Sales sana sales sini warehouse sana warehouse sini perabih duit aku aje

Hari Sabtu : Aug 28

Actually hari ini aku dan suami sudah patah kaki kerana kereta masuk workshop. Servis kete untuk balik kampung nanti. Service penting takut kereta stuck/problem tengah jalan. Jadi aku, suami dan sofea terpaksa duduk melangot kat umah walaupun sebenarnya sejak hari kamis lagi dah planning nak pegi carrefour wangsa maju. Kakak aku pun nak join sekali. Aku ingat nak beli jeans, kat sana ada outlet levis yang harganya jauh lebih murah berbanding dari harga di butik levis.

Bila dah separuh hari duduk rumah aku rasa kaki aku ni dah tak tertahan-tahan nak keluar, tak betah duduk rumah lama-lama. Dah namanya kuat berjalan aku, suami ngan kakak akhirnya keluar jugak. Pinjam kete kakak. Sebab keluar pun dah lewat lebih kurang pukul 3 petang kitaorang plan pegi shah alam je la.

Ingat nak pegi warehouse sales kat stadium MBSA tapi husband salah fahaman lalu membawak kami semua ke wisma MBSA. Masuk area bandar Shah Alam jalan tersangatla jem . Tak sanggup berlama-lamaan dalam kete kita orang terus berpatah pegi Stadium Melawati, dapat tahu kat situ ada warehouse sebab nampak iklan terpampang kat tepi jalan. Warehouse sales ni anjuran F.O.S ngan sinar harian. Aku tak minat jenama ni dan husband lagila benci tapi sebab murah terbeli jugak.  Banyak jugak aku angkut.

Belek punya belek dah hampir pukul 5 petang, rasa macam tak sempat je nak masak untuk berbuka puasa nanti jadi kami pun beli makanan siap-siap kat bazar ramadan sebelah stadium tu. Kami berjaya membeli nasi kerabu, air mata kucing, laksa dan popiah goreng. Untuk sofea aku beli kuih je. Tapi yang best suami leh jumpa ketupat sotong. Ketupat sotong ni makanan orang kelantan. dalam sotong tu di bubuh pulut. Mahal giler tiga sepuluh hinggit. Aku idaklah teringin tengok pun tak selera.

Ok stop bab makanan (makanan yang dibeli semua sedap2 ok, sangat berbaloi), On the way balik kitaorang masih sempat lagi ke Stadium MBSA, planning asal-asal tadi. Tapi barang kat situ macam hampeh je. Kat situ penjual majoriti cina so husband tak berapa berkenan. Jadi aku tak beli apa-apa.

Hari Ahad : Aug 29

Kereta masih belum siap. Jadi cadangan nak ke wangsa maju masih tak dapat nak laksanakan. So duduk diam-diam kat umah layan sofea je la sambil bukak tenet laman web offer station tengok ada extreme warehouse sales kat Parkson Subang Jaya. Bergegas bagitau kakak aku dan kami pun decide keluar lagi.

Sebab masih awal so dalam kul 10.30 pagi bolehlah berlama-lamaan disana. Dalam kul 1tghari tengok sofea merengek-rengek kelaparan jadinya hari ini first time kena bagi sofea makan kat luar. Beli bubur nasi MC d.

Kat parkson ni aku still memborong lagi macam semalam. Kalau berjalan tu ada je nak beli. Belom dapat duit raya RM 500 duit gaji aku perabihkan dulu. Sudah abis pusing-pusing dalam Subang Parade, husband ajak pegi Subang Airport pulak kata ada warehouse sales barang baby.

Sebenarnya aku dah tersangatlah letih macam malas nak pegi tapi nama kata nak shoping barang baby terus semangat berkobar-kobar. Sampai sana tengok jualan indah kabar dari rupa. Sangat cikai dan membosankan. Tapi ada cabutan bertuah sape yang berbelanja lebih RM100. Ada jugak orang yang berkenan nak membeli kat situ. Aku?? Beli jugak...tapi beli buku dan mainan sofea aje.

Okla rasenya semua dah lengkap, kasut sofea, baju sofea, baju aku, baju suami, baju kakak ipar, seluar adik ipar semua dah complete except gift untuk mak mertua masih belum ada.....akhirnya kami pun bertolak balik umah dan sampai dalam pukul 4 petang. Aku lihat adik ipar tengah sibuk memasak al-maklum adik aku nak pegi keje sebelum buka puasa. Masak untuk tapaukan adik aku berbuka la tuh. Dalam hati aku selamat hari ini tak yah masak sebab aku letih giler.


note : nak raya ni sales, warehouse ada di sana sini tp murah ke sebenarnya harga yang diorang offer?

Betulkan Desktop/Taskbar yang terbalik@senget


Sofea sudah kacau aku punya PC sampai jadi cam gini..


Lihat taskbar sudah kesengekan. 
Dulu sofea penah terbalikkan taskbar jadi cam gini..
Hebat betul tangan sofea sekali sentuh je semua tunggang langgang.


Cammana nak betul kan desktop jadi normal.
Mata aku dah naik juling tengok senget-senget ni.
Hari itu aku ada mouse senang tarikkan je taskbar ke bawah.
Kali ini mouse pun dah dirosakkan sofea.
Payah nak guna tangan nih.
Takpe akhirnya godeh punya godeh berjaya jugak.

Sangat mudah ok. Cara-caranya begini :-

     1. Right klik dekat desktop.

     2. Klik Graphic Options ---> Rotation ---> Normal

     3. Desktop/Taskbar kembali normal.


note : Maafkan tuan belog yang sememangnya sangat lembab dalam hal-hal IT.

Duit Raya RM500 1 Sept

Ingat tak kerajaan nak kasi duit raya RM500 kat kakitangan kerajaan dan pesara? Mestila semua ingatkan...Tapi bila ek?

ermm hari ini aku bukak laman web JPA dan baca Harian Metro, PM umumkan nak beri pada 1 Sept @ sehari selepas kemerdekaan yang ke-53 untuk kakitangan kerajaan, manakala pesara pulak pada 6 sept.

yea yea dapat duit raya...best best...

p/s : belom dpt duit raya pun dah pi shoping dulu...
hal shoping nak story kemudian....

Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-53 & Formspring

Kes 1

Celcom anta msg to me :

Dijemput datang ke Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-53 Tahun 2010, 1 Malaysia:Menjana Transformasi di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 31/8/10 jam 7.30pagi.

note : Idak ler aku nak pegi pagi-pagi gitu wlpn dekat ngan umah. (tak ada semangat kemerdekaan tul aku nih)

Kes 2

Aku baru daftar formspring lepas tukar template then saje letak widget formspring kat sidebar. Hari ini bukak akaun formspring dapat satu statement cepumas dari seorang hamba allah berbunyi gini :

complete sudah legasi keluarga kelate yg ko tak hingi2nkan dulu...hahahahaha

aku jawab :

semua orang pun nak complete macam i...tp tak semua boleh dapat...

note : tak pasti samaada dia kutuk atau bergurau. aku terasa wei..aku tulis kisah aku dalam blog ni just sharing apa yang aku rasa dan lalui.
Past is past....history is history....
Sad, then aku terus outer widget formspring ke tulisan dan tambah lagi ngan facebook dan twitter.. nak suruh orang tulis banyak-banyak statement yang menyakitkan hati aku..huhuhuhu

Jom Beli Barang Raya di Putrajaya - terus dari kilang tau!

Hari ini rase letih sangat sebab semalam dah planning dengan Pn. Maznah nak pegi Jom Beli Barang Raya dekat KPDNHEP, Putrajaya.Jadi hari ini aku kena lunaskan tanggungjawab itu selama dua jam.

Act. hari ini dah tak berapa excited nak pegi cmpare ngan semalam sebab dapat tahu sales tu sampai kul 10 malam so leh pi ngan husband. Biasanya sales macam ni habis dalam pukul 7 petang je tapi mungkin sambutan kat putrajaya ni lain sikit diorang extend la sampai pkul 10 malam. Agak aku la. Lagipun semua sedia maklum kakitangan kerajaan dapat duit raya RM 500 sorang lagila seronok penganjur sales nih. Tahu kakitangan kerajaan pasti akan beli barang diorang.

Tadi dalam kul 11.30 Pn. Maz sms tanya jadi tak nak pegi. sebab semalam aku yang beria2 benar ajak so aku pun on je la walaupun dalam mood kemalasan. Kul 12.30 aku, pn. maz ngan cc gerak dari opis menuju ke presint 2. Kitaorang parking kat sebelah tapak pasar tani, nasib baik ada satu lagi parking kosong kalau tak mahu aku balik je. almaklumlah aku ni bukan expert bawak kete lebih2 lagi bab parking memaking.

Bila dah masuk kat dalam aku tengok keadaan punyalah sesak dengan manusia, macam ikan sardin dalam tin xpecially kat area makanan. Yang menjadi tumpuan orang ramai adalah gerai cadburay, dutch lady, nestle dan seangkatan dengannnya. Selain itu ada jugak gerai jual barangan seperti hanphone, kasut, baju dan tudung.

Sebab orang ramai sangat kitaorang decide terus tuju tempat baju baby jela..Tak larat wei duk lama-lama dalam tu, ngan bau hamis badan manusia lagi. Macamla aku tu wangi sangat. Tapi bila aku duk nengok-nengok baju baby banyak yang aku tak berkenan, pastu yang cun melecun, bombastik fantastik semua banyak untuk 2 3 tahun. Yang paling ralat sekali baju jenama Polka Dot tu comel sangat tapi besar la pulak. Selain tu ada jenama poney, savannah, disney dan etc. Banyak yang aku tak kenan.

Kebanyakan baju kat situ besar-besar tak berapa muat untuk sofea. Dalam dok tak berkenan tu aku berjaya gak rempat sepasang kasut warna oren, sesuai ngan tema raya tahun ni. Pastu beli tiga lai baju basahan sofea. Murah je jenama Disney RM5 sehelai.



Overal aku tengok warehouse ni sesuai untuk lelaki-lelaki sebab majoriti baju t-shirt dan kasut lelaki agak ok compare ngan barangan ladies. Dah penat ronda-ronda dalam tu kami pun balik sampai opis dekat kul 3 petang. Hi3...

p/s : Nasib baik orang JPA tak buat serbuan tangkap sape yang ke warehouse sales tu.


Duit RM500 untuk kakitangan awan dan pesara

Romous-romous ni dah terdengar-dengar awal bulan puasa lagi. Tapi hati duk buat tak reti even ramai dah bertanya kat unit gaji ni ada ke bonus atau duit raya untuk kita-kita orang. Akhirnya semalam PM dah umumkan dan segalanya telah terjawab dan terungkai.

Nah amik duit raya RM500.00 untuk kakitangan awam gred 1 - 54 dan pesara. Pembayaran akan dilakukan sebelum 1 Syawal.

Anyway harap-harap hujung tahun ni kerajaan akan umumkan bonus pulak. Tahun lepas dah lah tak ada bonus sebab pembentangan budget macam tak kena waktu untuk calculate bonus. Tahun ini harap-harap permohonan cuepacs mintak kerajaan bagi bonus minimum RM 1,000.00 atau dua bulan gaji dikaji sebaiknya oleh kerajaan.

note : Apsal government sekarang asyik guna trend bagi lima ratus tiap tahun??

Lengkap fasa pertama

Menirap sudah.
Merangkak sudah.
Bertatih-tatih sudah.
Sekarang berjalan pulak.
Gigi pun dah dalam proses pertumbuhan. 

Mari layan jap video sofea sudah pandai berjalan sambil ditemani oleh mak ngah.

video


p/s : Pas ni bolehla makan pelbagai makanan dan hajat kumpul duit raya byk2 bakal tercapai.


Perancangan balik raya tahun ini.

Macam tahun sebelum ini raya kali tetap akan beraya di kg. suami di Tanah Merah, Kelantan. Kalau nak beraya kat kampung aku alamat menangisla suami, KL apa ada.

Tapi tahun ini rancangnya nak bertolak pagi raya sebab suami hari terakhir Ramadan still keje lagi.  Aku pulak cuti dah nak habis sejak lama jaga sofea masa sofea demam campak. Lagipun kalau balik malam raya mesti jem giler. Pastuh perancangan balik KL samaada raya ke-3 atau ke-4. Raya ke-5 aku dah start keje. Suami pulak cuti seminggu.

Memula ingat nak gak cuti lama, nak cari MC pas raya, malas ar nak masuk keje awai-awai, tapi tengahari tadi ada meeting tergempar kat opis BOS dah siap sound sape-sape yang amik MC pas raya tetap akan ditolak cuti rehat. Kira MC tak dilayan even MC kerajaan. Huh..boleh plak gitu..takpe takpe

Bila dah jadi gitu terpaksa ke plan asal takleh cuti lelama. Then, masa layan perasaan dengar lagu-lagu raya membuatkan suami pulak dah tak sabar-sabar nak balik kampung. Macam-macam la plannye kat kampung nanti. ermm...nampaknya perancangan kali ini untuk memendekkan cuti tak pasti berjaya atau tidak.

note: Korang raya mana tahun ni? Lama ke cuti?

SEKSYEN A done!

Satu kertas exam KPSL dah berjaya dijawab. Ada enam soalan semua tapi yang hanya perlu dijawab hanya empat. Dek kerana kepandaian yang melampau ditambah tahap kerajinan penulis telah menjawab 5 soalan. Extra satu soalan lebih.

Mungkin pemeriksa akan memberi bonus marks. Who knows. Atau kalau pemeriksa salah kira kan aku dah untung. Ini trik untuk mendapat markah lebih. Hi3...

Satu lagi kertas SEKSYEN B bakal menanti esok. Malam ni rase nak tido lewat nak study apa yang patut. Esok penulis akan dipaksa memerah otak untuk menjawab subject calculation - financial accounting dan akaun awam kerajaan.

Lepas abis exam penulis bercadang nak shoping@window shopping skit di PICC.



Note: Tolong doakan kejayaan penulis untuk esok yea..

Exam KPSL tomorrow!

Penulis bakal menghadiri exam KPSL (Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) esok dan lusa.
Peperiksaan akan diadakan di Putrajaya International Convention Centre (PICC).
Tolong doakan penulis ok.



note: Penulis sedang bertungkus lumus membuat latih tubi  subject financial accounting.

Bercakap jugak akhirnya..

Aku ada seorang kawan pangkat kakak la masa kerja di Bhagian Kawalan Filem. Mula-mula masuk keje dapat duk sebelah dia memang tak suka. Sombong bangat, nak senyum pun payah. Pernah gak aku berkata dalam hati apsal la tempat kosong ada kat sebelah dia jer. Kalau ada pilihan lain mahu je aku pindah tempat duduk. Tapi lama-lama kami jadi ok dan aku pun dah lali dengan perangai dia. Memang payah nak senyum, nak tegur orang. Kena kita yang mulakan dulu baru dia nak bersuara. Bos-bos atasan pun selalu complaint pasal dia. Bila dah mesra selalula aku sembang-sembang pasal suami aku (dulu bf) sebab kawan aku ni orang Kelantan. Sama negeri ngan suami aku.

Tapi yang jadi masalah dengan dia ni kita kena alert kehadiran dia. Kalau pagi-pagi harus kena tegur dia dulu, kalau lupa tegur alamat sampai petangla tak bercakap. itu belum kalau masuk dua hari tak tegur memang sampai bila-bila la dia tak akan bertegur dengan kita kecuali kita tegur dia balik. Dia ingat kita tak suka nak kawan dengan dia.

Nak dijadikan kisah dua bulan sebelum mengandung aku kena tanggung keje CC, jadi keje berlambak-lambak jadi tak sempat la nak cakap-cakap, borak-borak dengan dia. Dia pun apa lagi tak tegur la jugak. Kalau jumpa dalam toilet ke tengah jalan ke dia siap kalih muka atau tunduk je kepala, langsung tak pandang. Belum lagi dengan buat muka muncung sedepa.

Lepas aku disahkan mengandung, mood pun ala-ala tak baik je...nak tegur orang pun jadi malas. Terus la aku ngan kawan aku ni tak tegur sapa sampai sekarang ni. Anak aku pun dah sepuluh bulan. Kalau cakap pun hal yang berkaitan dengan kerja je. Itu pun bila terpaksa benar. Bayangkanla berapa lama dah aku tak bertegur ngan kawan aku tuh.

Dalam tempoh masa tak bertegur tuh memang tension usah cakap la, nak pergi keje pun rasa malas je. Dahla time pregnant. Maklumla orang yang duk sebelah kita buat muka dont know je, pastu kita tiap hari kena menghadap muka dia selama 9 jam. Memang tension sangat-sangat. Aku tak tahu la perasaan dia cam mana. Langsung dia tak de perasaan nak cuba tegur ke apa. Tapi aku memang tak selesa sbb meja kami berkembar dua.

Aku penah jugak dalam kepala otak karang ayat nak tegur-tegur dia tapi bila tengok muka dia yang masam tu langsung terbantut nak tegur. Hinggalah aku kena tukar naik ke Bahagian Kewangan. Masa tu rasa lega sangat tak yah nak mengadap muka dia lagi.

Tapi sekarang nih kawan aku tu pun dah ditukarkan ke NRE. Disebabkan aku buat pembayaran gaji kena jugakla berhubung dengan dia pasal nak hantar LPC ke opis baru dia. Nak tak nak kenala call dia nak tanya alamat opis dia sebab aku dah hilangkan surat pertukaran yang Bahagian Sumber bagi. Aduh....camnala aku boleh careless sangat nih.

Pagi tadi aku pun gagahi call la henset dia dan cakap cam biasa. Tanya alamat opis dia, pastukan tak le aku terus letak. Aku pun tanyala skit keje camna ada bagus ke? Dia pun borak-borak ngan aku cam tak ada apa yang berlaku. Excited dan mesra. Aku pun cakap semesra yang mungkin. tak mo la bermasam muka lagi. Kalau kenangkan hal lepas memang aku tak mahu cakap panjang-panjang tapi difikir-fikir ini je la kesempatan yang ada untuk aku jernihkan keadaan. Disamping sekarang ni kan bulan Ramadan lebih baik kita berbaik-baik sesama manusia. Hati pun rasa tenang je bila dah bertegur sapa nih. lama gak kami borak, hampir 20 minit...

p/s :  Bila orang dah tak ada depan mata baru nak dikenang-kenang, bila ada depan mata asyik nak kutuk-kutuk je.

Masalah Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia

Sepanjang Julai dan Ogos ni Jabatan Perangkaan sibuk mengadakan banci penduduk dan perumahan. 1 @ 2 minggu lepas pembanci dah datang rumah aku. Tapi malangnya hari ahad petang tu kami semua dah selamat belayar. Tinggal husband yang sudi melayani pembanci tersebut.

Antara soklan yang diajukan adalah berapa orang tinggal dalam rumah ini?. Nama setiap penghuni rumah. Berapa pendapatan setiap penghuni rumah?. Antara semua soalan yang diberikan hanya satu je yang berjaya di jawab suami dengan betul. Berapa orang tinggal dalam rumah ini, soalan yang dua lagi tu berjaya jugak jawab tapi silap. Ada ke patut nama ahli keluarga pun suami tak tahu. Isk2...Pastu gaji setiap yang tinggal dalam rumah kami suami pukul rata bagi seribu sorang. Memang tak logik. Yang tak keje pun di cakap keje.

Setahu aku antara tujuan pembanci mengutarakan pendapatan isi rumah untuk menentukan Income Percapita@CPI. Disamping itu juga untuk menentukan kadar kemiskinan negara berada di paras mana. Tapi kalau bancian yang dibuat pun silap nampaknya statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan akan tersasarla. Dalam paper ada kata Pembanci Hadapi Masalah Sikap Masyarakat Cina tapi sebenarnya masalah diatas ini lagi teruk.

p/s: Betul ke tak banci yang dibuat pembanci tetap dapat gaji.

Model Sofea

Entry pendek je petang nih. Sebentar tadi baru berjaya shoot photo sofea macam model professional. Cuma background agak tak lawa. Silap tempat shooting.



Image telah berjaya diouter menjadi photo antique..
Sofea said : Comel tak saya?

Teka teki akhirnya terjawab sudah

Segala teka teki, kusut masai, gundah gulana yang bersarang di hati terjawab jugak. Akhirnya kini aku terlepas dari penghijrahan ke Kelantan dan secara automatiknya akan tetap menjadi warga Putrajaya amnya dan KDN khususnya.

Dengan gagahnya pagi ini aku mendail talian hot Jabatan Akauntan Negara Malaysia dan Cik Sainah a.k.a pegawai penulis surat pertukaran telah mengesahkan permohonan pembatalan pertukaran aku dilulus.

Sebentar lagi Cik Sainah akan faks kan surat pembatalan aku. Ahhh...tak yah tunggu surat faks tu pun tak pe. Hati aku ni dah berbunga-bunga riang. Rasa berlapang dada dan tiada lagi kerungsingan. Yahooo.....

Note : Ada natijah ke yang bakal menanti akibat dari pembatalan pertukaran ini ????

eh ada orang minat nak kawan dengan saya ler!!

Citer ni berlaku pada hari selasa lepas masa semua umat islam nak sambut puasa. Dalam pukul 11.20 mlm telefon aku berdering dan naik nombor 019-6XXXXXX. Sekali tengok macam familiar nombor nih. Nama pemanggil tak terpampang maknanya aku tak save kat contact. Aku angkat dan perbualan kami berbunyi begini:

Dia: Siapa ni?
Aku: Awak siapa?
Dia: Ni siapa?
Aku: Ni sape?Nak cakap dengan siapa?
Dia: Ni siapa? Saya tak tahu macammana nombor telefon awak ada kat handfon saya
Aku: Azi
Dia: Ani?
Aku: Azi
Dia: Ady?
Aku: A . Z . I
Dia: Ooo..saya Ady. nama kita dekat-dekat la bunyinya. sebenarnya saya tak tahu cammana no telefon awak ada kat handfon saya
Aku: ermmm
Dia: Tak tahula nak ucap apa.
Aku: Tak yah cakap apa-apa.. Ucap Selamat berpuasa jer..Okla...bye...
Dia: Haah..Selamat Berpuasa awak. Jangan lupa bangun sahur esok.
Aku: Ok
Letak.
Tak dan berapa minit msg kat telefon berbunyi.

Sory kalo mengganggu, boleh tk kire nye sy nk b,kwn ngan awak he3 sempena bulan baik ni.

Serius mula-mula aku ingat mamat ni nak cakap ngan suami aku, sbb suami aku suka guna handphone aku untuk telefon kawan-kawan dia kalau time tak ada kredit.

Esoknya aku suruh suami aku call mamat ni guna telefon suami. Nak tahu jugak sape mamat nih, tapi mamat ni cam tak nak cakap sangat. Cepat-cepat je nak letak telefon. Ngan aku semalam kemain lagi nada suara mcm tak nak letak je telefon. Biarla....

Oh berkenaan msg tuh aku tak balas pun. Giler apa aku kan dah kawin, mula-mula memangla nak berkawan..

note : confius gak cammana mamat ni leh dapat nombor tepon aku..

Ramadan tahun lepas dan tahun ini.

Ramadan tahun lepas aku sedang mengandung.
Ramadan tahun ini aku dah ada anak. 

Ramadan tahun lepas aku berbuka sharp-sharp bila azan.
Ramadan tahun ini kena uruskan anak dulu baru boleh berbuka puasa.

Ramadan tahun lepas tak pernah berbuka puasa dengan buah kurma.
Ramadan tahun ini dah ajar diri berbuka puasa dengan buah kurma.

Ramadan tahun lepas aku masak semua lauk pauk sendiri.
Ramadan tahun ini aku masak lauk sebagai penambah makanan sedia ada.


p/s : Setiap yang berlaku mematangkan diri kita.

Semalam......my big day...

Diam tak diam dah dua tahun aku dan suami melayari bahtera kehidupan bersama. Semalam genap dua tahun aku bergelar isteri kepada Mohd Zaidi Hussin. Terima kasih kepada Allah Yang Esa kerana mempertemukan aku dengan insan yang amat memahami diri ini. Semoga jodoh kami akan berkekalan.

Mesti semua tertanya apa present atau sambutan meraikan hari bahagia inikan. Tak ada apa-apa acara yang menarik berlangsung cuma kami menyambut anniversary dengan suami berterawih sementara aku menjaga sofea dirumah. Siangnya kami masing-masing kerja.

Cuma.......semalam aku masak sotong lauk kegemaran suami. Lauk untuk kami makan malam dan bersahur.

Note : Aku dah jarang masak sejak adik ipar jadi suri hidup adikku.

Salam Ramadhan


Bulan Ramadan bakal menjelma, bulan dimana al-Quran diturunkan.
Selamat menyambut 1 ramadhan 1431 hijrah kawan-kawan.
Selamat berpuasa. Semoga puasa kali ini dapat dilaksanakan dengan sempurna.
Semoga kita dapat mengambil keberkatan bulan ramadan dengan memperbanyakkan lagi amalan yang sedia ada.

Selamat tinggal bulan Sya'ban.

Nota : Sahur apa pagi esok kawan-kawan?
Jom niat puasa sama-sama : Nawaitu saumasahri ramadona hazihi sanati lillahitaala.

Azam hari selasa

Perjalanan pagi ini berjalan lancar.
Parking ok, jalan raya ok, skit-skit jem kat traffic light biasala..
Hari ini tak mahu stress-stress, tension-tension..
Tak mahu nangis lagi cam semalam..Malu :-( (hal pertukaran masih belum settle)
Mari kawan-kawan kita mulakan hari selasa dengan senyuman dan keceriaan.
Semoga hari ini lebih baik dari yang semalam..
Peace no war !


nasib pegawai gaji

Weekend memang syok dapat hilang penat dan lelah..
dapat main-main dengan sofea..
dapat jalan-jalan ngan family tercinta..
ooopss....ini bukan story pasal weekend sebab last weekend aku sibuk berkursus.
Story ni pasal aku rasa btul2 fedup nak bekerja.
Letih dah buat gaji walaupun minat giler pada number..
Kalau hari senin memang mood malas giler nak buat kerja..
tapi hari ini aku memang rajin sampai waktu rehat pun tak sedar..
Tak sedar sebab aku tak boleh nak makan..
aku puasa ganti yang terakhir hari ini..
rajin aku hari ini bersebab..
sebab hari ini hari penghantaran perubahan gaji...
keje tak siap-siap lagi...
dari pagi duk mengadap PC ngan calculator mengira gaji orang..
ada yang kena bayar balik, ada yang dapat rezeki terpijak..
jeles...jeles... kat orang yang dapat tunggakan gaji...
bulan ni pun aku ada buat perubahan gaji untuk aku sendiri tapi ..
huhhh..perubahan bayaran balik gaji terlebih bayar...
(wat pe kan..)..buat bodoh jer la..
sebenarnya aku dah tension giler bab1 betul buat gaji nih..
banyak giler yang nak kena buat..satu kementerian...
tiap-tiap bulan tak pernah surut...
kalau dulu masa kat bahagian lama buat satu PTJ je ni tapi
lepas di centrelizekan semua pembayaran...
amik kau keje jadi bertimbun-timbun...
inila salah satu keburukan centrelization..
dulu masa belajar amik subject management tak reti-reti nak jawab pun....
k..lah aku zzzzzzzz skit...

p/s: kalau kaya rasa nak berenti je keje, jadi housewife..



Mama pulak..

Sofea makin cerdik..Tiap-tiap hari ada je pembaharuan yang sofea bawa. Budak-budak biasala lepas satu satu.. Ingat tak sofea dah nak pandai bertatih. Ini sama macam story tatih tatih, story basi semalam punya. Tapi story yang happykan hati si penulis ini.

Macam-macam berlaku bila sofea dah nak mencapai usia 10 bulan. Tinggal 3 hari je lagi sofea nak sambut birthday yang ke-10 bulan. Tahu apa berlaku semalam, sofea sebut mam mam mama.. Sofea panggil aku ler tuh.

Ini bukan citer filem atau drama melayu apabila si ibu/bapa tersentuh apabila menunggu sekian lama anak kandung mereka memanggil mereka dengan panggilan ibu dan bapa. Tapi ini citer mama aizara yang sangat tersentuh dengan sebutan yang terkeluar dari mulut anak kesayangan.

Betul, feeling mmg lain sgt, tak dapat nk digmbrkan kebahagiaan itu.. skrg aku dah merasai perasaan dalam kebanyakan cerita cerita melayu biasa tayangkan. Ingatkan itu lakonan semata-mata, tp perasaan tu mmg wujud dialam realiti.  Lama dah menanti sofea sebut panggilan mama tuh. Kalau panggilan papa memang sofea dah biasa sangat. Lama dah.

No weekend weekend

Ingat tak my planning nak pi Pureen Warehouse Sales. Nampak gayanya kali ni masih tak berpeluang nak shopin shopin baju sofea. Jumaat, sabtu & ahad kena hadiri Bengkel Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) anjuran PERBAKTI@Persatuan Pembantu Akauntan Sektor Awam Malaysia. Sila lihat Biografi PERBAKTI. (bangga dengan penubuhan persatuan nih). Cayok cayok!!

Ok, straight to the main point..this weekend nampaknya no cuti cuti, no jalan jalan, no rest rest with my lovely famili. Jadual bengkel sangat tight sampai malam pun ada class. Then, 17 dan 18 Ogos ni aku akan amik exam KPSL kat PICC. Masuk ni dah nak kali ke - 3 pegi exam ni tapi masih tak pas-pas. Harap-harap tahun ini tahun bertuah aku. Doa kan aku berjaya lulus ye kawan-kawan.

...:Taaatih...taaatih..:.

Ini story pasal semalam. Pasal Sofea..Macam biasa petang pas keje terus singgah amik sofea kat nursery, masak bubur sofea, mandikan sofea dan bla bla bla..pokoknya pas balik keje waktu mmg tight ngan urusan hal-hal rumah tangga.

Dalam pukul 7 lebih sofea dah tertido sambil bergayut minum susu ibu dan aku bantai lena sama. Dalam kul 9 lebih sofea bangun balik. Adess..memang dua tiga hari ni sofea suka tido pastu bangun semula. Kalau dah bangun alamat memang lambat la nak tido semula.

Ok ini part yang paling penting nak story sal sofea. Dah sofea terjaga aku kenala main-main dengan sofea. Biasanya aku akan bagi dia dengar TV lagu-lagu rakyat dan nasihat. Sofea memang suka itu. Ralit je dia nengok. Nanti nak beli CD untuk pembelajaran yang lebih efficient plak. Pastu aku memang suka dan sengaja dirikan sofea tanpa pegangan apa-apa. Nak tahu apa sofea buat. Sofea dah boleh jalan dalam tiga empat langkah tanpa jatuh. Biasanya kalau sofea jalan dalam selangkah dah jatuh dan kalau jatuh mesti kena sambut takut tersembab muka ke lantai tapi ini tak sofea jatuh pun jatuh terduduk. Dah imbang-imbang badan. Semalam memang agak luar biasa. Cayala sofea. Anak mama dah nak dapat kaki. Dah tak lama lagi la tu nak boleh berjalan. Nanti nak rakam gambar sofea bertatih la. Pas rakam boleh upload kat blog ni pulak.


 !no more walker!

** harap-harap masa raya nanti sofea dah boleh berjalan, boleh kumpul duit raya banyak-banyak**

Tak habis-habis pasal pertukaran

Hari ini haku memang bengang giler, bengang yang sampai tahap nak menangis..dari hari khamis minggu lepas sampai ke hari ini hal pertukaran masih tak settle-settle lagi. daripada hal tak dapat nak buat keputusan, sampai keputusan dah dibuat hingga nak batalkan pertukaran satu habuk tanda pertukaran bakal dibatalkan pun tak ada. Ini dah masuk hari kelima dari tarikh surat dikeluarkan. Mana lagi nak terlayan kerenah suami bila balik keje asyik duk kata tak mahu pindah...tak mahu pindah...

Act. aku dah decide tak mau balik Kelantan, suami pun dah bertungkus lumus cari keje kat sini, next week dah nak start keje, tapi surat pembatalan masih tak buat-buat. Aku dah mention seawal kul 8 pagi hari senin hari tuh kat bos kata tak mahu pegi sana, bos kata ok nanti dia call AG mintak batalkan pertukaran.

Pastu petangnya bos suruh Bahagian Admin buat surat batalkan pertukaran tuh. tup tup petang semalam Cc suh aku buat sendiri personal letter kata tak nak pegi sana. Ding dong ding dong semalam aku balik dah dekat pukul lima nak settlekan hal pertukaran tu. tapi masih tak settle jugak. Kawan-kawan aku memang tiap-tiap hari balik sharp kul 4.30, tak lewat seminit pun kalau takde apa apa hal. Malas nak duk lama-lama kat opis, duduk pun bukan ada faedah, seharian dah buat keje sampai nak mati, sampai nak tulis skit kat blog pun tak sempat.

To Bahagian Admin : aku bukannya bodoh nak tulis surat mintak batalkan pertukaran tuh. Aku lebih dari reti. walaupun aku keje mengira tiap-tiap hari tapi aku reti nak taip surat semua tuh, aku penah duk bahagian admin la wei, hampir setahun. Ayat dan gaya penulisan aku kadang kadang lagi bagus dan cantik dari kerani pentadbiran sendiri (puji diri sendiri ye ko azidah)... Tapi masalahnya kalau aku sendiri yang tulis dan sign surat tuh comfirm2 la Ag akan tahan aku di KDN ni selama sepuluh tahun. Masalahnya aku tak mahu duk lama-lama kat KDN nih. Serba serbi payah... Foodcourt jauh kat hujung tanjung, parking tiap hari aku kena follow kete orang rapat-rapat tuk cilok masuk kat basement. bayangkan kalau sepuluh tahun aku kena melalui semua nih. Dah la beban keje yang makin berat. Tahula aku orang baru kat sini, keje pun bagi ntah apa-apa ntah. Bila dah tak de orang, baru la kelam kabut rembat aku suh buat keje tuh. Aku ni kalau nak ikutkan tak patut bukan keje kewangan nih, aku dalam bidang perakaunan bukan kewangan. Beza tu tahu!!

Ok nak berbalik pada cite surat pertukaran, sekarang ni kan awal bulan nak buat gaji PKS punyala banyak giler.. mana nak sempat pikir pasal keje, pasal tulis surat tu lagi...tak pela dah tak sape nak pedulikan aku nye masalah, aku pun terpaksala taip sendiri surat permohonan pembatalan pertukaran, aku tulis kunon-kunon bos tahan aku la dari pergi sana. Muka tak tahu malu tul aku ni kan, ingat orang nak sangat ko duk situ, sebab tu diorang taknak buat kan ko surat. Ko tak sedar2 lagi ke azidah. Ahhh..peduli apa aku janji aku tak kena balik kelantan dan tak kena tahan sampai sepuluh tahun kat KDN. Kena tahan tiga tahun kira ok lagi. Kalau bos sign surat yang aku buat tu, aku kena tahan jugak kat KDN tapi tuk tempoh tiga tahun aje. Kira okla tuh.

Bila surat dah siap taip tadi aku pun bagi kat bos besar M48, aku bagi direct terus kat dia, pastuh dia pun sibuk duk check-check surat aku pastu cakap takpela nanti jap saya nak call SM dulu. Then sekarang ni dah masuk waktu rehat, tak tahula apa jadi ngan surat aku tu, mcmmana ngan pembatalan pertukaran aku tuh,....Weiiii bila nak settle nih...nampaknya macam kena gi je ke kelantan tuh...Tertekanla camni, orang duk tolak ketepi,ketengah, kebelakang, kedepan kekiri kekanan, macam bola...ermmmm...sob sob sedih :-(

p/s: Nasib baik dapat tahan air mata dari keluar kalau tak malu aje dah besau-besau nangis kat opis.


Kenapa lelaki tak suka berterus terang

Sejak dapat surat pertukaran suami asyik buat muka bonyok je bila diajukan keputusan samaada nak balik Kelantan atau tidak. Walaupun lidah bersuara nak tapi jelas dari raut wajah tidak mengiakan apa yang dikatakan.

Apa susah sangat ke nak cakap yang benar. Kalau tak nak pergi kata tidak, ini tak nak pergi kata nak pergi. Pastu buat muka suram muram pulak.  Nampak sangat tak rela nak pindah. Bila dipaksa-paksa, ditanya-tanya berkali kali baru la nak berterus terang tak nak pergi. Itu pun hampir setengah mati menanya.

Kenapa lelaki susah sangat nak berterus terang/bercakap benar? Kenapa perlu berbohong semata-mata nak menyedapkan hati wanita. Sebenarnya wanita lebih suka kalau lelaki bercakap benar walaupun menyakitkan hati daripada bercakap bohong untuk menyedapkan hati mereka.


Jalan-jalan bersama famili tercinta

Hari ahad adalah masa untuk kamu semua bergembira bersama keluarga. Aku juga ingin bergembira hari ini. Seawal pagi kami sekeluarga sambil ditemani oleh kakak aku telah berkunjung ke Pasar tani, Shah Alam. Tujuan utama tak lain tak bukan untuk membeli belah bukan untuk membeli sayur-sayuran ye tapi baju bajuan.

Dipasar tani kami tak boleh berjalan lama-lamaan sebab cuaca sungguh panas, kesian pulak sofea. Tapi aku telah dapat idea gile lalu aku suggest kat suami duk dalam kete dengan sofea sementara aku dan kakak aku meronda lagi untuk mencari barang yang dikehendaki. Hi3... Puas pusing-pusing akhirnya aku berjaya merempat sehelai baju blouse kunon-kunon untuk hari raya nanti. Sementara kakak aku berjaya merembat baju T-short sahaja. Cadangan asal nak beli tudung tak berjaya sebab tak ingat warna apa sepatutnya nak beli. Lain kali kalau nak beli tudung kena bawak baju. Senang nak mix dan match.

Setelah penat jalan-jalan berdua diikuti dengan perut yang bernyanyi-nyanyi, kami pun mencari makanan untuk kami dan husband sekali (nak amik hati sebab kesian jaga sofea). Makanan husband tak payah tanya, memang dah tahu favritenya nasi kerabu. Aku ngan kakak beli mee rebus je. Bila beli lewat-lewat tengahari banyakla makanan yang dah habis. Nasi kerabu husband ambik lauk ayam goreng je sebab lauk kari ayam dan daging bakar semua dah licin. Mee rebus kami pun sepatut harga tiga ringgit setengah jadi dua ringgit setengah je. Makcik yang jual tu kata banyak aksesori dalam mee rebus yang kami beli dah takde.

Balik-balik rumah dah dekat pukul satu tengahari. Terus prepare bubur untuk sofea. Disebabkan mama sofea ni sangat baik hati, hari ini sofea dapat makan ikan merah dengan sayur brokoli. Biasa sofea asyik makan lauk ayam ngan kentang je. Apalagi sofea berselera makan. Selalu susah nak habis makannya tapi hari ini licin.

Masa pegi pasar tani tadi kitaorang dah ternampak iklan ditiang lampu ada warehouse sales sempena nak raya anjuran metrojaya kat stadium melawati shah alam. Ini sudah kira bagus. Kami berkira-kira untuk membeli belah sekali lagi pada waktu petangnya. Selepas tido sebentar disebabkan keletihan berjalan dipasar, petangnya kami pegi lagi ke shah alam. Kali ini ditemani oleh kakak dan adik ipar. Disana suami berjaya merembat kasut, aku merembat belt dan adik ipar pula merempat merembat baju tido dan t-short. Belt aku beli tu memang cantik tapi kalau warna cerah lagi matching ngan baju yang aku nak pakai. Kakak aku pulang dengan tangan kosong. Susah nak cari barang orang badan besau nih. (jangan mare ye aziah).

Sebenarnya masa distadium aku ada ternampak baju gaun cantik sangat brand East India. Tahu-tahu ajela jenama East India ni sangat mahal, mana de puluh puluhan, semua ratus ratusan. Tapi tadi hage dalam puluh puluhan je. Disebabkan ingin membudget duit aku hold dulu dari nak beli. Hasilnya bila dah pusing-pusing terus lupa baju itu. Tak apala tak ada rezeki.

Walaubagaimana pun, totally misi hari ini sangat-sangat berjaya. Sangat gembira hari ini kerana masa diisi dengan perkara yang sungguh berfaedah. (Berfaedah ke menghabiskan duit!). Aku betul-betul puas hati membeli belah walau pun barang tak banyak tapi semua yang dibeli adalah betul-betul berguna.  Dan yang paling penting ditemani keluarga tercinta.

P/s: Kesimpulan yang boleh diambil dari karangan diatas :

  • Jangan beli barang terlalu banyak pada satu-satu masa sebab nanti pasti ada barang yang kita tak puas hati. (disebaliknya boleh jimat duit :P)
  • Kalau ada barang yang berkenan dihati terus rempat simpan dalam beg, nanti tak dela nak patah balik nak amik barang tersebut. Pastu jadi macam aku terus lupa.
  • Kalau nak beli barang yang untuk dimatchingkan seperti tudung dengan baju atau belt dengan baju, bawakla barang yang nak dimatch tu nanti tak sesuai pulak.
  • Jangan beli makanan waktu kedai dah nak tutup, banyak lauk pauk yang dah nak habis, tp bagi yang nak berjimat waktu-waktu begini ini amat sesuai. Boleh kurang harge lagi.
Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY