpa diorang?


Memang takde bukti ok. Mesti kata aku reka ceritakan.

Tak kan aku nak terhegeh-hegeh mintak tangkap gambar masa diorang tengah berpeluh-peluh shoot. Sofea pulak asyik buat bising je time diorang shooting. Aku tengok director tu dah bengang giler. Ditambah pulak dengan bunyi mesin urut GINTEL yang berbunyi kuat. Time tu pulak lah dua orang mamat India tu duk guna nak berurut.  Masam mencuka muka tuan director. Sian! Tak kan nak marah kitaorang pulak ye dak..


Aku rasa muka Sofea ada dapat tempias skit masuk TV. Silap-silap aku sekali pun ada. Dah sibuk mengexposekan diri dekat si Zaefrul tuh.


Sayang tajuk drama ni tak di ketahui sebab director tu xpegang pun papan yang untuk take meng'take' tu.  Kalau citer dalam TV selalu ada kan papan yang tulis tajuk cerita, ni zaman dah berubah kot.


Untuk tujuan pengecaman drama ni, sinopsis dia lebih kurang gini. Memula mesti ada Pusat Perubatan KPMC, Puchong. Aida Rahim & Anne Ngasri pakai dress. Anne Ngasri tergesa-gesa bangun cium tangan sorang aktor ni (aku tak kenal). Aida Rahim perkenalkan Zaeffrul dengan aktor tak kenal ni sebagai doktor Halim. (amacam boleh camke?????) Macam aku je yang boleh cam.


Itu je babak yang diorang duk shoot berpuluh-puluh kali. Bila aku siap jumpa doktor aku tengok si  Zaefrul dah tukar baju lain. Tukar kat tepi jalan je.


Then kitaorang balik umah je ah. NGANTUK. Terus tido!

My Due Date (EDD)

Kalau nak check EDD@due date bersalin korang boleh check je kat SINI. Tapi yang penting kenalah ingat tarikh pertama last period korang.


Entri ni just nak bagitau (ada ke yg nk tau) korang dan  Kak Eza due date aku dalam kad merah adalah 14 Mei 2011, kalau ikut mesin scan 08 Mei dan kalau mengikut perkiraan sebenar tarikh period 07 Mei. Oit banyak betul tarikhnya kan.


Kenapa berbeza-beza?



Sebab aku tak mahu ditahan dalam wad macam masa first baby. Pastu bila duk spital, sikit-sikit tepon husband nangis tak sanggup duk sorang-sorang dalam wad. Buat abis kredit je. Sebab aku ni pengidap kencing manis jadi bila tarikh due dah sampai tapi masih tak beranak-ranak lagi wajiblah aku pergi menyerah diri di hospital mengikut tarikh EDD yang tertera di kad merah tuh.


Dulu first baby due date aku 08 Oct 2009 tapi aku deliver 10 Oct 2009. Sib baik aku sempat bersalin sebelum diorang inducekan aku.  Orang kata sakit giler induce ni. Mana tak sakit, dipaksa bersalin sebelum waktunya. Tapi sakit ke tak aku mana tahu sebab aku xpernah kena.


2nd baby aku dah pandai skit, aku bagitau doktor tarikh first peroid yang akhir seminggu lewat. Jadi sepatutnya due date yang betul-betul 07 Mei tu dah jadi 14 Mei. Nanti takdelah aku terhegeh-hegeh pergi hospital kalau masih tak bersalin lagi. Takkan lah dalam seminggu tu aku tak beranak-ranak lagi kan??


Settle masalah tahan menahan di wad. kih kih kih.


Tapi aku ada satu masalah lagi, aku tak tahu nak bersalin hospital kerajaan ke swasta. Kalau kerajaan jauh tu nak pi hospital serdang...

Manusia memang pelik

Awal bulan kerja penuh menanti, hujung bulan kerja mula terhenti....

Bila tak de kerja mula kata bosan, bila ada kerja malas nak buat....

Tak sabar nak tunggu duk rumah tiga bulan oiii..

Sure aku akan kurus, jaga anak, nyusukan anak...

Sekarang 62 kg..

Aidid Zirqi | Abu Suffian

Sedap tak nama Aidid Zirqi? Kakak aku yang duk bagi. Kan aku konon-konon bakal dapat anak lelaki.

My husband pulak nak letak nama Abu Suffian. Senang panggil adiknya Pian, kakaknya Pia.

Aku? Dua-dua tak berkenan...

Nama baby lom cari lagi, baju pun belum packing dalam beg.. huh!
Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY